Μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά, που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο χώρος ήταν κλειστός και «μόνος»- απομονωμένα χρόνια πολιτισμού που βρίσκονται μέσα στη Σητεία, λίγα βήματα αρκούν, όμως κρατιούνται μακριά και κλειστά.
Αυτό το γεγονός, μαζί με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, με τις συνθήκες να απέχουν πολύ από το να μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές, έκαναν τον Λεωνίδα Μουτάκη, δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, να φέρει το θέμα προς συζήτηση σε πρόσφατη συζήτηση, μόνο πως συζήτηση δεν έγινε, γιατί η πλειοψηφία δεν είχε τίποτα να πει και όπως κάνει όποτε έρχεται το θέμα Πετράς στην επιφάνεια, παραπέμπει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.
Αποποιούμενη μέρος της ευθύνης της να συζητήσει, να επιχειρηματολογήσει και αν χρειαστεί να πιέσει για την ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου.
Μας είπε ο Λεωνίδας Mουτάκης, στη συζήτηση που είχαμε στον STYLE100FM:
«Αυτό το οποίο με ενοχλεί είναι ότι ενώ υπάρχει και ένα ανάκτορο μεγάλης σημασίας, θα πω τεράστιας σημασίας που βρίσκεται σε 5 λεπτά απόσταση από την πόλη, που δεν αναδεικνύεται, δεν προβάλλεται. Αντιθέτως, πηγαίνω με το αυτοκίνητο μου, το παρκάρω κάπου ,κατεβαίνω κάτω και να λέει μια πινακίδα «απευθυνθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας».
Και συνεχίζει:
«Στην ουσία από εκεί ξεκίνησε να με προβληματίζει ,γιατί ο αρχαιολογικός χώρος του Πετρά, το ανάκτορο -και καλό θα ήταν να σταματήσουμε λιγάκι να λέμε « αρχαιολογικός χώρος» και να το λέμε ανάκτορο γιατί είναι ένα ανάκτορο πολύ μεγάλης σημασίας-να είναι κλειστός.
θα μπω βέβαια σε τεχνικά ζητήματα, δεν είμαι ειδικός .
Αλλά, πηγαίνεις και βρίσκεις ένα κλειστό αρχαιολογικό χώρο, ένα κλειστό ανάκτορο. Και γιατί το λέω αυτό; Ούτε φύλακας υπήρχε, δεν είδα τίποτα , δεν υπήρχε κάποιος να ρωτήσω.. Βέβαια αυτό που έχω προσπαθήσει να δω, είναι τι γίνεται με τη βλάστηση; Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι ο χώρος. Εννοείται ότι εμείς σαν παράταξη θα ζητήσουμε να τον επισκεφτούμε.
Και όχι μόνο αυτόν θέλουμε να επισκεφτούμε και το Νεκροταφείο, γιατί θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση είναι .
Προεκλογικά, άκουγα πως πασχίζουν όλοι για το καλό του τόπου. Το λέμε συνέχεια και τελικά , αφήνουμε έξω μια τέτοιας αξίας μνημειακά σύνολα. Είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αν εγκαταλείψουμε τον Πετρά, η βλάστηση πολλές φορές μεγαλώνει ανάμεσα στο επίχωμα των σπιτιών των ανακτόρων. Το ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν οι πέτρες θα πέσουν, θα καταρρεύσουν όλα αυτά. Υπάρχει λοιπόν ζητούμενο τώρα εδώ. Αν καταστραφεί ο Πέτρας, μια ιστορία 5 με πεντέμισι χιλιάδες χρόνια πίσω, καταστρέφεται η ιστορία αυτού του τόπου».
Η ιδέα του «Αρχαιολογικού Πάρκου»
Μια «αυτοψία», ας το πούμε έτσι, έκανε ο Λ. Μουτάκης στο αρχαιολογικό μουσείο, όταν συνόδευσε ανίψια του στην επίσκεψη τους εκεί και διαπίστωσε δυσφορία, πραγματική, λόγω της ζέστης σε κάποιους επισκέπτες,
Στεναχωρήθηκα πολύ, επειδή όλοι κόπτονται για την εικόνα της Σητείας, για το τι προσφέρει.
Θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, πως δεν μπορούμε να λέμε και να παρουσιάζουμε τα φώτα στο λιμάνι, που σε κάποιους αρέσουν, σε κάποιους δεν αρέσουν, τι ωραία που είναι τα τραπέζια, τι ωραίο που είναι το ένα το άλλο και αφήνουμε αυτή τη στιγμή μια Ιστορία 5 5000 ετών να ρημάξει που κανονικά θα έπρεπε να αναδειχθεί. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αρχαιότητες της περιοχής μας να αναδειχθούν και να λέμε και «αρχαιολογικό πάρκο», το βάζω σαν ιδέα.
Το έλεγα πάντα ότι η Σητεία είναι ο ιδανικός οικογενειακός προορισμός για τις διακοπές, άρα στην ουσία θα μπορούσε να υπάρχει αυτό σε συνδυασμό με την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής μας».
Το ψήφισμα της πλειοψηφίας για το νοσοκομείο δεν μας εκφράζει
Με αφορμή την πρόσφατη μονοθεματική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με διευρυμένη σύνθεση, από την οποία προέκυψε ένα ψήφισμα, ο Λεωνίδας Μουτάκης, σημειώνει πως :
«Εγώ θα συμφωνήσω με το δήμαρχο πως ο δήμος δεν μπορεί ούτε να θεσμοθετήσει ούτε να νομοθετήσει. Οφείλει όμως να κάνει ένα ψήφισμα. Ψήφισμα διαμαρτυρίας- συμπαράστασης.
Το ψήφισμα βγήκε από την πλειοψηφία, από τη συμπολίτευση. Το θέμα έχει ως εξής:
Ας υποθέσουμε ότι εγώ είναι η δημοτική αρχή και ο τοπικός δημοσιογραφικός κόσμος της Σητείας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, το οποίο προέρχεται από το κράτος. Και ζητάνε ένα ψήφισμα συμπαράστασης- διαμαρτυρίας. Δεν γίνεται εγώ που δεν είμαι γνώστης δεν βρίσκω μέσα στο δημοσιογραφικό κόσμο να αποφασίσω να βγάλουν ένα ψήφισμα για τους δημοσιογράφους .Οφείλουν οι δημοσιογράφοι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής να βγάλουνε και να δομήσουν αυτό το ψήφισμα. Και εγώ, εφόσον θέλω να είμαι μαζί τους να το υιοθετήσω.
Στο δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν προχθές τι έγινε και γι’ αυτό ψηφίσαμε «παρών»; Βγήκε ένα ψήφισμα από μεριάς του δήμου, ενώ υπήρχε και ψήφισμα των υγειονομικών και του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου. Αντί να βάλουμε αυτό το ψήφισμα και να γυρίσουμε και να πούμε ότι συμφωνούμε με το ψήφισμα, γιατί υπήρξε η δικαιολογία του συμπυκνώματος ενός κειμένου;
Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι συμφωνούμε στο ψήφισμα των υγειονομικών και του Συλλόγου του Νοσοκομείου σε όλα τα δίκαια αιτήματά τους.
Παραδέχτηκε ο δήμαρχος πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση και καμία διάθεση να προχωρήσει στο να υποστηρίξει τη δημόσια υγεία. Επίσης, στο κείμενο δεν ανάφερε τη δωρεάν υγεία ,τη μη εμπορευματοποίηση της υγείας ,νομίζω μπήκαν μετά . Η δωρεάν υγεία μπήκε μετά. Τίποτα όμως δεν υπάρχει για εμπορευματοποίηση, για μόνιμες θέσεις, για μόνιμες προσλήψεις. Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό και γι’ αυτό το λόγο δεν υιοθετήθηκε το ψήφισμα από τη Λαϊκή Συσπείρωση».
Ακούστε εδώ:
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ