Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΚαθημερινές ζωές, συνήθειες και γλωσσικά ιδιώματα διασώζει η Άννα Τακάκη  στο βιβλίο...

Καθημερινές ζωές, συνήθειες και γλωσσικά ιδιώματα διασώζει η Άννα Τακάκη  στο βιβλίο της «Αροδαμοί  κι Αγκαραθιές» που παρουσιάζεται την Πέμπτη στις 8.30μμ στον Δημοτικό Κήπο(ΗΧΗΤΙΚΟ)

 

 

 

 

 

  • Συνέντευξη με την συγγραφέα στην «Τελεία» και τον STYLE100

 

 

Πριν από δέκα, δέκα πέντε χρόνια περίπου, γράφτηκε η πρώτη λέξη, που έδωσε το πρώτο κεφαλαίο στην πρώτη πρόταση, σε αυτό το νέο κεφάλαιο για την Άννα Τακάκη-Μαρκάκη και γεννήθηκαν οι ιστορίες μιας καθημερινότητας της Κρήτης, στα χωριά της, τα κεφαλοχώρια και τα πιο απομακρυσμένα(η Ζήρος ως τόπος καταγωγής  έχει για τη συγγραφέα τις πολλές μνήμες , τις προσωπικές και αυτές από διηγήσεις οικείων προσώπων)πολλά χρόνια πριν.

Ιστορίες εύθυμες, αστείες αλλά και στενάχωρες, θλιβερές-όλα όσα συνθέτουν δηλαδή τις ζωές των ανθρώπων και τότε και τώρα.

«Μετά από 6 χρόνια απουσίας έκδοσης  παρουσιάζω το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο «Αροδαμοί κι αγκαραθιές», ένας τίτλος που μου ήρθε αυθόρμητα. Σκεπτόμουν αρχικά να ονομάσω τη συλλογή, «Κρητικά Διηγήματα», απλά. Αλλά νομίζω πως ο συγκεκριμένος, είναι συμβολικός τίτλος, είναι το βλαβερό και το χρήσιμο , το ήμερο με το άγριο. Έτσι, μου άρεσε στην πορεία ,και ήδη από τον τίτλο σηματοδοτείται το τι πρόκειται κανείς να διαβάσει», μας λέει η Άννα Τακάκη.

 

 

Τα κρητικά ιδιώματα

 

Αυτό σημαίνει, πως εκτός από την λογοτεχνική αξία, δηλαδή την ηθογραφική αποτύπωση μιας ολόκληρης αποχής και της καθημερινότητας τους, μέσα από την ιδιαίτερη γραφή της συγγραφέως, προσφέρεται στον αναγνώστη ένας ανεκτίμητος πλούτος: Η γλώσσα και τα ιδιώματα της, που ,όπως μας επισημαίνει η Άννα Τακάκη, μπορούν να διαφέρουν ακόμα και ανάμεσα σε δύο γειτονικά χωριά, και οι ίδιες λέξεις να έχουν εντελώς διαφορετική σημασία κατά τόπους.

Επανερχόμαστε στις λέξεις, λοιπόν. Όπως μας λέει η συγγραφέας και εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, η προσπάθεια «ταυτοποίησης» του ιδιωματικού λόγου, ερμηνείας και ακριβούς, όσο είναι δυνατόν, απόδοσης, υπήρξε εντατική, κοπιαστική μερικές φορές, αλλά στο τέλος, έχουμε και σε αυτό το βιβλίο, ένα είδος λεξικού, με την κάθε ιδιωματική λέξη να ερμηνεύεται στο τέλος της σελίδας ΄που αναφέρεται, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη στον αναγνώστη.

 

Την Πέμπτη στο Δημοτικό Κήπο η βιβλιοπαρουσίαση

 

Έχοντας με μεγάλη συγγραφική «αποσκευή» που διακρίνεται για την ποικιλία της αλλά έχει ενιαία βάση το «στίγμα» της συγγραφέως που είναι η ενασχόλησή της με τον καθημερινό άνθρωπο και η ανάδειξη  ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, που είτε αφορούν τη γλώσσα, ή τα έθιμα, τις παραδόσεις, η Άννα Τακάκη έχει έτοιμα τα επόμενα σχέδια της για τα οποία μιλά αναλυτικά στην συνέντευξή της στον STYLE 100.(ηχητικό αρχείο, στο τέλος του κειμένου)

Και θα χαρούμε να την δούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της, στα πλαίσια των Κορναρείων, την Πέμπτη, στις 8.30 στον Δημοτικό  κήπο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντώνης Ανηψιτάκης και η Μαρία Ζωγραφάκη.

Αποσπάσματα από το βιβλίο, θα αποδώσουν τα μέλη του Θεάτρου της Σητείας Άννα Ατζολιδάκη, Κωστής Δανδουλάκης, Πόπη Αλέξη.

Την εκδήλωση θα επενδύσουν μουσικά ο Νίκος Πρινιωτάκης στο βιολί και ο Δημήτρης Νικάκης το λαούτο.

 

Το βιβλίο  «Αροδαμοί και αγκαραθιές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σβούρα», εντός των επομένων ημερών θα είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία της Σητείας.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε και από το χώρο της παρουσίασης, την Πέμπτη.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα