Natura 2000- Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας και τραγική παραπληροφόρηση
Τον τελευταίο μήνα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας επαναστατικής λογικής και καταγγελτικών εκφράσεων και απόψεων αναφορικά με τους χάρτες που είδαν την δημοσιότητα για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που διέπουν τις περιοχές natura 2000, με την οποία προσωπικά διαφωνώ, γεγονός που το κατέθεσα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, είδαμε κάποιους να προσπαθούν να διασύρουν υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους, ενώ θα έπρεπε να ασχοληθούν, κυρίως οι διοικούντες μεγαλοσχήμονες ( από ότι πληροφορούμαι ) με αυτούς που φροντίζουν να κάνουν μόνο τις «δουλειές» τους (αυτό θα μας απασχολήσει αργότερα).
Είναι αξιοπερίεργο πως, κάποιοι από τους διοικούντες μακαρίζουν την παρουσία του συντοπίτη μας κ. Πλακιωτάκη στο Κυβερνητικό σχήμα, ως επικεφαλή ενός από τα πλέον νευραλγικά Υπουργεία και θεωρούν πως με την παρέμβαση του θα λύση το θέμα. Τότε κύριοι δεν χρειαζόταν η ύπαρξη δημάρχου, ούτε θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης γιατί όλα τα θέματα θα τα έλυναν οι υπουργοί κατευθείαν, με την θέση σας αυτή απαξιώνετε τον θεσμό και ακυρώνετε την ίδια σας την παρουσία. Η αναφορά στο πρόσωπο του υπουργού, είναι η ομολογία έλλειψης ικανότητας, ενδιαφέροντος, παρακολούθησης και διεκδίκησης των σημαντικών ζητημάτων για τον τόπο από την δημοτική αρχή και την επιτελική της ομάδα.
Η δημοτική αρχή θέλει να αποποιηθεί την ευθύνη των τραγικών παραλήψεων της, ειδικά κατά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου ζητήματος και προσβλέπει στο να παρασύρει την κοινωνία στην λογική πως, πιθανή επίλυση του ζητήματος των χαρτών, θα είναι αποτέλεσμα της δικής τους (εκ των υστέρων πάντα, ως συνηθίζετε) «παρέμβασης», ενώ η πιθανή μη λύση θα είναι αδυναμία του υπουργού. Πλανάστε.
Για την δε αναγκαιότητα ή μη, για τα οφέλη ή μη του Γεωπάρκου της Σητείας, θα ήθελα να μοιραστώ με τους συνδημότες μου το σύνολο των χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι ανέρχονται στα 5.500.000 ευρώ και αφορούν το Γεωπάρκο. Η νυν δημοτική αρχή ειδικά από την Ο.Χ.Ε. περιοχών unesco Κρήτης συνολικού ύψους 13.500.00 ευρώ, δεν υπέβαλλε πρόταση και έχασε 1.000.000 ευρώ για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, δεν υπέβαλλε πρόταση για την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και φιλοξενίας 50 ατόμων στα Έξω Μουλιανά ύψους 350.000 ευρώ, έχασε πρόταση για την διαχείριση στερεών αποβλήτων 240.000 ευρώ. Ωστόσο, καθυστερεί δραματικά με κίνδυνο τη μη ολοκλήρωσης του Πλανηταρίου στην Συκιά , προϋπολογισμού 782.000 ευρώ, εντός του χρονοδιαγράμματος. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην προβολή που χαίρει η περιοχή μας σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα 169 Γεωπάρκα σε 44 χώρες υπό την αιγίδα της unesco.
Αυτά μάλλον στον άξονα της εξωστρέφειας για κάποιους είναι-όπως λέει και ο λαός- ψιλά γράμματα.
Όσο δε για την διαβούλευση, αυτή γίνεται για να συλλεχθούν παρατηρήσεις και τυχόν αβλεψίες των προτάσεων που προκύπτουν από τις μελέτες. Ήδη η πρόβλεψη του Π.Δ. 59/2018 για την κολύμβηση, το υποβρύχιο ψάρεμα κ.α., γνωρίζω πως θα παραληφθεί με νομοθετική ρύθμιση, ενώ είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες ριζικές διορθώσεις και τροποποιήσεις στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο και τους κατεξοχήν αρμοδίους φορείς.
Τα υπόλοιπα τα αναγιγνώσκω προσωπικά ως πεδίο δόξης λαμπρό για κορόνες.
Από τα παραπάνω αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα πως η δημοτική αρχή ελάχιστα ασχολείται, ενώ ποικίλως ενοχλείται όταν η ανεπάρκεια της αναδεικνύεται σε κάθε φάση της θητείας της.
Λεωνίδας Τερζής
Δημοτικός Σύμβουλος