Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΚΡΗΤΗ«Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)». Η σύγχρονη λαϊκή όπερα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο,...

«Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)». Η σύγχρονη λαϊκή όπερα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο, αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη (ΦΩΤΟ)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ                                

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

06.09.21

 

«Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)». Η σύγχρονη λαϊκή όπερα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο, αφιερωμένη  στο Μίκη Θεοδωράκη (ΦΩΤΟ)

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε το κοινό του Ηρακλείου την κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

 

 

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε το κοινό του Ηρακλείου την κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων Ρεθύμνου Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου.

Η σύγχρονη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος) του Δημήτρη Μαραμή, βασισμένη στο ομώνυμο, εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», κερδίζοντας τα εγκωμιαστικά σχόλια και το θερμό χειροκρότημα του κοινού για την λυρική προσαρμογή και απόδοση του έργου, καθώς και την ερμηνευτική δεινότητα των συντελεστών της παράστασης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης υπογράμμισε πως η παράσταση αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας που μέρα με τη μέρα θα διευρύνεται και θα αποδίδει στους ανθρώπους της Κρήτης, στον πολιτισμό του τόπου μας, σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες. Παράλληλα, στο χαιρετισμό του τόνισε πως η συγκεκριμένη παράσταση φωτίζεται από δύο μεγάλες μορφές της Κρήτης που μιλούν στις καρδιές μας. «Τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο αφιερώνουμε την αποψινή μουσική βραδιά». Αναφερόμενος στον κορυφαίο συγγραφέα επεσήμανε πως μέσα από τον «Καπετάν Μιχάλη» διδάσκει τις σημερινές γενιές για το φρόνημα των κρητικών στα χρόνια των Επαναστάσεων, ενώ μίλησε και για τον παγκόσμιο Έλληνα «τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων», εκφράζοντας παράλληλα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές των παραστάσεων, για το μοναδικό αποτέλεσμα.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στο σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική δουλειά τους, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η παράσταση είναι το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τους τέσσερις μητροπολιτικούς Δήμους του Νησιού καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕΚ,  έκανε ειδική μνεία στην Συμφωνική  Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου τα μέλη της οποίας είναι από ολόκληρη την Κρήτη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μεγάλη  απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ζητώντας από το κοινό να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Το έργο είναι γραμμένο στη μορφή του μουσικού θεάτρου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη Διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη στην απόδοση της μουσικής και με τις ερμηνείες των καταξιωμένων ερμηνευτών του λυρικού θεάτρου και του έντεχνου τραγουδιού.

Το λιμπρέτο υπογράφει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

 

Υπόλοιπες Παραστάσεις

 

Άγιος Νικόλαος – Ελούντα, 7 Σεπτεμβρίου – Αλυκές/Μύλοι, 21:00

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 10 Οκτωβρίου, 21:00

 

Το έργο αποτελεί ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάζεται από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης  σε συμπαραγωγή με την Artway-Τεχνότροπον ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Να σημειωθεί πως η διάθεση των δελτίων εισόδου και για τις υπόλοιπες παραστάσεις μέσω www.viva.gr .

 

 

Συντελεστές

 

Δημήτρη Μαραμή

Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)

Σύγχρονη Λαϊκή Όπερα σε Δύο πράξεις

 

Λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Στίχοι χορικών Σωτήρης Τριβιζάς

 

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου

 

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ

Διεύθυνση Ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης

 

Συμμετέχει στην κρητική λύρα ο Στέλιος Πετράκης

 

Σκηνικά Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου

Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός μαέστρου/Μουσική διδασκαλία Μάτα Κατσούλη

Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης

Μουσική συνοδεία Βικτωρία Κιαζίμη

 

Ερμηνεύουν

 

Καπετάν Μιχάλης Τάσος Αποστόλου

Καπετάν Πολυξίγκης  Χάρης Ανδριανός

Νουρήμπεης/Κοσμάς Θοδωρής Βουτσικάκης

 

Εμινέ  Fide Koksal

Ρηνιώ/Θοδωρής  Χριστίνα Μαξούρη

Κατερίνα/Μαρία Αγγελική Τουμπανάκη

 

Μανούσακας/Γερο-Σήφακας Βασίλης Δημακόπουλος

Μπερτόδουλος/Γιάνναρος Νίκος Ζιάζιαρης

Εφεντίνα Καβαλίνα/Μουσταφά-Μπαμπάς/Καπετάν-Τριαλώνης Ιωάννης Κοντέλλης

Βεντούζος/Γερο-Δάσκαλος Χρήστος Ραμμόπουλος

Φουρόγατος/Σουλειμάνης/Γερο- Καμπανάρος Μαρίνος Ταρνανάς

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

https://mindiggsis-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/atsalakis_crete_gov_gr/EkXqRFoEr4NOuDMdq0eJ-rwBjQ5gWtHcT9LAR0SXgD-UoA?e=zrGht8   

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα