Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΛαϊκή Συσπείρωση Σητείας - ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΜΑ για να συζητηθεί ως θέμα σε τακτική...

Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας – ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΜΑ για να συζητηθεί ως θέμα σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΥ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ-ΖΑΚΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΩΣ ΘΕΜΑ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

Κατασκευή οδού Παλαίκαστρο – Ζάκρος. Ενέργειες του Δήμου Σητείας για την υλοποίηση του έργου

 

Η Ζάκρος είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό ανατολικά του Δήμου Σητείας με πάνω από 700 κατοίκους, ενώ συνολικά η Δημοτική Ενότητα Ιτάνου έχει 2000 κάτοικους περίπου. Το οδικό δίκτυο από Παλαίκαστρο προς Ζάκρο είναι απαρχαιωμένο και επικίνδυνο, είναι ένας στενός δρόμος με πολλές επικίνδυνες και απότομες στροφές. Από αυτό το δρόμο, πέρα από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, διέρχονται χιλιάδες επισκέπτες, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Το γεγονός αυτό καθιστά την πρόσβαση στην πόλη της Σητείας, μαθητών στο Γυμνάσιο και Λύκειο, από και προς το νοσοκομείο, αγροτικές καλλιέργειες, δημόσιες υπηρεσίες, εργασιακούς χώρους και την κάλυψη άλλων αναγκών πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.

 

Επιπρόσθετα, ο δρόμος αυτός περνά μέσα από χωριά με κακή ορατότητα και σοβαρό τον κίνδυνο ατυχήματος (Λαγκάδα, Χοχλιακιές, Αζοκέραμος, Κελάρια, Αδραβάστοι). Ταυτόχρονα, η διέλευση μέσα από το Παλαίκαστρο δημιουργεί συνωστισμό και κινδύνους για τους κατοίκους του Παλαικάστρου, τους επισκέπτες και οδηγούς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης: το πολύ σημαντικό Μινωϊκό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου(το οποίο, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμια Πολτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), διάσημα φαράγγια όπως των Νεκρών και των Χοχλακιών, τα μουσεία της Ζάκρου, διάσημες, επισκέψιμες παραλίες στη Κάτω Ζάκρο και στον Ξερόκαμπο, γεωλογικούς και άλλους θησαυρούς εντός του Γεωπάρκου Σητείας.

 

Επομένως, είναι διαχρονική, επίκαιρη και επείγουσα η ανάγκη κατασκευής σύγχρονου και ασφαλούς εθνικού οδικού δικτύου μεταξύ Παλαικάστρου και Ζάκρου, αλλά και προς Ξερόκαμπο, που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Άλλωστε όλες οι τοπικές κοινότητες των τελευταίων χρόνων, όπως και ο πρώην Δήμος Ιτάνου το είχαν πάντα ως μία από τις πιο βασικές προτεραιότητες τους (Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων, Ανάθεση μελετών κ.α.)

 

Για το συγκεκριμένο έργο έχει κατατεθεί Μελέτη (πλήρης φάκελος μελετητικού γραφείου) από τον πρώην Δήμο Ιτάνου. Το Νοέμβριο του 2008 εγκρίθηκε η Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου. Από τότε μέχρι και το 2016 δεν έγινε απολύτως τίποτα από την κυβέρνηση και τη Νομαρχία Λασιθίου ώστε να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου. Το έτος 2016 ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την επικαιροποίηση της  Μ.Π.Ε., που είχε λήξει, του έργου «Κατασκευή οδού Παλαίκαστρο- Ζάκρος» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού με αριθμό πρωτοκόλλου: οικ. 1005/ 15-03-2016. Από τότε, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη και κανείς δεν ασχολήθηκε με το σοβαρό αυτό θέμα παρά το γεγονός ότι αποτελεί πάγιο αίτημα, όπως ειπώθηκε νωρίτερα.

 

Είναι φανερό ότι όλες οι κυβερνήσεις, η νομαρχιακή και περιφερειακή αρχή, οι δημοτικές αρχές της Σητείας τα τελευταία 15 χρόνια δεν έβαλαν στις προτεραιότητες τους ένα τόσο αναγκαίο έργο. Η συνολική τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στο εθνικό δίκτυο του Δήμου Σητείας αποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός του κράτους δεν ιεραρχούσε για την περιοχή ένα ασφαλές, σύγχρονο, οδικό δίκτυο αφού κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες που δεν συμβαδίζουν με την κερδοφορία του κεφαλαίου.

 

 

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται η Δημοτική Αρχή:

 

  • Τι ενέργειες θα κάνει η Δημοτική Αρχή ώστε να επικαιροποιηθεί και να ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου «Κατασκευή οδού Παλαίκαστρο-Ζάκρος»;
  • Αντίστοιχα, να διεκδικηθεί η δρομολόγηση για την κατασκευή του έργου άμεσα;
  • Τι θα κάνει η Δημοτική Αρχή ώστε να δρομολογηθεί και η κατασκευή σύγχρονου, ασφαλούς δρόμου προς τον Ξερόκαμπο;

 

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας

 

Αγγελάκη Μαρία

Αναγνωστάκης Γιάννης

Βδοκάκης Μανόλης

Μουτάκης Λεωνίδας

Συμεωνίδης Σίμος

 

 

Σητεία, 26 Ιανουαρίου 2024

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα