Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήUncategorizedΜανώλης Φραγκούλης sτον STYLE100 λίγο πριν την ομιλία του στον Δημοτικό Κήπο...

Μανώλης Φραγκούλης sτον STYLE100 λίγο πριν την ομιλία του στον Δημοτικό Κήπο στις 8:30 : Ο επιστήμονας οφείλει να είναι μετρημένος και μόνο για τις ιδέες του, εγωιστής(ηχητικό)

 

 

Αποσπάσματα από την συζήτηση με τον καθηγητή Μανώλη Φραγκούλη-ολόκληρη η συνέντευξη στο ηχητικό αρχείο:

Ξέρουμε την πρωτοδιάταξη όλου του ανθρώπινου γονιδίου, ξέρουμε την πρωτοδιάταξη συγκεκριμένων γονιδίων. Δεν ξέρουμε πώς ρυθμίζονται αυτά τα γονίδια, πώς εκεί είναι το μεγάλο κενό το οποίο υπάρχει. Σήμερα για παράδειγμα μπορείτε να αναλύσετε 100 γονίδια που έχουν σχέση με ένα καρκίνο κληρονομικό, π.χ. τον  καρκίνο στήθους. Να δείτε ποιες μεταλλάξεις υπάρχουνε στα γονίδια μέσα. Και με έξυπνα προγράμματα να βρείτε τι πιθανότητα έχει μια νέα κοπέλα να υποστεί καρκίνο του στήθους .

Πολλοί ήτανε αρκετά ανόητοι που πίστεψαν ότι με το να βρεθεί η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος είχαμε φτάσει στο θείο. Πρώτος ο Κλίντον έκανε το μεγάλο λάθος.

– Η κοινωνία έχει υποχρέωση να ενεργοποιηθεί για να μπορέσει να ελέγξει τις κοινωνικές προεκτάσεις που αυτή η επιστήμη διαρκώς δημιουργεί. Κοινωνικές προεκτάσεις, όπως π.χ.. να γίνει μια ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος για να τους ξέρουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και να μην σε ασφαλίζουν. Μπορεί να ξέρει ο άλλος στο ανθρώπινο γονιδίωμα και να λέει ότι, ξέρεις κάτι ,αυτόν δεν το παίρνω στη δουλειά..

-Προσπαθούμε να μάθουμε τη λογική της αποπτώσεως στο γήρας. Να μάθουμε τα γονίδια εκείνα τα οποία ευθύνονται γιατί και αυτό που λέει ο Καζαντζάκης όταν βλέπω τη νεαρή κοπέλα στο δρόμο, τη σκέφτομαι ως γριά με το μπαστούνι. Είναι μια βιολογική πορεία, που ξεκινάει από την βρεφική .Δεν είναι τίποτα τυχαίο, κατευθύνεται από το γονιδιακό υλικό και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν εκεί παρέμβουμε εκεί το προσδόκιμο επιβίωσης θα φτάσει στα 500 χρόνια, στα 200 χρόνια .Μπορεί να είναι αιωνιότητα.

– Η δουλειά έχει σημασία . Πιστεύω ότι το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στη Σητεία, μπορεί να αναβαθμιστεί, να κάνουμε ένα καλό τμήμα μεταπτυχιακό, να φέρουμε ξένους, να αναδείξουμε χωρίς  πολλές φασαρίες αυτή την πόλη.

-Ο επιστήμονας πρέπει να είναι ένας μετρημένος άνθρωπος. Για το μόνο που πρέπει να είναι εγωιστής είναι για τις ιδέες, τις όποιες ιδέες που θα πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια να τις μεταλαμπαδεύσει.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα