Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΜήνυμα του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Πλακιωτάκη για την επέτειο της ηρωικής...

Μήνυμα του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Πλακιωτάκη για την επέτειο της ηρωικής ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

 

Μήνυμα του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Πλακιωτάκη για την επέτειο της ηρωικής ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Το μήνυμά του για την ιστορική, αυριανή επέτειο της ηρωικής ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου το 1942, απηύθυνε από τα έδρανα του προεδρείου του κοινοβουλίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Είναι μια ξεχωριστή ημέρα Γιορτής και μνήμης για την Ελλάδα για δυο πολύ βασικούς λόγους», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε:

«Πρώτον, διότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου με εξαιρετικά σημαντική επίδραση στο αντιστασιακό μέτωπο τόσο το εθνικό όσο και εκείνο της Βόρειας Αφρικής. Δεύτερον, ίσως και πιο σημαντικό, η ανατίναξη ήταν η πρώτη και, δυστυχώς, η μόνη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των δυο κορυφαίων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, μάλιστα δε με την παρουσία και συμμετοχή και των δυο αρχηγών τους, του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα, αντίστοιχα».

O Αντιπρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε την ανατίναξη της Γέφυρας ένα «πραγματικό εθνικό κληροδότημα για τη συνέχεια του αντιστασιακού αγώνα στην Ελλάδα, κορυφαία πράξη ηρωισμού και δημοκρατίας», η οποία αναπτερώνει το ηθικό των ανδρών και γυναικών που αντιστέκονται στην κατοχική βαρβαρότητα των δυνάμεων του Άξονα και δίνει λαμπρό αγωνιστικό παράδειγμα για όλη την αντιστεκόμενη Ευρώπη.

«Η επιχείρηση μας διδάσκει πολλά. Κυρίως, και πάνω απ’ όλα, επιβεβαιώνει την αδιαμφισβήτητη, ήδη από την αρχαία εποχή,  παραδοχή ότι οι Έλληνες θαυματουργούν όταν μονιάζουν και συνεργάζονται. Το απέδειξαν περίτρανα στους Περσικούς Πολέμους, το επανέλαβαν το 1821, το κατάφεραν το 1940», συνέχισε ο κ. Πλακιωτάκης και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επέτειος αποτελεί «ορόσημο δημοκρατικής λειτουργίας ενός λαού που μάχεται για το μέλλον του χωρίς στερεότυπα και χωρίς δεσμεύσεις κάθε είδους που υπερβαίνουν τελικά την ελευθερία του και την ίδια τη δημοκρατία».

«Χρέος όλων μας», τόνισε, «δεν είναι μόνο η διατήρηση ζωντανής της ανάμνησης τέτοιων ιστορικών γεγονότων αλλά και η μετουσίωσή τους σε πράξη πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με αυτή τη σκέψη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας το 1974 πήραν την σπουδαία, από πάσης πλευράς, πολιτική απόφαση να προχωρήσουν στην ψήφιση του ν.δ. 59/1974 αποκαθιστώντας μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, που δεν νοείται χωρίς πολιτικά κόμματα, και να τερματίσει οριστικά τον δεύτερο εθνικό διχασμό, νομιμοποιώντας τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς».

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα