Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΗ καρδιά των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου «χτυπά» στη Σητεία(βιντεο-φωτο)

Η καρδιά των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου «χτυπά» στη Σητεία(βιντεο-φωτο)


Με τον Στέλιο Πετράκη στη λύρα και την Ευγενία Τόλη Δαμαβολίτη στο τύμπανο και την ερμηνεία, με τον Ερωτόκριτο παρόντα μουσικά σε μια εξαιρετική απόδοση και στη συνέχεια με το Λύκειο Ελληνίδων-Τμήμα Σητείας στον παραδοσιακό Σητειακό χορό, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας-Κύπρου στην αίθουσα του Πολύκεντρου.


Ήταν η «υποδοχή» που επιφύλαξαν ο ΔΟΚΑΣ και το Γεωπάρκο Σητείας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κωστής Λυμπερίου και ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας-οικοδεσπότης Βαγγέλης Περάκης, στους συνέδρους από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, πριν την έναρξη των εργασιών, που συνεχίζονται σήμερα , μέχρι αργά το βράδι, με γενικό θεματικό άξονα «Βιώσιμη ανάπτυξη και Εκπαίδευση σαν Παγκόσμια Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου», που εξειδικεύεται με παρεμβάσεις όπως «Περιοχές UNESCO Κρήτης (Σαμαριά, Ψηλορείτης, Αστερούσια, Σητεία). Η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης και η διεθνής εμπειρία» ή «Ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας».

Σύγχρονοι και επίκαιροι προβληματισμοί

Μια μεγάλη γκάμα θεματικών, για τον κρητικό τουρισμό, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τους μύθους του Ψηλορείτη, την γεωλογική κληρονομιά, το παγκόσμιο Γεωπάρκο του Τρόοδος στην Κύπρο, τα Γεωπάρκα Μετεώρων-Πύλης, Γρεβενών-Κοζάνης, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Λαυρεωτικής, Βίκου-Αώου, Λέσβου, Χελμού- Βουραϊκού κ.ά.

Τοπικές κοινωνίες και Γεωπάρκο

Στόχοι του Συνεδρίου, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του, που παρέχει και ζωντανή μετάδοση (www.4th-geoparks-confrence.gr) είναι εκτός από την παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου και των ιδιαίτερων γεωλογικών, φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που τα διέπει, η δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σε θέματα ήπιας- βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τον γεωτουρισμό και, γενικότερα, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών.


Μέσω των αντίστοιχων με τους στόχους θεματικών που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, επιδιώκεται να αναδειχθούν ο ρόλος και η συμβολή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Η πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου θα δώσει τα ερεθίσματα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, για κατάθεση θέσεων και προτάσεων, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με όχημα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα, ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νεότερων γενιών.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι επιλογή

Την κατεύθυνση που έχει επιλέξει η Κρήτη για την ανάπτυξη της, την βιώσιμη ανάπτυξη δηλαδή, με σεβασμό και προστασία στην πολιτιστική κληρονομιά, στην βιοποικιλότητα , την προστασία της φύσης και των παραδοσιακών οικισμών, τόνισαν στους χαιρετισμούς τους όλοι οι ομιλητές:

 

-Ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, που επιφύλαξε ειδική αναφορά για τον Βαγγέλη Περάκη, χαρακτηρίζοντας τον «ψυχή του Γεωπάρκου».
-Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
-Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης
-Οι βουλευτές Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης με τη ΝΔ και Κατερίνα Σπυριδάκη με το ΠΑΣΟΚ.(προβλήθηκαν και διαβάστηκαν τα μηνύματά τους)
-Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Κωστής Λυμπερίου κ.ά

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα