Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝίκος Καραμανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος-Επιστολή στον Υπουργό Υγείας

Νίκος Καραμανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος-Επιστολή στον Υπουργό Υγείας

Προς

τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλέυρη Αξιότιμε Κε υπουργέ Είναι γνωστό, ότι αρκετοί βαρέως πάσχοντες και πολυτραυματίες ασθενείς χάνονται άδικα, διότι ο χρόνος διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης προς τα μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου είναι ιδιαίτερα μεγάλος, εξαιτίας της γεωμορφολογίας και του γερασμένου οδικού επαρχιακού δικτύου.

(Μάλιστα, μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης η “Εγνατία Α.Ε”, επιβεβαιώνει ότι ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου δεν ικανοποιεί τις προδιαγραφές ασφαλείας).

Υπάρχουν δε κοινότητες (π.χ. Ζάκρος) που απέχουν από τα κεντρικά νοσοκομεία πάνω από 200 χιλιόμετρα και πάνω από 3 ώρες οδικώς!!!

Αυτό σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την επιβίωση του ασθενούς.

Είναι προφανές ότι αν ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος διακομιδής, θα μειωθεί κάθετα και η θνησιμότητα αυτών των περιστατικών.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό  είναι η ανάπτυξη στο νησί ενός δικτύου αεροδιακομιδών, με βάση στο Ηράκλειο, με κατάλληλα επανδρωμένα εναέρια μέσα, με πιστοποιημένα ελικοδρόμια περιφερειακά αλλά και στα κεντρικά νοσοκομεία υποδοχής, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ η κάποια ιδιωτική εταιρεία.

Η άμεση αερομεταφορά ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (π.χ.

έμφραγμα του μυοκαρδίου, κρανιοεγκεφαλική κάκωση κ.α.) όπως ήδη ανέφερα θα μειώσει τις απώλειες ζωής. Από την άλλη, σε περίπτωση που η όποια πανδημία προκαλέσει «black out” στις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων του νησιού, οι αεροδιακομιδές προς τα άλλα νοσοκομεία της χώρας είναι μονόδρομος.  Είναι πράγματι εφιαλτικό το σενάριο αυτό, πρέπει όμως να συνυπολογίζεται.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι -και ασφαλώς πρέπει να

παραμείνει- κορυφαίος τουριστικός προορισμός, είναι αυτονόητο ότι  η γρήγορη και ασφαλής μεταφορά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όταν κάθε λεπτό είναι σημαντικό για την ανθρώπινη ζωή, είναι μια τεράστια προσφορά για τους επισκέπτες αλλά και για τους κατοίκους αυτού του νησιού οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή.

Κε Υπουργέ,

Θεωρώ ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά και της γεωμορφολογίας της, είναι ανάγκη και η Κρήτη να αποτυπωθεί στο χάρτη των αεροδιακομιδών της χώρας.

Είμαι βέβαιος ότι η εκπόνηση σχετικής στρατηγικής μελέτης θα αποδείξει ότι το έργο αυτό είναι και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Κε Υπουργέ

αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε.

Νίκος Καραμανωλάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Σητεία 17/8/2022

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα