Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΛ. Τερζής για το Αστεροσχολείο : Κανείς δεν θα πει στον ασθενή...

Λ. Τερζής για το Αστεροσχολείο : Κανείς δεν θα πει στον ασθενή πως οδεύει στον άλλο κόσμο(ηχητικό)

 

 

  • Για τις δημοτικές εκλογές :«Υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με την σύνθεση μιας ενιαίας πολιτικής στάσης και θέσης απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην περιοχή μας»

 

«Τα σενάρια είναι για να γράφονται, να διακινούνται μέχρι να καθαρογραφούν και να δοθούν προς ανάγνωση και υλοποίηση.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με την σύνθεση μιας ενιαίας πολιτικής στάσης και θέσης απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στο δήμο μας, από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην ηλικιακή κατάσταση, την δική μου.

Πρέπει  να αλλάξουμε σελίδα. Πρέπει να αλλάξουμε ηλικιακή κατηγορία αυτών όσων εμπλέκονται με τα κοινά προκειμένου να υπάρξει μια νέα πνοή και ένα νέο όραμα για την περιοχή»

Είναι η απάντηση που έδωσε ο Λεωνίδας Τερζής, την Δευτέρα στον STYLE100  και την Τελεία, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια συνεργασιών.

Δυο  σενάρια τέθηκαν στο τραπέζι : Αυτό που τον ήθελε να συνεργάζεται με τον νυν δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, κι αυτό που τον θέλει να έχει επαφές με πρόσωπα της αντιπολίτευσης .

Η απάντηση του, δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων και δεν δημιουργεί συγχύσεις.

Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, νομίζω, πως ο Λεωνίδας Τερζής, μιλά πάντα συγκεκριμένα, προσεκτικός ως προς τους χαρακτηρισμούς του και απόλυτα καταρτισμένος για το αντικείμενο για το οποίο έχει κληθεί να μιλήσει.

Γιατί, αυτή η συζήτηση, δεν έγινε για τις δημοτικές εκλογές, απλά τέθηκε  ένα ερώτημα για το θέμα και προχωρήσαμε.

Προσπαθήσαμε να βρούμε το δρόμο για το Αστεροσχολείο και ο καλεσμένος μας εκτός από πρωτεργάτης, με την θέση που είχε επί δημαρχιακών θητειών του Θοδωρή Πατεράκη, όταν αποφασίστηκε η δημιουργία αυτής της πρωτοποριακής για την εποχή δομής με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θα βοηθούσε εξαιρετικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην ενδυνάμωση του εναλλακτικού τουρισμού, ως δομή ενταγμένη στην μεγάλη μας περιουσία, το Γεωπάρκο, κατέχει πολλές λεπτομέρειες για το τότε και το τώρα του έργου.

Είναι μια δύσκολη υπόθεση κι ένας δρόμος που είναι γεμάτος από απότομες στροφές και επικίνδυνα μονοπάτια. Αλλαγές επί αλλαγών, χρηματοδοτήσεις με χρονικό ορίζοντα για την εκταμίευση, σε ένα πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας με την Κύπρο, όπου, παρεμπιπτόντως, το έργο εκεί , στους πρόποδες του συμπλέγματος Τρόοδος, έχει προχωρήσει . Εδώ, στην Συκιά, στο κομμάτι που μας αφορά, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για εργασίες. Ακόμα.

Το θέμα του Αστεροσχολείου θέλησε να ανοίξει ο σταθμός με την ευκαιρία της επίσκεψης στην περιοχή μας, πριν από λίγες μέρες του Αστέριου Φιλάτου από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014 – 2020.

«Οι δηλώσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα»

Ολόκληρη την συνέντευξη του Λεωνιδα Τερζή, μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό αρχείο, όπως και τις δηλώσεις του Α. Φυλάτου στον Κώστα Γραμμενίδη και την πρωινή εκπομπή του σταθμού.

Εδώ, όμως , μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα, ενδεικτικά  για το θέμα, από όσα είπε ο κ. Τερζής:

«Κανείς  δεν θα πει στον ασθενή ότι οδεύει προς τον άλλο κόσμο, έτσι δεν είναι;

Άρα λοιπόν οι δηλώσεις περί του ότι όλα βαίνουν καλώς μάλλον δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

 Και αυτό γιατί  έχει παρέλθει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και παρά το γεγονός ότι το έργο έχει συμβασιοποιηθεί, ο εργολάβος δεν έχει εγκατασταθεί από όσο γνωρίζω.

Πρόσφατα  πέρασα από τη Συκιά, είδα το χώρο στον οποίο είναι χωροθετημένο το Αστεροσχολείο- Πλανητάριο,  μια δομή εκπαιδευτική, στον άξονα της εκπαίδευσης αλλά και  του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι στο παρελθόν επέμεναν και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν είναι Αστεροσχολείο.

 Ότι δεν υπάρχει αυτός ο όρος , δεν είναι δόκιμος όρος,  ότι δεν είναι πλανητάριο, αλλά είναι αστεροσκοπείο και θα έπρεπε να είχε χωροθετηθεί αλλού.

Αυτόματα καταπίπτει αυτό το αφήγημα και στις μέρες μας και τότε βέβαια κατέπεσε αλλά και στις μέρες μας διότι. Αστεροσχολείο ξεκινάει να γίνεται στο Σκίνακα. Στο υφιστάμενο αστεροσκοπείο που βρίσκεται στην Κρήτη.

Άρα λοιπόν και εκεί δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση των μικρών, των μαθητών, των παιδιών, για να έχουν μια επαφή με το αντικείμενο της αστρονομίας,

Το υλοποιεί  το Πανεπιστήμιο Κρήτης με χρηματοδοτήσεις τις οποίες αν δεν τις ψάξεις, αν δεν της διερευνήσεις, δεν θα τις αντλήσεις».

«Προφάσεις εν αμαρτίαις»

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας με τον τρόπο που διαχειρίζεται η δημοτική αρχή το ζήτημα. Με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει καν ακόμα ο εργολάβος

Τα αφηγήματα και οι προφάσεις εν αμαρτίαις του κορωνοϊού, νομίζω  ότι λειτουργούν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ , προκειμένου να ξεπλύνουμε την όποια ολιγωρία ενδεχομένως να υπάρχει. Και την αδιαφορία θα έλεγα.

Η χρηματοδότηση είναι δεδομένη, η χρηματοδότηση έχει δεσμευθεί. Δεσμεύονται τα χρήματα παράλληλα για όλους τους εταίρους, όλοι το δικό τους  το παραδοτέο το υλοποιούν ή το έχουν υλοποιήσει.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι «παλινωδίες»

«Οι όποιες παλινωδίες, αν τις χαρακτηρίσουμε έτσι για την οικονομία του λόγου και του χρόνου, έγιναν γιατί κάποιοι προσέβαλαν το ιδιοκτησιακό του μοναστηριού.

 

« Η χρηματοδότηση έχει χρονικό ορίζοντα»

«Ενημέρωση δεν υπάρχει. Το μόνο που λένε είναι  ότι όλα βαίνουν καλώς και θα υλοποιηθεί και το έργο .

 Αποκωδικοποιώ μια δήλωση που έκανε ο κύριος δήμαρχος ότι δεσμεύεται, πώς θα το υλοποιήσει. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αν χαθεί η χρηματοδότηση θα δώσει ο δήμος χρήματα.

Γιατί τα χρήματα αυτά έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που είναι διαθέσιμα. Ήταν διαθέσιμα μέχρι 31/12/22 και τώρα λόγω κορωνοϊού και κάποιων άλλων εξελίξεων υπάρχει  κάποια παράταση, αλλά με την υποχρέωση να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι εκείνη την περίοδο.

Αν δεν γίνουν, ενδεχομένως θα χαθεί . Ήδη ο δήμος λόγω της αλλαγής χωροθέτησης έχει προβλέψει ένα ποσό από ίδιους πόρους προκειμένου να γίνει το κτιριακό. Σας είπα  ότι εμείς προβλέψαμε 300.000 € για τα Μουλιανά, γιατί υπήρχε υφιστάμενο κτίριο .

Αφού δεν υπάρχει  το κτίριο, χρειάζεται επί του συνόλου του ποσού να γίνει η δαπάνη. Θα μπορούσε και εκεί να υπάρξει λύση. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας μπορεί να χρηματοδοτήσει το επιπλέον ποσό. Δεν απευθύνθηκαν ποτέ».

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΕΡΖΗ:

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα