Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Λασιθίου στη...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Λασιθίου στη Σητεία με θέμα « Πράσινη Μετάβαση των ΕΕ-Κυβερνήσεων-Περιφέρειας-Δήμου-Επιχειρηματικών ομίλων – Μαύρη για τη Σητεία και τις λαϊκές ανάγκες.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες(17/5) η πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Λασιθίου στη Σητεία με θέμα « Πράσινη Μετάβαση των ΕΕ-Κυβερνήσεων-Περιφέρειας-Δήμου-Επιχειρηματικών ομίλων = Μαύρη για τη Σητεία και τις λαϊκές ανάγκες.

Οι θέσεις του ΚΚΕ, δύναμη για τον λαό που αντιστέκεται και διεκδικεί! ». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, ενώ εισηγητική παρέμβαση ακολούθησε από τον Συμεωνίδη Σίμο, γραμματέα της ΤΕ Λασιθίου, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Σητείας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας:

« Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Κρήτης, σε όλες τις περιοχές όπου οι κάτοικοι ξεσηκώνονται ενάντια στην επέλαση των μεγάλων ενεργειακών ομίλων και στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, καταπατώντας πανέμορφες περιοχές που δίνουν ανάσα στους κατοίκους. Από κοινού με διάφορους μαζικούς φορείς, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και αντιστεκόμαστε στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που προωθούν οι ενεργειακοί – κατασκευαστικοί όμιλοι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ΚΚΕ πραγματοποίησε την προηγούμενη περίοδο 93 παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο αποκαλύπτοντας την δήθεν “πράσινη ανάπτυξη”, καταγγέλλοντας την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές προστατευόμενες, ΝΑΤΟΥΡΑ, υψηλού φυσικού κάλλους, αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, στηρίζοντας τη πάλη των μαζικών φορέων που αγωνίζονται για αυτά τα ζητήματα. »

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του Κόμματος απέδειξε την υποκρισία της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος με συγκεκριμένα παραδείγματα και πως τελικά η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου με τη  σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην στρατηγική σύμπλευση αυτών των δυνάμεων είπε:

«Ψήφισαν από κοινού και προώθησαν είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης όλο εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε στην ΕΕ και εξειδικεύτηκε στο εθνικό κοινοβούλιο που προωθεί αυτή τη στρατηγική. Στήριξαν από κοινού την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» που επιδοτεί τους «πράσινους» μονοπωλιακούς ομίλους(…) ψήφισαν τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το κλίμα με αντιλαϊκούς στόχους ως το 2050(…) Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, ιδιαίτερα οι τελευταίες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για  την απολιγνιτοποίηση, παρά τις τεχνολογικές δυνατότητες εκσυγχρονισμού και μείωση της ρύπανσης, για να κυριαρχήσει η επιζήμια για το λαό και το περιβάλλον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. (…) Αντίστοιχα έκαναν με το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που οδήγησε σε τεράστιες ανατιμήσεις απλά βαφτίζοντας τους δύο πανομοιότυπους σχεδιασμούς τους με διαφορετική επωνυμία(…) από κοινού ψήφισαν το Ταμείο Ανάκαμψης και τους κανονισμούς για τους “ιδίους πόρους” της ΕΕ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για να πριμοδοτήσει τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων (…) πριν ένα χρόνο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν με την ίδια σύμπνοια στο Ευρωκοινοβούλιο το πακέτο δήθεν «προσαρμογής στη μείωση εκπομπών κατά 55%» έως το 2030 («Fit for 55»), μια πρώτη δέσμη τριών νέων «ίδιων» φόρων(«πράσινα» χαράτσια, «πράσινοι» δασμοί και επέκταση του «εμπορίου ρύπανσης») που προστίθενται στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Κρήτη πάνω σε αυτά βασίζονται και ξετυλίγονται και αρκεί να δει κανείς τι έλεγε ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος επίτροπος, απαντώντας σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κρήτη. Στην απάντηση του δίνει τις «ευλογίες» του για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, διαμηνύοντας επιτάχυνση της προώθησης της «πράσινης στρατηγικής» η οποία όχι μόνο δεν οδήγησε σε φθηνή ενέργεια και καύσιμα, αλλά αντίθετα στη γιγάντωση των τιμών τους. Ενώ ταυτόχρονα με την απάντηση  του προσπερνά τις δεδομένες σοβαρές επιπτώσεις αυτού του σχεδιασμού στο περιβάλλον, το ιστορικό αποτύπωμα και τον πολιτισμό αυτών των περιοχών της Κρήτης και στη ζωή των κατοίκων της. »

Ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος ανέδειξε τους χαμένους της πράσινης μετάβασης που είναι τα λαϊκά στρώματα, αφού αυτή η ανάπτυξη έχει ταξικό χαρακτήρα, δηλαδή για να κερδίσει ο ένας πρέπει να χάσει ο άλλος και αυτές τις επενδύσεις τις κάνουν οι όμιλοι σε βάρος των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είπε:

« Για την εκτίναξη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, για το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στη χώρα μας βρέθηκαν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας, σε τελευταία ανάλυση ευθύνεται αυτή η πολιτική της «πράσινης μετάβασης». Ευθύνεται η αντικατάσταση της φθηνής λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας με το εισαγόμενου LNG ως στρατηγικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής. Το γεγονός ότι όσο παραμένει χρηματιστηριακό και πανάκριβο εμπόρευμα το ρεύμα, ακόμη και η φθηνή ενέργεια από τις ΑΠΕ θα πουλιέται πανάκριβα στα λαϊκά νοικοκυριά.(…) Πάνω από 41 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν ήταν σε θέση να διατηρήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό το 2022. Σχεδόν το 7% του πληθυσμού της ΕΕ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. (…) Αυτή η κατάσταση, η διεύρυνση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από τη μία, και η μεγάλη οικονομική δυσχέρεια των λαϊκών νοικοκυριών δημιουργεί νέα προβλήματα που είναι αποτελέσματα της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής ηλεκτρενέργειας με μόνο γνώμονα το τάισμα των “πράσινων αρπακτικών”. Όπως για παράδειγμα τους συνεχείς κινδύνους για μπλακ άουτ υπερπαραγωγής και χαμηλής ζήτησης όπως εκείνα που παραλίγο να συμβούν την περίοδο του φετινού Πάσχα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως αυτή η στρατηγική διαπερνά όλες τις στρατηγικές της ΕΕ αναπτύσσοντας παραδείγματα από την ΚΑΠ που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες, την ιεράρχηση έργων με την λογική κόστους-οφέλους, «πράσινου» και μη, μακριά από τις ανάγκες των πολλών (έργα πολιτικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, νοσοκομεία, σχολεία κ.α. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Αυτή η ανάπτυξη που διαφημίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, ο Βελόπουλος και τα άλλα ακροδεξιά μορφώματα, και την αποθεώνει η ΕΕ, δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη, έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη των μεγάλων συμφερόντων που καταπατούν τις λαϊκές ανάγκες και βρίσκονται πίσω από την καταστροφή του περιβάλλοντος.

(…) Απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και συνολικά στα προβλήματα, ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την «επόμενη μέρα». Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που της δίνουν απλόχερα συναίνεση.

Χρειαζόμαστε ένα πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που ψηφίζονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην ΕΕ της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των λόμπι, των πολέμων, και εκεί που τελικά ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα. Σήμερα, μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη, το ζήτημα του περιβάλλοντος πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κριτήριο ψήφου.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις 9 Ιούνη είναι εγγύηση ότι θα δυναμώσουν οι αγώνες για αυτά που έχουμε ανάγκη σήμερα, με βάση τα αιτήματα που έχει επεξεργαστεί και παλεύει ο λαός της περιοχής και τα οποία το ΚΚΕ στηρίζει.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σ.Συμεωνίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην διαμορφωμένη κατάσταση στη Σητεία, την αρνητική πείρα που έχει ο Σητειακός λαός από την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Ανέδειξε ότι η στάση του κόμματος είναι συνεπής, διαχρονική και ενιαία παντού. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: « το σύνθημα: Ως εδώ! Όχι άλλα αιολικά στα Σητειακά βουνά! που φωνάζουν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, η επιτροπή αγώνα, πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της Σητείας στραπατσάρει τα επιχειρήματα και τον σχεδιασμό του μαύρου μετώπου των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ΕΕ, κυβερνήσεων, περιφέρειας και εσχάτως της δημοτικής αρχής Σητείας. Αυτός ο αγώνας θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αποδώσει καρπούς με το μαύρισμα των πολιτικών δυνάμεων που στέκονται απέναντι από το λαό και τις ανάγκες του και την διακριτή, αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην στρατηγική της πράσινης μετάβασης, αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο ψήφου για τις νέες και νέους, τους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες και συνολικά το λαό της Σητείας. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την κάλπη, ψηφίζοντας ΚΚΕ ώστε:

να στείλει μήνυμα στη ΝΔ που είχε το θράσος να φέρει τον Μητσοτάκη πέρσι τέτοια εποχή στη πλατεία της Σητείας να διαφημίζει την «πράσινη» ανάπτυξη και τον δήμαρχο να παίρνει το μήνυμα και να εναρμονίζεται με την γαλάζια γραμμή πιο απαρέγκλιτα από πριν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ να μπαίνει σε πλήρη λειτουργία για να ψηφιστεί η ΜΠΕ του ΑΣΠΗΕ συμφερόντων Κοπελούζου ανοίγοντας τον δρόμο για ΤΕΡΝΑ και λοιπούς που ακολουθούν.

μαυρίζοντας το αμαρτωλό -και σε αυτόν τον τομέα- ΠΑΣΟΚ. Που έχει δυνάμεις εντός της δημοτικής αρχής, που συνεχίζει η νυν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚικες δημοτικές αρχές, συμφωνώντας με την στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης και δίνοντας το knowhow στους τωρινούς πως να λειτουργούν ως αμορτισέρ της λαϊκής δυσαρέσκειας χωρίς να μπαίνουν εμπόδιο στην πράσινη επέλαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία στάση αυτών των δυνάμεων στην επιτροπή χωροταξίας και περιβάλλοντος της περιφέρειας, όπου το «όλον» ΠΑΣΟΚ διασπάστηκε και έβαλε πλάτη στο έργο των 55MW στη ΔΕ Λεύκης με Ευρωενωσιακή τεκμηρίωση, ενώ τοπικά Σητειακά στελέχη τους το έπαιζαν διαφωνούντες. Για τους δε υποψηφίους του ευρωβουλευτές δεν έχουν ψελλίσει συνειδητά ούτε μία λέξη για τις εξελίξεις αυτές… και τι να πουν;

απομονώντας αυτούς που συμφωνούν με την ΕΕ και την στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης και συνέβαλαν στην διαμόρφωση του αντιλαϊκού «πράσινου» θεσμικού πλαισίου ως κυβέρνηση, που η κριτική τους εξαντλείται όχι στο αν θα γίνει αλλά στους όρους που θα γίνει το καθετί με μπόλικο πασπάλισμα από καιροσκοπισμό και αυταπάτες. Τέτοιες δυνάμεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕΑΡ που επίσης όλοι τους οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που παρελαύνουν από τη Σητεία δεν λένε κουβέντα για τις πολιτικές θέσεις του Κόμματος τους για αυτό το ζήτημα, τις κρύβουν επιμελώς ενώ κρύβονται πίσω από αρνητικές ψήφους τους σε άλλα όργανα που όμως δεν τις πιστεύουν και είναι τελείως συγκυριακές.

(…) Κάντε εικόνα ένα ενισχυμένο ΚΚΕ στη Σητεία πως θα «ξεκλειδώσει» δυνατότητες και θα συμπαρασύρει κι άλλους που δεν τολμούν να κάνουν το βήμα να σηκωθούν από τον καναπέ και να διεκδικήσουν τις ανάγκες τους. Ήδη σε δημοτικό επίπεδο φάνηκε για τους Σητειακούς και τις Σητειακές τι σημαίνει δυνατό ΚΚΕ με το μεγάλο ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και στη Περιφέρεια που κατέγραψε στο Δήμο Σητείας. Ότι δύναμη μας έδωσε ο λαός, την καταθέτουμε πίσω στους αγώνες του, προβάλλουμε τις διεκδικήσεις του, αποκαλύπτουμε τι δρομολογείται μέσα στα θεσμικά όργανα.

Γι’ αυτό, τώρα ΚΚΕ! Παντού. Μαζικά. Κάνουμε κυριολεκτικά τη νύχτα μέρα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι και θα νικήσουμε!

Το «ως εδώ» να γίνει «τώρα ΚΚΕ». Να κάνουμε τη δυσαρέσκεια ψήφο ανατροπής! Να τους ταρακουνήσουμε με ψήφο στο ΚΚΕ!

 Το Γραφείο Τύπου

 18 Μαΐου 2024

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα