Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΘραψανιώτης: Αδιαφορία για την Αναβάθμιση του Κλιμακίου Πυροσβεστικής Σητείας

Θραψανιώτης: Αδιαφορία για την Αναβάθμιση του Κλιμακίου Πυροσβεστικής Σητείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                          6-4-2022

 

Αδιαφορία για την  Αναβάθμιση του Κλιμακίου Πυροσβεστικής  Σητείας

 

 

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε ερώτηση προς τo Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Αναβάθμιση του Κλιμακίου Πυροσβεστικής  Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό». Με την κατάθεση της ερώτησης, έρχεται στο προσκήνιο ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Σητείας, αλλά και της Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ν. Λασιθίου, για την αναβάθμιση του κλιμακίου της. Κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο  Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος η αναβάθμιση του Κλιμακίου σε Σταθμό και απέμενε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που δεν έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια.

 

Ο γεωφυσικός πλούτος, σε συνδυασμό με πληθώρα εμπορικών, πολιτιστικών και βιομηχανικών υποδομών στην περιοχή, καθιστούν αδήριτη ανάγκη την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας το συντομότερο δυνατόν και ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα, 5 Απριλίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: «Αναβάθμιση του Κλιμακίου Πυροσβεστικής  Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό»

 

Η Αναβάθμιση του Κλιμακίου Πυροσβεστικής  Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό   αποτελεί διαχρονικό αίτημα τόσο της Πυροσβεστικής Ν. Λασιθίου, όσο και της τοπικής κοινωνίας της Σητείας .

Η  αναβάθμιση του κλιμακίου  κρίνεται αναγκαία  επειδή η περιοχή   διαθέτει προστατευόμενες περιοχές με  σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία όπως  το Γαιοπάρκο  Σητείας ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το μοναδικό φοινικόδασος Βαϊ,  το φαράγγι του Ρίχτη, της Ζάκρου και των Πεύκων  με το  τοπικό κλιμάκιο  να προχωράει σε σειρά από διασώσεις κάθε χρόνο.  Επίσης στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές υποδομές και εγκαταστάσεις όπως το αεροδρόμιο και  το   λιμάνι  Σητείας,  το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ΒΑΠΕ (Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά)

Το Κλιμάκιο έχει το μεγαλύτερο τομέα κάλυψης με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και επιχειρησιακά αποτελεί σημείο ενίσχυσης, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων περιοχών της Δωδεκαννήσου (Κάσος και Κάρπαθος).

Το 2019 το Συμβούλιο  Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από σχετική ανάλυση και συζήτηση, έλαβε θετική απόφαση για την αναβάθμιση του παραπάνω κλιμακίου.  Η διαδικασία προχώρησε και απέμενε η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την ολοκλήρωση της  αναβάθμισης. Έκτοτε σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αναβάλλεται συνεχώς.

Επειδή ο νομός Λασιθίου αποτελεί μια Ιδιαίτερα ξηροθερμική περιοχή

Επειδή διαθέτει σημαντικές υποδομές και τοπία που χρήζουν προστασίας

Επειδή ο στόχος πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού αλλά και των μέσων, ώστε να επιτυγχάνεται ο σκοπός που δεν είναι άλλος από την καλύτερη δυνατή προστασία από τις πυρκαγιές.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  • Σκοπεύει και πότε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για  να προχωρήσει άμεσα η έκδοση του προεδρικού διατάγματος που καθυστερεί τρία περίπου χρόνια;

 

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Θραψανιώτης Μανόλης

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα