Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΜήνυμα του Δημάρχου Σητείας για την επέτειο της Μάχη της Κρήτης

Μήνυμα του Δημάρχου Σητείας για την επέτειο της Μάχη της Κρήτης

 

 

 

84 χρόνια συμπληρώνονται από τη Μάχη της Κρήτης και η 20η Μαΐου αποτελεί ημέρα ορόσημο, βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη των Κρητικών.

 

Η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική , λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης των άμαχων Κρητικών. Επέδρασε καθοριστικά στις μετέπειτα εξελίξεις και στον τιτάνιο αγώνα ενάντια στο ναζισμό.

 

Με ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια στρέφομε πάντα τη σκέψη μας, στους Κρήτες που τίμησαν την καταγωγή τους, μαχόμενοι για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας και οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη αυτών που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, αλλά παρέμειναν σταθεροί στις αξίες και τις αρχές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

 

“Γύρισα την Κρήτη για να δω τα χωριά που γκρέμισαν και έκαψαν οι βάρβαροι και τους άντρες και τις γυναίκες που τους έντυσαν τη μαύρη αρματωσιά του πένθους. Περίμενα να ακούσω κλάματα και να δω χέρια να απλώνονται, να ζητούν βοήθεια. Και βρήκα ανυπόταχτες, απαράδοτες ψυχές και κορμιά μισόγυμνα, πεινασμένα και αλύγιστα.

Τι δύναμη και τι αντοχή είναι τούτη, συλλογιζόμουν και πού βρίσκουν τα κορμιά τούτα τόση ψυχή.

Και ποια ακριτική πνοή τους δίνει τόσο αψηφισιά να παλεύουν με το θάνατο;”

~ Νίκος Καζαντζάκης ~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα