Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣΤΑΘΜΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜ. Τσιποπούλου στον STYLE 100: Ο Πετράς είναι ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο(ηχητικό)

Μ. Τσιποπούλου στον STYLE 100: Ο Πετράς είναι ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο(ηχητικό)

● Η Μεταξία Τσιποπούλου στον STYLE 100 για τον “Μικρό Οδηγό” του Πετρά, τον στόχο ολοκλήρωσης της ανασκαφής και ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου

Ενας μικρός οδηγός, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο. Η Δρ. Μεταξία Τσιποπούλου υπογράφει και η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος εκδίδει : «Πετράς -Σητεία. Προϊστορική Σητεία . Μικρός οδηγός στις αρχαιότητες του Πετρά».

Είναι η πρώτη έκδοση που επιχειρεί -και τα καταφέρνει περίφημα- να εισάγει τον κάθε αναγνώστη στον κόσμο του Πετρά, στους κόσμους να πούμε σωστότερα γιατί η περιοχή έχει διανύσει αιώνες και εποχές και τα μοναδικά ευρήματα, ο οικισμός, τα δυο νεκροταφεία, το ανάκτορο ήρθαν στο φως από την μεθοδική δουλειά της αρχαιολόγου που αφιέρωσε ζωή, την δική της, για να δώσει ζωή σε αυτό το σπάνιο μνημειακό σύνολο. Ετσι μόνο γίνονται αυτά, και η κ. Τσιποπούλου, το ξέρει.

Όπως ξέρει πολύ καλά να εκλαϊκεύει την γνώση της, χωρίς εκπτώσεις όμως όσον αφορά το υλικό και την πληροφορία για να πετύχει ο σκοπός αυτής της έκδοσης της Στέγης .

«Ο οδηγός, είναι ένα βιβλιαράκι, 65 σελίδων , έχει πολλές φωτογραφίες και σχέδια, έχω κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να μπορούν να γίνουν κατανοητά αυτά που γράφω από το ευρύ κοινό», είπε στον STYLE100 η κ. Τσιποπούλου. Για να συμπληρώσει, με χιούμορ : « Δεν θα πάθει τίποτα ένας αρχαιολόγος αν το διαβάσει, καλό θα του κάνει.

Αλλά ελπίζω ότι μπορεί ένας άνθρωπος που απλώς ενδιαφέρεται για τις αρχαιότητες του τόπου του, ή του  τόπου που  επισκέπτεται να μπορεί να το διαβάσει ,  να μάθει πράγματα και να χαρεί τον αρχαιολογικό χώρο, τουλάχιστον τον μισό που είναι επισκέψιμος. 

Να έχει και ένα ενθύμιο μετά, να μπορέσει να το ξανά ξεφυλλίσει, να ξαναθυμηθεί, να δει πράγματα, μέσα από το φωτογραφικό υλικό  που δεν είναι εκτεθειμένα στο Μουσείο».

Είναι υποχρέωση του κάθε ανασκαφέα να παρουσιάζει τα ευρήματα και την ανασκαφή του στο ευρύ κοινό, μας λέει, «ιδιαίτερα σε μια πολύχρονη ανασκαφή όπως είναι ο Πετράς»

Με διαλέξεις, ομιλίες αλλά και μέσα από έναν οδηγό:

«Ιδιαίτερα γιατί το μεγαλύτερο μέρος του Πετρά, ο οικισμός και το ανάκτορο είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος πλέον, και ελπίζουμε σε κάποια εποχή, όχι πολύ μακρινή, να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος και  με την ολοκλήρωση της ανασκαφής του νεκροταφείου». 

Ρωτήσαμε την κυρία Τσιποπούλου για το ιστορικό του χώρου, όσον αφορά το πότε έγινε επισκέψιμος αλλά και το τι γίνεται με το νεκροταφείο. Μας λέει:

« Ο χώρος έγινε επισκέψιμος το 2006,δουλέψαμε δυο χρόνια το 5 και  και το 6 και η χρηματοδότηση ήταν από τον δήμο Σητείας επί δημαρχίας του κυρίου Τσικαλάκη . Ο Δήμος εξασφάλισε ένα Ευρωπαϊκό  πρόγραμμα , το Leader plus, φυσικά το υπουργείου Πολιτισμού  

μας έδωσε τις άδειες, αναδείξαμε τον αρχαιολογικό χώρο , έχει πινακίδες, μονοπάτια, 

είμαι πάρα πολύ περήφανη για αυτό . Νομίζω ότι είναι αρκετά ωραίος και η παρέμβαση που κάναμε ήταν ελάχιστη. Εχουμε αφήσει το μνημείο να μιλά μόνο του μετά τις στερεώσεις που κάναμε, και οι πινακίδες  που έχουμε, είναι δίγλωσσες και προσφέρουν πολύ πληροφορία σε όποιον ενδιαφέρεται».

Αλλά, στο νεκροταφείο, , δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Εχω κάνει αίτηση για παράταση της ανασκαφής για  τρία χρόνια ´ώστε να το ολοκληρώσω, έχω βρει χρηματοδότη και περιμένω από το υπουργείο την άδεια».

Να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος 

Την ρωτάμε, ποια είναι η προτεραιότητα για τον Πετρά. Δεν διστάζει καθόλου να απαντήσει:

« Να ολοκληρωθεί η  ανασκαφή και οι στερεώσεις με συστηματικό τρόπο.

Μετά,  πιστεύω αναγκαστικά θα προχωρήσουμε στη ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου ώστε οι δυο λόφοι να αποτελούν έναν ενιαίο χώρο που θα είναι πραγματικά μοναδικός , αυτό σας το βεβαιώνω . 

Διότι, δεν είναι πολύ συχνή η περίπτωση να έχουμε και τον οικισμό-τρεις οικισμούς έχουμε-και το νεκροταφείο, και το βυζαντινό νεκροταφείο και το ανάκτορο , το ένα δίπλα στο άλλο.

Ελπίζω να γίνει αυτό. Ο σκοπός αυτός είναι»

Το μνημείο ,έχει  ζήσει 5,5χιλιαδες χρόνια και αξίζει να ζήσει και για τις επόμενες γενιές, τονίζει, βάζοντας και οικονομική παράμετρο στο θέμα, αφού η ανάδειξη του Πετρά, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τον τόπο. Επαφές έχει κάνει κατακτά καιρούς, βρήκε ευήκοα ώτα, όχι όμως πάντα. Αναφέρει το όνομα του Νίκου Πετράκη, πως ως δήμαρχος στην αρχή της ανασκαφής, τη στήριξε.

Στο κάτω-κάτω, τα πράγματα είναι απλά:

«Τα μνημεία δεν ανήκουν ούτε σε αυτόν που τα βρίσκει, ούτε σε αυτόν που τα μελετά, ούτε σε αυτόν που από τον νόμο και της θέσης του στο δημόσιο τα προστατεύει. Όχι. Τα μνημεία ανήκουν σε όλους.

Αλλά, ανήκουν πρωτίστως στην τοπική κοινωνία, στην οποία αναφέρονται. Επομένως ο Πετράς, ανήκει στην Σητεία».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα