Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΔήμος και Περιφέρεια «νίπτουν τας χείρας » για τα κατολισθητικά φαινόμενα στον...

Δήμος και Περιφέρεια «νίπτουν τας χείρας » για τα κατολισθητικά φαινόμενα στον Σταυρωμένο- καταπέλτης ο Συνήγορος  του Πολίτη (βιντεο-φωτο)

 

Από τον Άννα στον Καϊάφα και πάλι από την αρχή, ταξιδεύουν οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες για την προστασία των κατοίκων της κοινότητας Σταυρωμένου που λόγω των πρόσφατων πλημμυρών κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια τους να πέφτουν , σε μια ιδιαίτερα διαβρωμένη και επικίνδυνη περιοχή με τον δρόμο να έχει «κοπεί» σε πολλά του σημεία.

Οι κάτοικοι κάλεσαν αστυνομικές δυνάμεις που τοποθέτησαν προειδοποιητικές ταινίες και κώνους στα πιο επικίνδυνα σημεία, ενώ προέβησαν ήδη απο το 2020 σε όχληση – διαμαρτυρία στον Δήμο και την Περιφέρεια.

Τον μεγάλο κίνδυνο επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας Ι. Κριτσωτάκης και το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνα Νούση

«Τα έργα πρέπει να γίνουν τώρα» τονίζει ο Συνήγορος  του Πολίτη

 

Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους απο το 2020,όπως φαίνεται από τις απαντητικές επιστολές τόσο της Περιφέρειας όσο και τους Δήμους, στην εξώδικη όχληση – διαμαρτυρία που τους  κοινοποιήθηκε, ενώ ο Συνήγορος  του Πολίτη  που έγινε κοινωνός του προβλήματος με σχετική αναφορά αποσαφηνίζει  πως:

  • Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Σητείας πρέπει από κοινού να προχωρήσουν σε έργα που θα εμποδίσουν κατολισθητικά φαινόμενα.

  • Ο Δήμος και η Περιφέρεια «εφόσον θέλουν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του οικισμού στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φυσικών φαινομένων» πρέπει να αναζητήσουν πόρους από την αναδιανομή πόρων του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κ.ά.

  • «Κάθε έργο υποδομής είναι τώρα ώρα να προταχθεί με υπευθυνότητα, διαφάνεια και λογοδοσία», αναφέρει στην απάντηση του ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης.

Καμία ευθύνη, υποστηρίζουν Περιφέρεια και Δήμος

Η Περιφέρεια, στην πολύ σύντομη απάντηση της στην εξώδικη όχληση, υποστηρίζει πως η οδός που συνδέει το Πισκοκέφαλο,  με τον Σταυρωμένο, επειδή  είναι η κυριότερη κοινοτική οδός δεν ανήκει στο επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στην δική της απάντηση στην εξώδικη όχληση που υπογράφουν οι Εμμ. Κοντογιαννάκης, Κ.Χ. Κοντογιαννάκης και Ειρήνη Κοντογιαννάκη, αναφέρεται σε ειδική γεωλογική – γεωτεχνική  μελέτη που είχε εκπονήσει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου που όμως « η υλοποίηση της απαιτεί τεράστια δαπάνη για τα δεδομένα του δήμου μας».

Στην απάντηση αναφέρεται επίσης πως τόσο ο  δρόμος όσο και έργα αντιστήριξης δεν έχουν κατασκευαστεί από τον δήμο, αλλά υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και γίνεται υπόδειξη προσφυγής σε ιδιώτες γεωλόγους και πολιτικούς μηχανικούς για την επίλυση του προβλήματος.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα