Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΗ «χειρονομία» του καλλιτέχνη στην έκθεση έργων «Ρεμπέτικο» του Γιώργου Κόρδη στη...

Η «χειρονομία» του καλλιτέχνη στην έκθεση έργων «Ρεμπέτικο» του Γιώργου Κόρδη στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος(βιντεο-φωτο)

 

 

Μια σχέση παράλληλη με το ρεμπέτικο, την ασυμμετρία, τον κανονικό μέσα από τις αντιφάσεις του κόσμο ,τη συμμετοχή του σώματος, «περιγράφει» εικαστικά μέσα από τις ψηφιακές δημιουργίες έργα χαρακτικής  του ο σημαντικός Γιώργος Κόρδης, στην έκθεση που περιλαμβάνει δέκα πέντε έργα που εγκαινιάστηκε χτες , παρουσία του ίδιου, και συνεχίζεται μέχρι τις 31 Αυγούστου στη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος(7-10μ. μ).

Καθοριστική  και αποφασιστική, όπως φάνηκε από την σύντομη παρουσίαση που έκανε ο ίδιος, είναι η σχέση του δημιουργού  με τον ρυθμό, περισσότερο (αν όχι αποκλειστικά), τα 9/8, μιας τέλειας ασυμμετρίας, σε ένα μουσικό κόσμο γεμάτο αντιφάσεις και για αυτό κανονικό, όπως ο ίδιος είπε, σε επαφή από μικρός με αυτά τα ακούσματα- αλλά και την κουλτούρα του ρεμπέτη και την παρακαταθήκη, την συμβολή στην αποφυγή της ολοσχερούς υποταγής στην «εκδυτικοποίηση».

Η γραμμή από τη μουσική της Μικράς Ασίας μέχρι το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη είναι αυτή που «χαράζει» τον δημιουργό και τα έργα του σε μια πρόσκληση συμμετοχής στο χορό-στο χωριό.

 

Ανοιχτός κύκλος και δομημένος στις αρχές του ρυθμού του ρεμπέτικου, ο χαρακτικός κόσμος του καλλιτέχνη  είναι μια  εικαστική παρέμβαση  καθόλου αναπαραστατική, αλλά  με απεύθυνση  στη συνείδηση και το συναίσθημα του θεατή.

Η δημιουργία, η διαδικασία, η διάθεση στο κοινό

Ο Γιώργος Κόρδης συνέστησε στο κοινό τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης, εξίσου σημαντικής, της σύγχρονης  ψηφιακής δημιουργίας έργων τέχνης.

Ο δημιουργός έδωσε έμφαση στο «χέρι» του καλλιτέχνη, την χειρονομία όπως είπε, που σφραγίζει την τελική εικόνα, την ψηφιακή, εξειδικευμένη, διαδικασία, και την ίδια την διαδικασία ως ένα αυτοτελές έργο, τη διάθεση του έργου που βάζει τέλος στη δικτατορία του συλλέκτη, του ενός κατόχου: «Η ψηφιακή ζωγραφική ανατρέπει τη δικτατορία του ενός προτύπου»

Οπως είπε,  ο δημιουργός, μπορεί  να βιντεοσκοπήσει την όλη διαδικασία της δημιουργίας «οι κινήσεις που κάνεις βιντεοσκοπούνται, περνάνε σε ένα βίντεο, οπότε είναι αρχειοθετημένη η  δημιουργική διαδικασία, το πώς σκέφτεται ο ζωγράφος», κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ένα πολύ καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της σύγχρονης δημιουργίας.

Η όλη διαδικασία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο τέχνης, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα