Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΗ ιστορική αλήθεια μέσα από τα Λασιθιώτικα έντυπα και το βιβλίο της...

Η ιστορική αλήθεια μέσα από τα Λασιθιώτικα έντυπα και το βιβλίο της Μαρίας Σεργάκη(βιντεο-φωτο)

Η πραγματική ιστορία όπως και ο διάβολος, κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Στις λεπτομερείς καταγραφές εφημερίδων  και περιοδικών,  για μεγάλες και κρίσιμες  στιγμές, λιγότερο σημαντικά  γεγονότα, καθημερινές συνήθειες, ταραγμένα χρόνια, προεκλογικές περιόδους, στιγμές με ποίηση και αυτοσχεδιασμούς, χρόνια αλλαγής κοινωνικών συνηθειών και αντιλήψεων, όλη η ζωή δηλαδή.

Ένα επιμελές και για πρώτη φορά τόσο αναλυτικό, «μωσαϊκό» αυτής της εξαιρετικής πηγής για την ιστορία, των εντύπων δηλαδή, εφημερίδων και περιοδικών του Λασιθίου, μετά από εξαντλητική έρευνα , προσφέρει στους αναγνώστες η Μαρία Γ. Σεργάκη με το βιβλίο της  «Λασιθιώτικος Τύπος (1900-2021)
Η Μαρία Γ. Σεργάκη, μισή Μεραμπελιώτισσα και μισή Σητειακιά, όπως συστήθηκε, έδωσε  χρόνο και ψυχή για να ολοκληρώσει αυτό το ογκώδες και από κάθε άποψη σημαντικό έργο, εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο και πλέον δημιουργικό  τρόπο την θέση της υπεύθυνης στο  Γενικά Αρχεία του Κράτους, στη Νεάπολη, από το 2006, με την έρευνα της. Επεκτείνει την έρευνα και συλλογή της με πολλή δουλειά σε Βιβλιοθήκες  και σε δημόσιες  και ιδιωτικές συλλογές για να φτάσει σήμερα, να παρουσιάζει στο βιβλίο της 233 έντυπα(εφημερίδες, περιοδικά, δελτία, φυλλάδια, μαθητικές εφημερίδες )πολλά από αυτά  βραχύβια, δυστυχώς.

Η συγγραφέας , πέραν των αναλυτικών στοιχείων που αφορούν στις ημερομηνίες έκδοση, το λογότυπο, το περιεχόμενο, επιμένει στο έμψυχο υλικό , δηλαδή  στον εκδότη, τον τυπογράφο  ή το τυπογραφείο.

Παράλληλα, φέρνει ως παράδειγμα για ανάλυση , αξιολόγηση ή κριτική προσέγγιση ένα τυχαίο δείγμα-φύλλο ή τεύχος, καταγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , ενδιαφέροντα και μη, του υλικού που προσεγγίζει.

Για την παρουσίαση στην Στέγη Β. Κορνάρος, η συγγραφέας επέλεξε να αναφερθεί αποκλειστικά σε εφημερίδες , περιοδικά, μαθητικά έντυπα που έχουν εκδοθεί στην Σητεία και στα γύρω χωριά, μερικά πολύ γνωστά, αλλά ξεχασμένα αλλά πολύ σημαντικά, που  σκιαγραφούν αναλυτικά το προφίλ της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής Σητείας.

Όπως σημειώνει στο οπισθόφυλλο την έκδοσης, «η συγγραφή και η έκδοση του βιβλίου αυτού έχει ως στόχο να φωτίσει και να κάνει γνωστές στον αναγνώστη  τις ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές πτυχές της Λασιθιώτικης κοινωνίας κατά την περίοδο κυκλοφορίας των εντύπων που περιλαμβάνονται σε αυτό. Μέσα από την προβολή της ειδησεογραφίας, εμφανίζεται το πανόραμα ολοκλήρου του 20ου και των πρώτων δεκαετιών του 21ου  αιώνα με έμφαση στις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης τοπικής ιστορίας, όπως η κατοχική».

Αντώνης Ανηψητάκης   :Ευκαιρία να στοχαστούμε

 

Με ενός λεπτού σιγή από τους παριστάμενους άρχισε η εκδήλωση, φόρος τιμής στα πολλά θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο Αντώνης Ανηψητάκης εκ μέρους της Στέγης, δημοσιοποίησε τον προβληματισμό που υπήρξε για το αν θα έπρεπε να  αναβληθεί  η παρουσίαση λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους, όμως το βιβλίο της Μαρίας Σεργάκη,  μας δίνει «κάποιο τρόπο να στοχαστούμε μέσα από τις περιπέτειες 120 χρόνων που  καταγράφει», όπως είπε.

Ο κ. Ανηψητάκης χαρακτήρισε πολύτιμη την εργασία  της κ. Σεργάκη, για την σωστή γνώση και ανάγνωση της ιστορίας και ανέγνωσε τρεις χαιρετισμούς που έστειλαν για την παρουσίαση του βιβλίου οι:

  • Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδουλάκης
  • Αντώνης Χουρδάκης , πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης
  • Γιάννης Πυργιωτάκης εκ μέρους του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

 

Ευγενική αντικατάσταση του Μιλτιάδη Παπαδάκη από την Κατερίνα Γουλιέλμου.

Ένα πρόβλημα υγείας δεν επέτρεψε στον φιλόλογο- μελετητή Μιλτιάδη Παπαδάκη να παρευρεθεί για την παρουσίαση του βιβλίου, όπως είχε ανακοινωθεί.

Τον αντικατέστησε όμως η Κατερίνα Γουλιέλμου που πρόθυμα και ευγενικά(κι αυτά δεν είναι ποτέ δεδομένα για αυτό και το υπογραμμίζουμε) ανάγνωσε τις σημειώσεις του κυρίου Παπαδάκη για το βιβλίο.

Αφού αναφέρει αναλυτικά τις ενότητες του συγγράμματος της κυρίας Σεργάκη, ο Μιλτιάδης Παπαδάκης, σημειώνει πως «μια βασική αρετή του πονήματος της Μαρίας είναι η αντικειμενικότητα και η απουσία κάθε συναισθηματικής υφής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και παρουσίαση τους είναι βασισμένες σε αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς συναισθηματισμούς ,προτιμήσεις και προκαταλήψεις .

Η πληρότητα του έργου, η επιστημονική εγκυρότητα, η ισορροπία ανάμεσα στην επιστημοσύνη και στην απλούστευση- εκλαΐκευση ,η αψεγάδιαστη δομή και η τέλεια οργάνωση του λόγου, η πυκνότητα του, τα παρατιθέμενα στοιχεία της έκδοσης του  κάθε εντύπου, οι  μινιατούρες με τα πρωτοσέλιδα αρκετών εντύπων που υποστηρίζουν θαυμάσια το αφηγηματικό μέρος, το κειμενικό υλικό που συχνά μας γυρίζουν νοσταλγικά σε άλλες εποχές ,όλα αυτά όχι μόνο δεν καταπονούν τον αναγνώστη, αλλά αντίθετα τον διευκολύνουν και καθιστούν το έργο λίαν ελκυστικό. Σε αυτό συντελεί και η σωστή χρήση της γλώσσας, φυσικά».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα