Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ πόλη κι ο πολιτισμός της μέσα από το τριήμερο αφιέρωμα στα...

Η πόλη κι ο πολιτισμός της μέσα από το τριήμερο αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Θεάτρου της Σητείας(HXHTIKO)

 

Από σήμερα  Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη, το Θέατρο της Σητείας γιορτάζει τα τριάντα χρόνια παρουσίας του στην πόλη-ένας γερός θεσμός που μας επιτρέπει να πούμε πως η ίδια η πόλη γιορτάζει το Θέατρό της και συνεπώς το πολιτιστικό της στίγμα.

Η αγάπη και  αποδοχή του κόσμου είναι το «κλειδί» για τη αδιάλειπτη και συνεχή τριαντάχρονη παρουσία μας λέει η πρόεδρος του Δ.Σ του ΘτΣ Φανή Σύρπου.

 

 « Τριάντα χρόνια με κύκλους, με πορείες που έχουν γίνει στο θέατρο, είναι ανοιχτές πορείες, είναι ανοιχτοί κύκλοι που μπερδεύεται ο ένας μέσα στον άλλον».

 

Το ορόσημο του 1993, «Βεγγέρα» και Μιχάλης Γιαννακάκης

 

 

Η Φανή Σύρπου αναφέρεται στη χρονολογία σταθμό για το ΘτΣ.

 Είναι 1993 αι το θέατρο δημιουργείται «με έναν πυρήνα που προήλθε από την παράσταση η Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη  Γιαννακάκη.

” Εδώ σταματώ για να πω ότι ο Μιχάλης Γιαννακάκης, είναι ο βασικός εμπνευστής με μια πολύ μεγάλη αξιόλογη πορεία στο θέατρο και παραμένει μέχρι τώρα μετά από τόσα χρόνια.

Είναι ο  σκηνοθέτης που έχει σκηνοθετήσει τα περισσότερα έργα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Και βέβαια  μέχρι τώρα είναι συμπορευτής , είναι πάντα μαζί μας.”

Τριήμερο αφιέρωμα, απόψε Καζάρμα, Τρίτη- Τετάρτη Δημοτικός Κήπος

 

Για τις επετειακές μεν, ουσιαστικές όμως εκδηλώσεις που αφορούν στο  θέατρο, το κοινό του, τους συμπαραστάτες του, τους συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η Φανή Σύρπου μας λέει :

«Κάνουμε ένα  τριήμερο αφιέρωμα τριήμερο στα 30 χρόνια του θεάτρου που θα ξεκινήσει από τις 17 Ιουλίου (απόψε) στις 9 μμ στην Καζάρμα .

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις την Τρίτη και την Τετάρτη στο Δημοτικό Κήπο.

Τη Δευτέρα θα έχουμε μια ιστορική αναδρομή στα 30 χρόνια  στο θέατρο γενικά.

Θα δείξουμε αποσπάσματα από τις 36 παραστάσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Αυτά τα 30 χρόνια, δηλαδή, μέσα από αποσπάσματα από βίντεο, αλλά θα έχουμε και μερικά ζωντανά.

Αυτό που ήθελα να πω είναι πως τη Δευτέρα δεν μπορούν να ειπωθούν όλα όσα έγιναν αυτά τα 30 χρόνια.

Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γιατί σκεφτόμαστε και σχεδόν έχουμε κάνει τα 2/3 της εργασίας , να εκδώσουμε ένα λεύκωμα των 30 χρόνων, το οποίο θα μοιραστεί με όλο το υλικό με φωτογραφίες, όλα τα προγράμματα, τις αφίσες και πληροφορίες σχετικά με το έργο, κριτικές, τα πάντα.

Το καταπληκτικό είναι ότι θα γίνει και ένα λεύκωμα ψηφιακό όπου θα μπορεί να μπαίνει κανείς να βλέπει παραστάσεις από το 1993 μέχρι το σήμερα. Θα βλέπει τα πάντα σχετικά με την παράσταση και ελπίζω ότι κάποια στιγμή τα εγγόνια μας θα μπορούνε   να δούνε τι έχουν κάνει οι παππούδες και γιαγιάδες τους . Αυτό, με συγκλονίζει».

Την Τρίτη, αύριο δηλαδή,  θα γίνει  έκθεση πάνω στα ταμπλό του κήπου, όπως μας λέει η κ. Σύρπου, «θα εκθέσουμε όλες τις αφίσες των παραστάσεων μας. Οι αφίσες, όπως ξέρετε, είναι έργα τέχνης, κάποιες έχουν πάρει και πολλά βραβεία. Θα έχουμε όλα τα βραβεία που έχουμε πάρει και θα έχουμε μια έκθεση και από θεατρικά ρούχα ,από κουστούμια που έχουν παίξει στις παραστάσεις μας .

Την Τετάρτη τώρα στις 09:00 το βράδυ, θα παραμείνει η έκθεση βέβαια αλλά θα έχουμε και παράσταση Καραγκιόζη από τον Θεοδόση Γαρυφαλάκη,.

Αργότερα θα έχουμε και τους Τσίτα Κόρδα που θα παίξουνε μουσική για να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε να γιορτάσουμε αυτά τα 30 χρόνια».

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ελεύθερες .

 

Το εύρος των δραστηριοτήτων  και οι άνθρωποι του ΘτΣ

 

Μας τονίζει η πρόεδρος  του ΘτΣ, πολύ σωστά: ”

Το θέατρο της Σητείας δεν έχει κάνει μόνο παραστάσεις, έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις , performance

Έχει κάνει αναλόγια, έχει κάνει παρουσιάσεις βιβλίων, συμμετείχε σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις των σχολείων μας, έχοντας δώσει τη βοήθειά του και υλική αλλά και όχι μόνο.

Έχει κάνει δηλαδή πολλή δουλειά στα πολιτιστικά αυτού του τόπου.

Αυτό για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, είναι ότι έχουμε δημιουργήσει στην παιδική μας σκηνή η οποία έγινε και εφηβική. Ήδη έχουμε κάνει 3 παραστάσεις στο παιδικό θέατρο και έχουμε κάνει 2 παραστάσεις του εφηβικού.

Επίσης ήθελα  να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

Μου δίνεται τώρα η ευκαιρία, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη μας και τους ηθοποιούς μας.

Αυτοί μας προσέφεραν πολύ μεγάλες χαρές,

Ευχαριστούμε τους σκηνοθέτες μας το Μιχάλη  Γιαννακάκη, τον Γιάννη, Μανιαδάκη, τον Αντώνιο Περαντωνάκη, τον Αντώνη Διαμαντή, τον Νάσο Ζαγκότη που έχει κάνει πάρα πολλές επιτυχίες, το Μάνο Ρουσομουστακάκη .Να αναφέρω και την αφεντιά μου, αν συνέβαλα”.

 Ολόκληρη η συζήτηση με τη Φανή Σύρπου, στο ηχητικό, εδώ:

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα