Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣΤΑΘΜΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΛεωνίδας Τερζής στον STYLE100: Ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος, εφόσον....(Ηχητικό)

Λεωνίδας Τερζής στον STYLE100: Ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος, εφόσον….(Ηχητικό)

 

«Αν  οι συμπολίτες μου, με τους οποίους συνομιλώ τακτικά και δείχνουν μία τάση στήριξης στο πρόσωπό μου,  συνεχίζουν να έχουν αυτήν τη θέση και αυτή η κίνηση που δημιουργείται γιγαντωθεί, δεν το κρύβω ότι θα με ενδιέφερε να διεκδικήσω την θέση του Δημάρχου στο επόμενο διάστημα».

Ο Λεωνίδας Τερζής, με σαφήνεια, ειλικρίνεια και χωρίς τους συνηθισμένους ελιγμούς και υπεκφυγές που χρησιμοποιούν πολλές φορές  άνθρωποι που έχουν ή διεκδικούν θέσεις ευθύνης, μίλησε ανοιχτά για τις προθέσεις και τους στόχους του στην εκπομπή «Τελεία» στον STYLE 100. 

 

Επιβεβαίωσε έτσι τις φήμες που έχουν δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την διεκδίκηση του δημαρχιακού αξιώματος από τον ίδιο και πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως η ερώτηση έθετε και χρονικό πλαίσιο : Την λήξη της  θητείας του παρόντος δημάρχου, μετά από δυο χρόνια περίπου.

Αυτή λοιπόν είναι η είδηση που προέκυψε αβίαστα από την συζήτηση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ο Λεωνίδας Τερζής, ο Δάκης όπως τον αποκαλούμε όλοι που κι αυτό δείχνει πως είναι απολύτως προσιτός και  αγαπητός , ήρθε στην εκπομπή χωρίς καμία  σημείωση και χωρίς καμία προ συνεννόηση για τις ερωτήσεις. Απάντησε σε όλα και δεν ήρθε με προκατασκευασμένο υλικό για να το παρουσιάσει. Αξιοσημείωτο και αυτό.

Του θύμισα τον ορισμό του ως  Διοικητή του Νοσοκομείου .Μετά, ακολούθησε η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τις  διοικήσεις, μετά από σειρά παρατυπιών που έγιναν κι αυτό δεν  αφορά τον ίδιο, αλλά τον πήρε η  μπάλα.

Μια άβολη στιγμή ; ρωτάω.

«Οι ανατροπές είναι μέσα στη ζωή,  ασχέτως αν μας αρέσουν ή  δεν μας αρέσουν,  και ανάλογα με την περίοδο που συμβαίνουν εξαρτάται  το πόσο μας επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά, Προχωράμε παρακάτω».

 

-Παίζει ρόλο σε αυτήν την τοποθέτηση το γεγονός πως πολιτικά ανήκεις στο κόμμα που κυβερνά ;

 

«Όλοι έχουμε παρελθόν και καλώς  έχουμε παρελθόν είτε πολιτικό είτε προσωπικό είτε ανάλογα σε ποιο μετερίζι έχει βρεθεί ο καθένας να υπηρετήσει ή όχι την τοπική κοινωνία.

 Στην  τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμώ ότι δεν χωρούν τόσο πολύ οι πολιτικές απόψεις. Οι μικρές κοινωνίας, όπως η δική μας, είναι επώνυμες κοινωνίες. Πάντοτε ήμουν υπέρμαχος των επωνύμων κοινωνιών γιατί ο καθένας ξέρει με ποιον έχει να κάνει. 

Η  πολιτική χροιά των απόψεων και η  πολιτική διάσταση των θέσεων που έχει ο καθένας,  είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που πρέπει να κάνει προς όφελος του συνόλου.

Δεν  εξαρτάται δηλαδή το αν θα μπορεί κάποιος να προσφέρει ή όχι,  αν θα μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα από αυτό που πρεσβεύει πολιτικά».

«Πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να φτάσει ο ΒΟΑΚ μέχρι την Σητεία»

Κάνοντας αναφορά στην επιστολή του (19/01) που είχε  δώσει στην δημοσιότητα «αποκωδικοποιώντας την ουσία της θέσης των τότε υπουργών του κυρίου Κεφαλογιάννη και του κυρίου Καραμανλή» για τον ΒΟΑΚ και αναφέροντας  συγκεκριμένα στοιχεία για τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία,ωο Λεωνίδας Τερζής καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι πολύ δύσκολη η υλοποίηση των έργων που αφορούν την περιοχή μας, σημειώνοντας:

«Ηθελα να καταστήσω σαφές και να κοινωνήσω στους συμπολίτες μου ότι είναι πολύ δύσκολη η υλοποίηση του έργου παρά το στάδιο ωριμότητας που έχει , αλλά δεν είναι αδύνατο. Είναι πολιτική απόφαση».

Στην διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας και «παρά  το γεγονός ότι δεν αποτελεί αντικείμενο ευθέως αντικείμενο ενός Δήμου αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς σχετικά με την ανάπτυξη μιας περιοχής», υπήρξε εμπλοκή και  πίεση για το συγκεκριμένο θέμα και αυτή η  ενασχόλησης  έδωσε τεχνογνωσία και ένα τρόπο  αποκωδικοποίησης της κάθε τοποθέτησης που κάνει ένας υπουργός, λέει.

Ο κ. Τερζής τονίζει το γεγονός πως , ενώ τα έργα από την Παχιά Άμμο μέχρι Σητεία   μελετητικά έχουν  υψηλό επίπεδο ωριμότητας ,  αυτά δεν υπήρχε ξεκάθαρο πλαίσιο  χρηματοδότησης. Ενώ από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για το τμήμα του ΒΟΑΚ που μας αφορά, μιας και είναι προσανατολισμένο σε άλλες κατευθύνσεις και όχι αυτοκινητοδρόμους, όπως είναι το τμήμα μέχρι την Σητεία. (αναλυτικά οικονομικά στοιχεία , στο βίντεο).

Ρωτάω, μήπως σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζονται και φέρνουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις πολιτών;

«Η κινητοποίηση δείχνει τη θέση και τη στάση της κοινωνίας απέναντι σε απόψεις που εκφράζονται από την κεντρική πολιτική σκηνή .Χωρίς να σηκώνουμε την σημαία της Επανάστασης αναιτιολόγητα, αλλά με  επιχειρηματολογία και όχι στείρα διεκδίκηση, ναι,  να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες για την περιοχή.

 Σαφώς και πρέπει να σταθούμε απέναντι σε οτιδήποτε οδηγεί στην  υποβάθμιση της περιοχής .Και να  υπάρχει επιχείρημα και ρεαλισμός»

Πως οραματίζομαι την ανάπτυξη της Σητείας

Ένα πρόσφατο άρθρο του για την Σητεία, την ανάπτυξη και το μέλλον της γίνεται η αφορμή για να τεθεί το ερώτημα, αν θα τον δούμε , μετά από την λήξη της παρούσης  δημαρχιακής θητείας, Υποψήφιο Δήμαρχο.

«Για να τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην παρούσα δημοτική αρχή και ανυπόμονος ο κόσμος, μετά από δύο χρόνια θητείας,  προσδοκά μία αλλαγή( γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η σκέψη αν πηγαίνουν όλα ρολόι σαφώς  το διακύβευμα δεν θα υπήρχε για το αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος).

Καταθέτω  άποψη σχετικά με το πως οραματίζομαι την εξέλιξη την πορεία την ανάπτυξη και το αύριο της Σητείας του δήμου Σητείας της περιοχής μας, κι αυτό αντλεί τις προσλαμβάνουσες του μέσα από τις θέσεις ευθύνης που είχα  στο παρελθόν, από την εμπλοκή μου στα κοινά και από την άποψη που έχω διαμορφώσει μέσα από τις ενέργειες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Θα  πρέπει ο κάθε πολίτης να το κάνει αυτό.

Επιλογή  μου είναι να  είμαι πάντοτε ενεργός, να εμπλέκομαι πάντοτε σε ότι αφορά την περιοχή της Σητείας.

Μεγάλωσα  εδώ, ανδρώθηκα,  δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά, έκανα οικογένεια, έχω επενδύσει τη ζωή μου εδώ ,άρα με ενδιαφέρει και τα παιδιά μου να επενδύσουν τη ζωή τους εδώ και με ενδιαφέρει να μείνουν εδώ. Κάθε  γονιός και κάθε πολίτης θα πρέπει να βλέπει μπροστά ,να βλέπει την εξέλιξη ,να βλέπει το αύριο,  να επιδιώκει   την ανάπτυξη»

Η αναφορά στο άρθρο του στο Γεωπάρκο ως μοχλό ανάπτυξης και ταυτόχρονα η διατύπωση πως οι δημότες πρέπει αν γίνουν δεκτικοί σε επενδύσεις, φέρνει το ερώτηση αν πρόκειται για έμμεση αναφορά στην σχεδιαζόμενη επένδυση της ΤΕΡΝΑ, και πως τάσσεται απέναντι σε αυτήν.

 

«Δεν αναφέρομαι στην ΤΕΡΝΑ.

Οταν μιλώ για επενδύσεις,  μιλώ για επενδύσεις που αφορούν τον τομέα του τουρισμού, της προβολής και της ανάπτυξης, της αύξησης του εισοδήματος των Σητειακών.. Η περιοχή και για την  ανάπτυξη της μπορεί να πατήσει σίγουρα σε δύο άξονες. Ο ένας είναι ο πρωτογενής τομέας, έχουμε ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας προϊόντα τοπικά προϊόντα. Και ο άλλος είναι ο τουρισμός.

Και τα δύο μπορούν να κινηθούν μαζί. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει επενδύσεις στον τουρισμό,  η τοπική οικονομία αντλεί τα έσοδα της από το λάδι, κατά κύριο λόγο εισροή χρημάτων είναι από κει.

Θα πρέπει λοιπόν να ασχοληθούμε και με τον επόμενο άξονα, τον τουρισμό. Το Γεωπάρκο  είναι μοχλός εξωστρέφειας . Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει περιοχή μας . Μην ξεχνάτε  ότι έχουμε μία δωρεάν αν θέλετε προβολή και διαφήμιση σε όλα τα Γεωπάρκα παγκοσμίως, είναι μέσα στο σύμφωνο του δικτύου να  προβάλλονται  όλα τα Γεωπάρκα παντού.

Αυτό πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και θα πρέπει να δώσουμε το περιθώριο στους επενδυτές είτε στους ντόπιους είτε και στους εκτός Σητείας,  να επενδύσουν στην περιοχή στον τουριστικό τομέα.

Εχουμε αεροδρόμιο, έχουμε  λιμάνι, θέλω να πιστεύω ότι θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση. Αλλά,  για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν καταλύματα.

Είναι το  μεγάλο διακύβευμα και είναι  η συζήτηση που γινόταν την περίοδο που το ταξιδιωτικό  γραφείο  Απόλλων είχε και εδώ γραφείο. Οι κλίνες είναι το ζητούμενο. Οχτώ ξενοδοχεία είναι κλειστά για αρκετά χρόνια τώρα. Να αναρωτηθούμε  γιατί έχουν μείνει κλειστά. Δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση σε αυτό, όμως η αύξηση επισκεψιμότητας θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας,  οι θέσεις εργασίας θα φέρουν αύξηση του πληθυσμού,  η αύξηση του πληθυσμού θα αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα και δεν θα συνεχίσει η  πληθυσμιακή αφαίμαξη που έχει περιοχή μας».

«Δεν είναι θεσμοθετημένη η πολιτική ή κομματική γραμμή»

Επανερχόμαστε στην ΤΕΡΝΑ

«Η περιοχή μας αυτή τη στιγμή έχει  αρκετές τοποθετημένες ανεμογεννήτριες. Λόγω του  αιολικού δυναμικού που έχει παράγουμε σχεδόν το 50% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κρήτη. Τον ρόλο μας τον έχουμε παίξει όσον  αφορά το οικολογικό αποτύπωμα. Είμαι θιασώτης και υπέρμαχος μιας άλλης μορφής ανάπτυξης, όπως είπα και πριν.

Δεν  χωρά  στην περιοχή μας η τοποθέτηση άλλων ανεμογεννητριών. Και είναι δεδομένο πως θα πρέπει πάντοτε να αφουγκραζόμαστε τις τοπικές κοινωνίες, τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιφέρεια του Δήμου. Πρέπει να προασπιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε και να προβάλουμε τις απαιτήσεις τους».

-Είναι διαφοροποιημένη  η θέση αυτή  από την επίσημη θέση της παράταξης Σητεία Μπροστά, όπως εκφράστηκε  από τον επικεφαλής της, τον Θοδωρή Πατεράκη, που δεν ήταν κάθετα αρνητικός.

« Συνηθίζω να μιλάω μόνο για τον εαυτό μου. Εξάλλου, μέσα σε οποιαδήποτε πολιτική κίνηση είτε αποτελείται από πολλά μέλη είτε από λίγα, ο καθένας έχει την άποψή του. Δεν υπάρχει πουθενά θεσμοθετημένη  η πολιτική ή  κομματική γραμμή».

 

Η συζήτηση με τον Λεωνίδα  Τερζή είχε κριτική στην παρούσα δημοτική αρχή, αυτοκριτική  και αθλητισμό, δεν θα μπορούσε αλλιώς λόγω της ιδιότητας και της ενασχόλησης του και μια μεγάλη αναφορά, στις «περιπέτειες» του Γηπέδου Σητείας , που μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα