Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔιαδικτυακή ομιλία με θέμα: ΠΕΤΡΑΣ – ΣΗΤΕΙΑ. Το Μινωικό ανάκτορο. Η Προϊστορική...

Διαδικτυακή ομιλία με θέμα: ΠΕΤΡΑΣ – ΣΗΤΕΙΑ. Το Μινωικό ανάκτορο. Η Προϊστορική Σητεία και το Βυζαντινό νεκροταφείο (Σε 4 συνέχειες – Μέρος Β΄)

Διαδικτυακή ομιλία με θέμα: ΠΕΤΡΑΣ – ΣΗΤΕΙΑ. Το Μινωικό ανάκτορο. Η Προϊστορική Σητεία και το Βυζαντινό νεκροταφείο (Σε 4 συνέχειες – Μέρος Β΄)

 

 

Τετάρτη 02 Ιουνίου 2021, ώρα 07:30μ.μ.

 

Εισηγήτρια: Τσιποπούλου Μεταξία- Δρ,Φ,Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ

 

 

Στη δεύτερη της σειράς τεσσάρων διαλέξεων για τον Πετρά παρουσιάζεται το μινωικό ανάκτορο, το οποίο ανασκάφθηκε από την Μεταξία Τσιποπούλου, ως συστηματική έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1989 έως το 1997.

Αναλύεται η σημασία των ανακτορικών κτιρίων για την κατανόηση της οργάνωσης της Μινωικής κοινωνίας και της διοίκησης, καθώς και ο ρόλος του Πετρά ως κεντρικής θέσης στην περιοχή του κόλπου της Σητείας, τόσον στην Παλαιοανακτορική, όσον και στη Νεοανακτορική περίοδο. Περιγράφεται η σύνδεση του ανακτόρου και του αστικού οικισμού με δευτερεύοντες οικισμούς της ενδοχώρας, αλλά και με τα δύο γνωστά σημαντικά ιερά, στο Πισκοκέφαλο και τον Πρινιά, που ήρθαν στο φως από παλαιότερες ανασκαφές των Νικολάου Πλάτωνα και Κωστή Δαβάρα,

Επίσης αναλύονται τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ανακτόρου, οι φάσεις του και οι αλλαγές στην κάτοψή του, καθώς και τα κινητά ευρήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ιερογλυφικό αρχείο.

 

 

Δείτε εδώ το βιογραφικό της κ Τσιποπούλου

 

 

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση

-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://zoom.us/j/91499776557.

 

Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” (https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)

 

 

Με εκτίμηση

Δέσποινα Χατζηδάκη

Γραμματέας

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα