Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜουσικές, βιβλία, φωτογραφίες και πρωτοτυπίες στο Καλοκαίρι τη Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος(βιντεο-φωτο)

Μουσικές, βιβλία, φωτογραφίες και πρωτοτυπίες στο Καλοκαίρι τη Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος(βιντεο-φωτο)

 

Μουσικές, βιβλία, φωτογραφίες και πρωτοτυπίες στο Καλοκαίρι τη Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

 

  • Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις με την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Κιουρτσάκη στον Δημοτικό Κήπο, στις 8μμ

 

 

Με την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κουρτσάκη «Το θαύμα και η τραγωδία -Το Εικοσιένα από τον κόσμο του Ομήρου στην παγκόσμια επαρχία», ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος για το καλοκαίρι του 21, που επιλέγει, στις περισσότερες από αυτές, την συνεργασία με τον Δήμο Σητείας, μια επιλογή που όπως μας είπε στην χτεσινή συνέντευξη τύπου ο ιδρυτής (μαζί με την σύζυγο του Αλίκη ) Γιώργος Γαλανάκης, «ερχόμαστε  επικουρικά να βοηθήσουμε τον Δήμο , είναι θετικός, ο πολιτισμός εξακολουθεί να είναι σημαντικό στοιχείο για την περιοχή. Προσπαθούμε μέσα από την παράδοση να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής. Εχει ιδιαιτερότητα η πολιτιστική Σητεία, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τον πληθυσμό. Δεν υστερεί πολιτιστικά  από τις μεγάλες πόλεις του νησιού, από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα».

Εκδηλώσεις «αναφοράς» από την Στέγη

 

Είναι το πρώτο καλοκαίρι που η Στέγη ξεδιπλώνει ένα πλήρες πρόγραμμα (είχε στηρίξει , το καλοκαίρι του 20 την συναυλία Πρωτόπαπα και Μαραμή), με την σημαντική σημείωση όμως, πως η υγειονομική κρίση , δεν επέτρεψε να υλοποιηθούν σημαντικοί σχεδιασμοί. Πιο σημαντικό, το Διεθνές Συνέδριο για τον Βιτσέντζο Κορνάρο, που οι άνθρωποι της Στέγης θέλουν να το τοποθετούν δίπλα στα προηγούμενα συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από τον Δήμο, για να φανεί, αλλά και να υπάρξει, συνεχεία και συνέπεια διαχρονική.

Η Στέγη, έχει επιλέξει να παρουσιάσει εκδηλώσεις «αναφοράς», ας μας επιτραπεί ο όρος. Και με την πρώτη του βιβλιοπαρουσίαση, αύριο, που ακουμπά με ξεχωριστό τρόπο το 21, αλλά και με την επανέκδοση του ποιητικού έργου ορόσημου για την κρητική, και την εν γένει ελληνική λογοτεχνία, «Τα Δίφορα» του Κωστή Φραγκούλη (Ανταίος ), με την συναυλία κλασικής μουσικής του δικού μας μαέστρου Γιάννη Πρωτόπαπα που παρουσιάζει για πρώτη φορά μέσα από τον δικό του μοναδικό τρόπο τις Σητειακές  κοντυλιές  του  Σταρτή Καλογερίδη, στην Καζάρμα αλλά και στην Τουρλωτή, και πολλά άλλα ακόμα, αφού και η αρχαιολογία και οι φωτογραφία και οι μουσικές «βόλτες», βρήκαν την θέση τους στις εκδηλώσεις

 

 Το  πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης

 

  • Αύριο, στον ωραίο χώρο του Δημοτικού Κήπου, στις 8μμ ο Αντώνης Ανηψητάκης , εκ των συν διαχειριστών της Στέγης, συζητά με τον συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη για το νέο του βιβλίο «Το θαύμα και η τραγωδία -Το Εικοσιένα από τον κόσμο του Ομήρου στην παγκόσμια επαρχία».

Ο συγγραφέας ήταν παρών  στην χτεσινή συνέντευξη τύπου της Στέγης με τον Αντώνη Ανηψητάκη να τον καλωσορίζει εκ μέρους της Εταιρίας και να εκφράζει την χαρά του που θα κάνει την παρουσίαση του βιβλίου και «θα ξανακούσω τον Γιάννη με τον μοναδικό φακό του ανθρωπολόγου λογοτέχνη να μας μιλά για την εποχή του 21».

Μια ευκαιρία για «να σκεφτώ την μοίρα του Ελληνισμού» , είναι το βιβλίο σύμφωνα με τον συγγραφέα του Γιάννη Κιουρτσάκη ,που αφού ευχαρίστησε την Στέγη (φυτώριο Πολιτισμού  την χαρακτήρισε) για την μεγάλη τιμή να ανοίξουν οι εκδηλώσεις με την παρουσίαση του βιβλίου του, μας είπε κάποια λόγια για αυτό.

Το 21 , είναι μια τομή στην ιστορία και την πορεία του Ελληνισμού, λέει ο συγγραφέας, που βλέπει την διαδρομή  από τον αρχαϊκό κόσμο, μέχρι το νεωτερικό, εθνικό κράτος και σημειώνει την ιστορία των ρήξεων μια την «κρυφή συνέχεια», όπως λέει, μέσα από την γλώσσα. Ο τόπος και η γλώσσα του, βοήθησαν να περάσει εποχές, θρησκείες, πολιτεύματα, συγκρούσεις ο Ελληνισμός και να φτάσει στο σήμερα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σητείας, η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος και ο εκδοτικό οίκος του συγγραφέα(Πατάκη).

Ο συγγραφέας ,θα υπογράψει το βιβλίο του, που θα είναι διαθέσιμο στον χώρο της εκδήλωσης.

  • ΄΄Δίφορα΄΄, τόμος I, Κωστή Φραγκούλη, παρουσίαση σε Σητεία και Ηράκλειο

 

Η Στέγη  προχώρησε στην 3η έκδοση του εμβληματικού ποιητικού έργου, με απόλυτο σεβασμό στον δημιουργό και στη πρωτότυπη έκδοση τοπογραφικά και εικονογραφικό.

Εχει προστεθεί , μια εισαγωγή-χαιρετισμός της επανέκδοσης από την καταξιωμένη λογοτέχνη Ρέα Γαλανάκη.

Η παρουσίαση του βιβλίου, θα γίνει στο Ηράκλειο την Τετάρτη 14 Ιουλίου στις 8μμ (καφέ Μαρίνα ) σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου  και στην Σητεία, την επόμενη μέρα (15/07), στον Δημοτικό Κήπο στις 8μμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας.

Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Γαλανάκης, θα δούμε και  αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένες εμφανίσεις του «Ανταίου «, σε μια παρουσίαση που έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά ο Μιχάλης Γιαννακάκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Ψιλάκης, ο Νίκος Πετράκης ο Γιώργος Μαρκάκης, ο Γιάννης Χλουβεράκης. Σε χρέη συντονιστή, η Πανεπιστημιακός Τάνια Μαρκάκη.

  • Το συγκρότημα «Πριγκηπέσσα» (συμμετέχει η Σητειακιά Μαρία Φραγκούλη)εμφανίζεται στην Καζάρμα στις 22 Ιουλίου, με ρεμπέτικα και λαϊκά.

Ξανασυναντάμε την Πριγκηπέσσα στις 24 Ιουλίου στις 9μμ σε μια «βαρκαρόλα», μια συναυλία εν πλω, στην μαρίνα  της πόλης.

Το συγκρότημα αποτελούν :

Μαρία Φραγκούλη, Χρήστος Μαστέλλος(τραγούδι)

Τριαντάφυλλου Χαλκιάς (μπουζούκι)

Κυρίακος Γκουβέντας(βιολί)

Νίκος Ταλέας (πιάνο, μπαγλαμάς)

Δημήτρης Σφίγγος (κιθάρα)

Μίλτος Τσαλιγόπουλος (κοντραμπάσο)

 

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Κακλαμάνη, «Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης(14-17 αιώνας)» , στην Καζάρμα, στις 23 Ιουλίου, 9μμ.

Συνοδεύει μουσικά την εκδήλωση και την ανάγνωση αποσπασμάτων έργων της κρητικής ποίησης που ανθολογούνται στο βιβλίο, ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί).

 

  • Έκθεση φωτογραφίας για τον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά, στο ισόγειο του κτιρίου της Στέγης, , 30 Ιουλίου με 5 Αυγούστου , 6 με 9 μμ.

Η έκθεση εστιάζει στα πρόσωπα που συμμετείχαν και κατέβαλαν προσωπικό μόχθο στην ανασκαφή του χώρου. Το πρωτότυπο υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο της   καλύτερης  γνώστριας , του Πετρά, της Δρ. Μεταξίας Τσιποπούλου , σήμερα επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΟΟΑ και επί σειρά ετών επικεφαλής των ανασκαφών στο Πετρά.

 

  • «Τα Πλοία του 1821»- Έκθεση γκραβουρας, 8με 13 Αυγόυστου, 7 με 9μμ στο ισόγειο του κτιρίου της Στέγης.

 

Μια εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο. Τα έργα προέρχονται από την συλλογή του Σητειακου συλλέκτη Γιάννη Καφετζάκη

 

 

 

 

Η συναυλία  του Γίαννη Πρωτόπαπα

 

 

Ολες οι εκδηλώσεις που αναφέραμε ,μέχρι τώρα  είναι δωρεάν.

Η συναυλία με τον μαέστρο Γιάννη Πρωτόπαπα, με θέμα «Οι Δοξαριές του Καλογερίδη συναντούν την Κλασική Μουσική». Θα παρουσιαστεί στην Καζάρμα  την Κυριακή , 7 Αυγούστου  στις 9.15μμ. Την επόμενη, ως φόρος τιμής στον τόπο καταγωγής του αλλά και μήνυμα ανοιχτού , προσβάσιμου σε όλους πολιτιστικού προϊόντος υψηλής αισθητικής, ο Γιάννης  Πρωτόπαπας θα διευθύνει την ορχήστρα του στην Τουρλωτή.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα