Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ υπόκλιση του Γιάννη Πρωτόπαπα και το "χαμόγελο" του Στρατή Καλογερίδη χτες,...

Η υπόκλιση του Γιάννη Πρωτόπαπα και το “χαμόγελο” του Στρατή Καλογερίδη χτες, στην Καζάρμα(βιντεο-φωτο)

Ένα ολοκληρωμένο μουσικό  έργο , με την λεπτομέρεια  στην δοξαριά κάθε φορά να δίνει μέγεθος και όγκο, όταν χρειάζεται και άλλες στιγμές να υπάρχει μια  ψιθυριστή, σχεδόν συνωμοτική  υπογράμμιση εκεί που έπρεπε, ακούστηκε για πρώτη φορά, χτες στην Καζάρμα.

Αυτό από μόνο είναι σημαντικό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.

Ηταν ο δικός μας μαέστρος , ο Γιάννης Πρωτόπαπας, που απέτισε τον δικό του φόρο τιμής στον στυλοβάτη της κρητικής μουσικής και ιδιαίτερα  της λαϊκής μουσική παράδοσης της Σητείας, τον Στρατή  Καλογερίδη, με το δωδεκαμελές μουσικό του σύνολο, σε μια συναυλία που έφερε ξανά στο προσκήνιο έναν μεγάλο δημιουργό, με συνέπεια, φροντίδα, αγάπη και σεβασμό,

Ο Γιάννης Πρωτόπαπας, ενορχήστρωσε τις κοντυλιές του Καλογερίδη με τρόπο κλασικό, «επιστρέφοντας» τον στο σήμερα, με τον ίδιο να εκφράζει την ευχή να είναι αυτή η  συναυλία , ένα έναυσμα, μια αρχή για να μπει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο ο Καλογερίδης και μαζί με αυτόν , η Σητειακή ιδιαίτερη μουσική σχολή.

Ο μαέστρος, που το ταλέντο του είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην περσινή πρώτη του συναυλία στην Καζάρμα, υποκλίθηκε σε έναν δάσκαλο του, αυτή είναι η αίσθηση που έμεινε στο τέλος της βραδιάς, μαζί με την βεβαιότητα πως μαζί με τα χειροκροτήματα από όλους μας  στο τέλος για τον Γιάννη Πρωτόπαπα και το μουσικό του σύνολο, είχε αποσπάσει και ένα χαμόγελο ικανοποίησης από τον συμπατριώτη και συγγενή, αφού και οι δυο ανήκουν στην οικογένεια της μουσικής, Στρατή Καλογερίδη.

Η μουσική αξία τη βραδιάς δεν δέχεται αμφισβήτηση, αλλά εδώ, πρέπει να μιλήσουμε για αυτό που συνοδεύει τον Γιάννη και που τον κάνει πολύ ξεχωριστό. Όχι μόνο ως καλλιτέχνη.

Απολύτως  συνειδητοποιημένος, γνωρίζοντας καλά το βάρος της πορείας του μέχρι σήμερα και της μεγάλης συνέχειας που ακολουθεί, είναι ένας απολύτως ηθικός άνθρωπος. Δεν θα πούμε σεμνός, ταπεινός κτλ (που είναι), αλλά η ηθική του στάση απέναντι στη ζωή και τη μουσική ,μιλά κατευθείαν στο κοινό του. Το εισπράξαμε απλόχερα.

Το Πολιτιστικό Πρόσωπο της Σητείας

Η βάρδια άνοιξε με μια μικρή εισαγωγή από την σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Σητείας Μαρία Γιαννακάκη που για ακόμα μία φορά έδωσε στίγμα στην πολιτιστική Πολιτική της πόλης, τονίζοντας πως η χτεσινή εμφάνιση του μαέστρου μας, συμπυκνώνει το όραμα της-δημιουργός από την Σητεία, που αποδίδει έργο δημιουργού από την Σητεία, επίσης.

Ευχαρίστησε την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, τους  χορηγούς , ως όφειλε και ανθρώπους, τον πρόεδρο του ΔΟΚΑΣ, Κωστή Λυμπερίου. Κι έναν ακόμα. Τον Μιχάλη Γιαννακάκη που όλοι ξέρουμε, νομίζω, πόσο προσφέρει στην πόλη. Ανιδιοτελώς και διαχρονικά.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργο Ζερβάκης, καλωσορίζοντας τον Γιάννη Πρωτόπαπα στην πόλη του, ενώ έκανε αναφορά στην ιδιαίτερη στιγμή, λόγω των πολλών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Η συναυλία

Δεκα έξι Σητειακές κοντυλιές του Στρατή Καλογερίδη  ενορχήστρωσε ο Γιάννης Πρωτόπαπας, με την μουσική γραμμή να είναι μια και ενιαία -κι εδώ ακριβώς φάνηκε η έμπνευση και η δουλειά του μαέστρου μας, που έδωσε ηχόχρωμα κλαρινέτο, όμποε, φλάουτο, φαγκότο, διαχωρίζοντας τις συνθέσεις που απέκτησαν η καθεμία τον δικό της χαρακτήρα.

Πολύ έξυπνα, επέλεξε να εντάξει στο πρόγραμμα του και Νίκο Σκαλκώτα και μας παρουσίασε μέρος από τους Ελληνικούς Χορούς του.

Ακούσαμε όμως και Μπάρτοκ και Μπράμς, γιατί στο μαέστρο αρέσει να μας κάνει εκπλήξεις και κλείσαμε με τον Ερωτόκριτο.

Ο μαέστρος, έχει το δικό του στυλ στην διεύθυνση, που σημαίνει πως έχει αποκτήσει ήδη την δική του μουσική  ταυτότητα. Μαζεύει την ένταση και την μουσική  στα δάχτυλα  του και την μοιράζει με την μπαγκέτα του στους μουσικούς του, με χαρακτηριστικές κινήσεις όχι μόνο των χεριών, αλλά ολόκληρου του σώματος.

Μια πολύ χαρακτηριστική κίνηση, είναι και η υπόκλιση του στο κοινό Δεν είναι τυπική, είναι ουσιαστική, το κοινό το καταλαβαίνει και δίνει την απάντηση του με το χειροκρότημα του.

Το μουσικό σύνολο :

Εξάρχων, Ιωάννης Πετράκης

1ο βιολί, Leonard Sopi

2ο βιολί, Αναστασία Παπαναστασίου, Νίκος Παπαδάκης

Βιόλα, Τζωρτζίνα Δημοπούλου

Βιολοντσέλο , Κωστής Σπυριδάκης

Κοντραμπάσο, Γιάννης Πολυχρονάκης

Φλάουτο, Ναυσικά Καραγιάννη

Όμποε , Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Κλαρινέτο, Σοφία Παπουτσάκη

Φαγκότο, Ανδρέας Σπυρόπουλος

Γαλλικό Κόρνο, Άννυ Καλογεράκη

Κιθάρα, Μιχάλης Εικοσιπεντάκης

 

Μια ξεχωριστή βραδιά στα Κορνάρεια 21, από έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος (ελπίζουμε και στο μέλλον), ευχαριστούμε, μαέστρο μας .

  • Απόψε, η συναυλία θα δοθεί στην Τουρλωτή

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα