Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑ“Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022” Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δημοτικό...

“Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022” Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Κήπο Σητείας.

“Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Κήπο Σητείας.

 

«Βιώσιμη  πολιτιστική κληρονομιά διατηρώντας το παρελθόν  για τις μελλοντικές γενιές.

Sustainable Heritage Preserving the past for future generation»

 

Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Γεωπάρκο της Σητείας συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σας προσκαλούν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Κήπο Σητείας.

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, που λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο κάθε έτους με τη συμμετοχή των 50 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση. Σκοπός του θεσμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες ως προς τον πλούτο και την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ανεκτικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από τα σύνορα αυτής, να ενημερώσει το κοινό και τις αρχές για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών καθώς και να καλέσει την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η επιλογή της θεματολογίας και των εργαστηρίων που επιλέχτηκαν έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και το πόσο μπορεί να επηρεαστούν τα μνημεία πολιτισμού όσο και η καθημερινότητα μας το άμεσο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, απειλώντας την Ευρώπη και τον κόσμο. Η βιωσιμότητα είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του πλαισίου δράσης για την πολιτιστική κληρονομιά. Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

 

17:00 – 19:00 Εκπαιδευτικές Δράσεις – Εργαστήρια

Εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια του Γεωπάρκου Σητείας για την Κλιματική Αλλαγή (Αγγελιδάκη Μαρίνα, Καναβάκη Ρίτσα, Καζαναράκη Σταυρούλα, Χριστίνα Χρυσούλα, Βαγγέλης Περάκης )

Εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια από το 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου σχετικά με την κλιματική αλλαγή.  Δερμιτζάκη Ειρήνη Εκπαιδευτικός, 2ο  ΕΚΦΕ Ηρακλείου

 

19:00 – 19:30  Χαιρετισμοί

Κλιματική αλλαγή και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Σητείας (Λυμπερίου Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ)

 

19:30 – 20:15   «Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι: Το παρόν και το μέλλον του πολιτιστικού μας παρελθόντος και οι σύγχρονες προσεγγίσεις για την προστασία και την διαχείριση τους έναντι της κλιματικής αλλαγής»

Κλειώ Ζερβάκη. Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και τέχνης. Προϊσταμένη τμήματος αρχαιοτήτων  Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου

 

20:15 – 20:40 «Κλιματική Αλλαγή. Ο ρόλος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και οι πρωτοβουλίες του Γεωπάρκου της Σητείας».

Βαγγέλης Περάκης Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας

 

20:40 – 21:00  Ερωτήσεις- ανοικτή συζήτηση

 

 

.

 

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα