Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΔιαδικτυακή διάλεξη από τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος "Περιβάλλον και διατροφή στην προϊστορική...

Διαδικτυακή διάλεξη από τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος “Περιβάλλον και διατροφή στην προϊστορική εποχή στον Ελλαδικό χώρο”

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά την πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου αρχαιολογικών διαλέξεων “Ένα παράθυρο από τη Σητεία στην καθημερινή ζωή της προϊστορικής Κρήτης” με τίτλο:

 

Περιβάλλον και διατροφή στην Προϊστορική Εποχή στον Ελλαδικό χώρο

 

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19.00

Εισηγήτρια: Δρ. Ανάγια Σαρπάκη, Αρχαιολόγος – Αρχαιοβοτανολόγος

Προλογίζει και συντονίζει o Δρ. Alexander (Sandy) MacGillivray.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

H σύντομη παρουσίαση θα θίξει θέματα πρωτόκολλων που ακολουθούμε για να αντλήσουμε πληροφορίες που άπτονται του περιβάλλοντος και της ‘τροφής’ κατά την διάρκεια της Προϊστορικής Εποχής στον Ελλαδικό χώρο και ειδικότερα στην Κρήτη.

Γίνεται μνεία στο τί είναι τροφή και τί διατροφή, διότι είναι μία ορολογία που συγχέουν πολλά άτομα και όχι μόνο οι αρχαιολόγοι. Δυστυχώς, δεν εφαρμόζουν όλοι οι αρχαιολόγοι τα πρωτόκολλα για την περισυλλογή των δεδομένων, διότι επαφίεται στην κρίση του κάθε ανασκαφέα για το εάν θα πάρει δείγματα για μελέτη, για τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Θα διαπραγματευθούμε το ποιες τροφές υπάρχουν και πού στον Ελλαδικό χώρο και γιατί υστερούμαστε των πληροφοριών ακόμα και σήμερα. Η μελέτη της ‘τροφής’ ανοίγει παράθυρα σε ποικίλες ερμηνείες που άπτονται πολύπλευρων πτυχών της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Έχω διδάξει, για κάποια χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας την δεκαετία του 1990. Κατόπιν προσπαθήσαμε για κάποια χρόνια, να στήσουμε ένα εργαστήριο Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας με τον Καθηγητή Θανάση Καλπαξή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια. Βλέποντας ότι ήταν ακόμα νωρίς να πεισθούν οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί της Ελλάδος ότι η Περιβαλλοντική Αρχαιολογία είχε λόγο ύπαρξης, και για να μην ξενιτευτώ από την Κρήτη, όπου είχα πλέον την οικογένειά μου, αποφάσισα να ιδιωτεύσω και να εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας με, κυρίως, τις Ξένες Σχολές αλλά όχι μόνο.

Έχω σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Τμήμα Αρχαιολογίας) και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield για μεταπτυχιακά όπου ειδικεύθηκα στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία με έμφαση στην αρχαιοβοτανική.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση:

 

-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή

 

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας,

κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο

https://us06web.zoom.us/j/89937134218

 

Τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”

(https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA

<https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA?fbclid=IwAR2WAGJs-

uc4l42k0ahp9BkXR2PZda_R9GdILFXhYYQ8kj2Hfeu-YfoGx-U>)

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα