Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΕπίσκεψη κλιμάκιου του ΚΚΕ στο λιμεναρχείο Σητείας και στο λιμάνι της Σητείας...

Επίσκεψη κλιμάκιου του ΚΚΕ στο λιμεναρχείο Σητείας και στο λιμάνι της Σητείας όπου κρατούνται προσωρινά οι 43 πρόσφυγες

 

Επίσκεψη κλιμάκιου του ΚΚΕ στο λιμεναρχείο Σητείας και στο λιμάνι της Σητείας όπου κρατούνται προσωρινά οι 43 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν ανατολικά του Δήμου Σητείας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Σητείας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Σητείας Αβδή Ελένη και Αναγνωστάκη Γιάννη, επισκέφθηκαν σήμερα τον χώρο που κρατούνται οι 43 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν την Παρασκευή και σήμερα ανατολικά του Δήμου Σητείας, ενώ στα πλαίσια της επίσκεψης συνάντησαν και συνομίλησαν με τον λιμενάρχη Σητείας.

Οι 43 πρόσφυγες, 42 εξ ’αυτών από τη Συρία, εντοπίστηκαν σταδιακά από χθες έως σήμερα στην περιοχή «Σκινιάς», μία απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή του Δήμου Σητείας, με ανάμεσα τους 1 βρέφος, 5 παιδιά και 6 γυναίκες. Το σύγχρονο «δουλεμπορικό» που τους μετέφερε ξεκίνησε από την Τουρκία πριν από 3 μέρες και κατέληξε στην περιοχή χθες, ενώ τώρα κρατείται και φυλάσσεται στο λιμάνι του Κουρεμένου Σητείας. Δεν έχουν γίνει ακόμα συλλήψεις διακινητών ενώ οι έρευνες ακόμα είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό τους.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε ότι παρόλες τις προσπάθειες και ιδιαίτερα της αλληλεγγύης που έχουν εκφράσει μαζικοί φορείς και μεμονωμένοι κάτοικοι της Σητείας για νερό, τροφή, παιχνίδια για παιδιά, ο χώρος που κρατούνται οι συνάνθρωποι μας δεν είναι κατάλληλος. Αφού πρόκειται για τον χώρο αναμονής επιβατών  για τα πλοία της γραμμής που δεν έχει κλιματισμό, υπάρχει μονάχα μία χημική τουαλέτα που έβαλε ο δήμος, δεν υπάρχει κάποιος χώρος προσωπικής υγιεινής και ταυτόχρονα είναι όλοι συγκεντρωμένοι σε έναν ενιαίο χώρο που ίσα που χωράνε να κοιμηθούν στο πάτωμα. Μάλιστα πρόκειται για τον «κλασικό» χώρο που στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες τα τελευταία χρόνια στη Σητεία, αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ένα «φαινόμενο» που όλοι αναγνωρίζουν ότι θα ενταθεί αφού κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, τα διάφορα παζάρια και οι πόλεμοι με θύματα τους λαούς.

Ο Σίμος Συμεωνίδης αφού ολοκληρώθηκε η επίσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν μαζικοί φορείς και μεμονωμένοι κάτοικοι. Αν δεν υπήρχαν αυτοί η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού θα εξαντλούνταν σε κουβέρτες και το πολύ στην παροχή νερού. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και προετοιμασία για την προστασία και βοήθεια που μπορεί να έχουν ανάγκη συνάνθρωποι μας, όπως οι πρόσφυγες στην προκειμένη περίπτωση. Παρόλο του ότι η Σητεία δεν είναι «προορισμός» για τους διακινητές, έχουμε 4 σημαντικά περιστατικά τα τελευταία χρόνια με σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών όπου η αντιμετώπιση και τότε και τώρα είναι ίδια. Πρέπει να εξασφαλιστούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για μία ανθρώπινη διαβίωση για όσο μείνουν στον τόπο μας. Δεν υπάρχει μπάνιο, κλιματισμός, ένας χώρος που να αισθάνονται ανθρώπινα.

Ιδιαίτερα αναδεικνύουμε ότι όσο η αιτία του ξεριζωμού και της εξαθλίωσης παραμένει, τόσο περισσότερο θα φουντώνουν τα φαινόμενα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Οι ίδιοι που προκαλούν και συμμετέχουν στους πολέμους για «τ’αφέντη το φαϊ» είναι που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ως παράπλευρη συνέπεια στερώντας τους τα δικαιώματα τους. Το ΚΚΕ καταγγέλλει διαχρονικά την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που με τις κατευθύνσεις τους, στο όνομα του ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, εργαλειοποιούν το ζήτημα  ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Έτσι εξηγείται η ένταση της καταστολής στα σύνορα, με την ενίσχυση του στρατιωτικού μηχανισμού της Frontex, τους ορατούς και «αόρατους» φράχτες, τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις, τον εγκλωβισμό χιλιάδων κατατρεγμένων σε hot spot διαλογής.  Έτσι εξηγείται και η δημιουργία των λεγόμενων «νόμιμων οδών μετανάστευσης» για την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτές που υπέγραψε πρόσφατα η Ελλάδα με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο.

Συνομιλώντας μαζί τους διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία θέλει να επανενωθεί με την οικογένεια τους που είναι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τους αναδείξαμε ότι το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Διεκδικεί την απόδοση ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες, ώστε να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου,  της απαράδεκτης λίστας των ασφαλών χωρών και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η διαχείριση του ζήτηματος αυτού από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της πολιτικής που ευνοεί τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων των πολλών στο εσωτερικό των καπιταλιστικών χωρών. Αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται γιατί στον πυρήνα του είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μόνο ανατρέπεται και σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας που γεννά τον  πόνο, τον ξεριζωμό και την καταστροφή. Οι Λαοί όλου του κόσμου δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και για αυτό πρέπει να τσακίσουν όποιον και ότι μπαίνει εμπόδιο από το να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένα.»

 

Το Γραφείο Τύπου

2 Σεπτεμβρίου 2023 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα