Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΚορυφώνονται οι κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο με κατάληψη -παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η...

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο με κατάληψη -παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ την Τετάρτη 15/11

Την Τετάρτη 1/11/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ μελών της Συντονιστικής Επιτροπής για το Νοσοκομείο Σητείας, του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου τον οποίο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Μανώλης Παπανικολάου και η γραμματέας Άννα Μανουσάκη, και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας, τον οποίο εκπροσώπησε η πρόεδρος Έφη Φανουράκη.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να αξιολογηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο, δύο μήνες σχεδόν μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της 18/9/2023.
Μετά και την τοποθέτηση-ενημέρωση της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το νοσοκομείο συνεχίζει να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
Η Παιδιατρική και η Παθολογική κλινική υπολειτουργούν, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Χειρουργική αλλά και άλλες κλινικές λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης.
Ταυτόχρονα, οι ελάχιστες θέσεις που υποσχέθηκε το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν προκηρυχθεί.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, προεκλογικά, καθησύχαζε τους πολίτες στη κεντρική πλατεία της Σητείας λέγοντας ότι «το Λασίθι έχει πλέον δικό του άνθρωπο στο Υπουργείο Υγείας την κ. Αγαπηδάκη».
Η δε κ.Αγαπηδάκη, στις 17/9/2023, παραμονή της μεγάλης κινητοποίησης καθησύχαζε επίσης, λέγοντας ότι «γνωρίζει τα προβλήματα του νοσοκομείου και έχει πρόθεση να βρει λύσεις» ενώ παράλληλα προέτρεπε να «μην ακούτε αυτά που σας λένε για το νοσοκομείο, διότι κάποιοι σας παραπληροφορούν»!!
Στις 19/9/2023 ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωνε την αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σητείας, ότι «δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης του νοσοκομείου. Θα ληφθούν όλα εκείνα τα απαιτούμενα προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση των κλινικών».
Λίγο αργότερα και πριν τις δημοτικές εκλογές ο κ. Πλακιωτάκης δήλωνε στη Βουλή, ότι « το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει». Όλα αυτά βέβαια προεκλογικά, διότι, μετά τις εκλογές, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε ευθαρσώς ότι «δεν μπορεί σε ένα νομό, που έχει 4 νοσοκομεία αυτά να συνεχίσουν να υπάρχουν……Θα πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός των δομών υγείας στο Λασίθι». Ακριβώς στο ίδιο μοτίβο με τον προκάτοχό του κ. Πλεύρη.
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό προβληματίζει η αφωνία του δημάρχου. Γιατί άραγε σιωπά ο Δήμαρχος όταν εκτοξεύονται δηλώσεις τόσων μεγατόνων όπως αυτές των κ.Χρυσοχοΐδη-Πλεύρη;
Κύριε Χρυσοχοΐδη: Γιατί επιτέλους δεν μας αποκαλύπτετε τον σχεδιασμό που προβλέπεται να γίνει για το νοσοκομείο μας. Εξηγήστε στους πολίτες του Δήμου Σητείας με ποιον τρόπο θα ωφεληθούν από τον εξορθολογισμό που εξαγγέλλετε.
Κυρία Αγαπηδάκη: Τι εννοείτε λέγοντας (22/9/2023) ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για υποβάθμιση του νοσοκομείου», όταν είναι ήδη επικίνδυνα υποβαθμισμένο;
Κύριε Πλακιωτάκη: Τι σημαίνει «το νοσοκομείο δεν θα κλείσει»; Οι πολίτες βλέπουν μέρα με τη μέρα το νοσοκομείο να εξαθλιώνεται και ανησυχούν μήπως πράγματι υπάρχει σχέδιο μετατροπής του σε κέντρο υγείας. Αυτό πρέπει να το διαψεύσετε. Βεβαιώστε τους συμπολίτες σας, ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Φίλες και Φίλοι. Στην παρούσα φάση χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ένα νοσοκομείο στο νομό, προφανώς αυτό του Αγίου Νικολάου, που να παρέχει δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας με τα υπόλοιπα 3 να μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας.
Κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις του νέου Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Μενεγάκη, που φιλοξενούνται στο φύλλο της Ανατολής στις 3/11/2023 : “δε γίνεται να αποδυναμώνεται το ΓΝΑΝ χάριν άλλων ιδρυμάτων που είναι προορισμένα για Κέντρα Υγείας “.
Οι δηλώσεις αυτές είναι εμπρηστικές και φαίνονται δυστυχώς πλήρως εναρμονισμένες και ευθυγραμμισμένες με την πολιτική της κυβέρνησης και αυτών που τον στήριξαν στις εκλογές…
Αυτές οι διχαστικές πρακτικές απορρίπτονται σύσσωμα από τους πολίτες της Σητείας αλλά και του Νομού Λασιθίου γενικότερα . Θα είμαστε απέναντι από κάθε τέτοια λογική και δεν συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διχαστική κίνηση, ιδιαίτερα όταν αφορά τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Αυτός ο σχεδιασμός θα είναι η ταφόπλακα για το δήμο μας. Χωρίς νοσοκομείο, πλήρως στελεχωμένο και λειτουργικό δεν υπάρχει πρόοδος, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αύριο.

ΟΜΟΦΩΝΑ, η Συντονιστική Επιτροπή, ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου αποφάσισαν να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας-κατάληψη της 7ης ΥΠΕ την Τετάρτη 15/11/2023 και ώρα 10:00 το πρωί.

Καλούμε τους απανταχού Σητειακούς να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας και να συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση.

Σητεία 4/11/2023
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα