Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΗ Ζαφειρία Τσιρακάκη και η Ομάδα Χορού Quo Vadis μας...

Η Ζαφειρία Τσιρακάκη και η Ομάδα Χορού Quo Vadis μας κάνουν συμμέτοχους στο Show, 4 και 5 Δεκεμβρίου στο Πολύκεντρο

Έξι χορευτές, ένας μουσικός και ένας ηθοποιός για εβδομήντα λεπτά επί σκηνής, συντονίζονται και ακροβατούν πάνω στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, σε μια δύσκολη ισορροπία, που όμως γίνεται εφικτή, χάρη στο κοινό. Στους θεατές, που καλούνται να γίνουν συμμέτοχοι στην χορογραφημένη «υπόθεση», δίνοντας τις δικές του οδηγίες για το που θα πάει το έργο, που θα πάει η υπόθεση, η ζωή αυτού του θεατρικού εγχειρήματος, η ζωή γενικότερα, η ελπίδα, η αισιοδοξία.

Η τέχνη της ζωής.

Μια «ακριβή» θεατρική αυταπάτη, μια χορογραφική παράσταση από την «δική» μας χορογράφο Ζαφειρία Τσιρακάκη και την ομάδα χορού «Quo Vadis», με τίτλο «The Show»-a real time creation, που έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε δυο παραστάσεις στο Πολύκεντρο, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου (21.30) και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (20.30).
Η Ζαφειρία Τσιρακάκη, που επέλεξε να έχει σταθερή αναφορά στην ζωή της την τέχνη, επιστρέφει στην πόλη που μεγάλωσε για να μας δώσει την ευκαιρία που δεν έχουμε συχνά, να παρακολουθήσουμε μια παράσταση σύγχρονου χορού.
Η ομάδα, παρουσιάζει την δουλειά που θα παρακολουθήσουμε , με έναν εξαιρετικό τρόπο, γι αυτό και παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της :

Η  ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης

Μια παράσταση που δημιουργείται επί τόπου με χορογράφο το κοινό
Τι είναι ένα έργο χορού; Πώς δομείται, πως αφηγείται, πόσο εύκολα επικοινωνείται ο κώδικας της σύνθεσης, πώς ένα έργο γίνεται κατανοητό από το ευρύ κοινό και τι περιμένει το κοινό να δει πάνω στην σκηνή όταν επιλέγει να δει μία παράσταση χορού. Ποιο θα ήταν άραγε το αποτέλεσμα εάν μπορούσε το κοινό να χειριστεί τα εργαλεία της χορογραφικής σύνθεσης; Θα έμοιαζε με το τυχαίο παιχνίδι που παίζει ένα παιδί ακούσια ή μήπως μέσω στοχευμένης καθοδήγησης, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ένα άρτιο αποτέλεσμα; Πόση ευθύνη μπορεί να αναλάβει ο θεατής για την ικανοποίηση του “γούστου” του, όταν του δίνεις απλόχερα την επιλογή για αλλαγή;

Η ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης, του μέτρου της ευθύνης και των ορίων μεταξύ ελευθερίας και ασυδοσίας. Ένα έργο που καθορίζεται από τις αποφάσεις που το κοινό θέλει και τολμά να πάρει, κρούοντας τον κώδωνα της ατομικής ευθύνης, των αρχών και των προσωπικών ορίων.

Αποτυπώνοντας στην πράξη το εφήμερο της τέχνης, το φευγαλέο. Παρουσιάζοντας μπροστά στο κοινό την ίδια την ουσία της δημιουργίας, την υποκειμενικότητα, την ανάγκη για έκφραση στο εδώ και στο τώρα, των αποφάσεων που ορίζουν το άτομο στην κάθε παρούσα στιγμή.

Το κοινό, συντελεί τελικά συνολικά μία οντότητα, τον χορογράφο. Οι χορευτές μετασχηματίζονται σε εργαλεία και η μουσική αποτυπώνει την ροή, την αναπόφευκτη “σούπα” ορμής που συνοδεύει την ύπαρξη και είτε την ακολουθεί, είτε της εναντιώνεται, το αποτέλεσμα εν τέλει, αφορά μόνο το βλέμμα του παρατηρητή.

Το “the Show!” a real time creation, είναι ένα έργο παρουσιάσιμο σε οποιαδήποτε συνθήκη με συγκεκριμένη δομή αλλά συνεχώς διαφορετική αφήγηση. Μία ομάδα έξι χορευτών, ενός μουσικού και ενός ηθοποιού-παρουσιαστή επί σκηνής, συνεννοημένοι με αλγόριθμους σύνθεσης ακολουθούν τις οδηγίες του κοινού, οι οποίες παροτρύνονται από τον ηθοποιό, που έχει τον ρόλο του παρουσιαστή-οικοδεσπότη

διάρκεια: 70 λεπτά

Δημιουργός-Χορογράφος: Ζαφειρία Τσιρακάκη
Βοηθός χορογράφου: Βαρβάρα Μπαρδακά
Χορευτές: Μαρίνα Σασλή, Σοφία Πουχτού, Ορέστης Αλεξιάδης, Χρήστος Στα Μαρία, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Ηθοποιός-Παρουσιαστής: Γιάννης Κουρμπάνης
Sound design / live performance with electronics: Βασίλης Γεωργακόπουλος
Φωτισμός / επιμέλεια video: Γιώργος Σιντόσης
Επιμέλεια φωτογραφιών και αφίσας: Ορέστης Αλεξιάδης
Παραγωγή Quo Vadis 2020

Για την διεξαγωγή της παράστασης θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί για την διαδικασία από το υπουργείο υγείας και το υπουργείο πολιτισμού. Η χρήση της μάσκας για τους θεατές είναι υποχρεωτική για όλη την διάρκεια παραμονής τους στο χώρο του θεάτρου.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100M.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα