Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΚύκλος Διαδικτυακών Διαλέξεων στη Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Κύκλος Διαδικτυακών Διαλέξεων στη Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Στέγη ΒΙΤΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

 

Εισηγητής: ΣΠΥΡΟΣ ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗΣ – Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Προλογίζει ο Αντώνης Ανηψητάκης μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Στέγης Β.Κ..
Η λέξη «βιοποικιλότητα» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τι σημαίνει όμως; Σε τι αναφέρεται και τι περιλαμβάνει; Γιατί η ζωή στη Γη να χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα; Θα μπορούσε να υπάρξει ζωή χωρίς ποικιλότητα; Και ποιοι ακριβώς είναι οι υπόλοιποι οργανισμοί με τους οποίους μοιραζόμαστε τον πλανήτη; Ξεκινώντας τη σειρά διαλέξεων για τη βιοποικιλότητα και την εξέλιξή της, θα εξετάσουμε πρώτα το αντικείμενο στο οποίο αναφερόμαστε, δηλαδή το σύνολο της ζωής στη Γη, και τα βασικά που έχουν καθορίσει τη διαμόρφωσή της. Στη συνέχεια, θα εστιαστούμε στην εξέλιξή της, συμπεριλαμβάνοντας κι εμάς τους ίδιους φυσικά, τη σημασία της βιοποικιλότητας, τις απειλές που αντιμετωπίζει και θέματα που αφορούν την προστασία της. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθουμε γι’ αυτήν.

Ο Σ. ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗΣ πήρε πτυχίο και διδακτορικό στη Βιολογία από το ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί στο Ζωολογικό Μουσείο του ΕΚΠΑ και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται ερευνητικά με τη μελέτη της βιοποικιλότητας σε διάφορα επίπεδα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 επιστημονικές εργασίες, >180 ανακοινώσεις σε συνέδρια, και έχει συντονίσει ή/και συμμετάσχει σε >20 ερευνητικά προγράμματα. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας, έχει διατελέσει Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, και μέλος αρκετών διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκλαΐκευση της επιστήμης μέσα από άρθρα στον τύπο, διαλέξεις για το ευρύ κοινό και μεταφράσεις βιβλίων, ενώ έχει δημοσιεύσει και δύο βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, καθώς και δύο ποιητικές συλλογές.

 

 

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη σε ζωντανή μετάδοση
στο Facebook στη σελίδα μας ‘’Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος’’
στο Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο
https://us06web.zoom.us/j/81098306624

Μετά το τέλος κι εντός 1-2 εργάσιμων ημερών θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”
https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα