Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝίκος Καραμανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος :Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ...

Νίκος Καραμανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος :Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Παρακολούθησα με προσοχή τους ομιλητές στη τελετή έναρξης του διαγωνισμού ελαιόλαδου που ήταν -αναμφισβήτητα- ένα σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας.

Ακούστηκαν πολλά για τις μοναδικές ιδιότητες, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας  «ένα προϊόν πολύ δυνατό στην διεθνή αγορά, περισσότερο από της Καλαμάτας και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό γιατί στο μέλλον ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος» (Κα Κατσούλη, πρόεδρος του διαγωνισμού).

Όλοι εξήραν «τον ευλογημένο από τη φύση τόπο μας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ξεχωριστό και μοναδικό μικροκλίμα, πού έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να παραχθεί ένα ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας, υψηλής ποιότητας» (κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης).

«Πρόθεση του Δήμου είναι η δημιουργία μονοπατιών που θα συνδέσουν τα ελαιόδεντρα με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών διαμερισμάτων. Μια δράση που στοχεύει στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο ελαιοτουρισμός» (Δήμαρχος Σητείας).

Επίσης «η ανάδειξη της ποιότητας του και η εξάπλωση της φήμης του διεθνώς, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας με σημαντικά οφέλη για τους αγρότες…» (κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας).

Στον απόηχο της τελετής, είναι απαραίτητο να φωτίσουμε τη «σκοτεινή πλευρά» του ΠΟΠ ελαιόλαδου Σητείας και να πούμε μερικές αλήθειες που οι ομιλητές απέφυγαν, επιμελώς θα έλεγα.

Καλά και απαραίτητα είναι τα μεγάλα λόγια στις τελετές, στα πλαίσια μάλιστα της ευγένειας και της φιλοξενίας που μας διακρίνει. Έχοντας όμως το βλέμμα στο μέλλον, θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα της αναπτυξιακής τροχιάς του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα στον τόπο μας, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να θέτουμε στόχους.

Η περίπτωση του ΠΟΠ ελαιόλαδου Σητείας, είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προϊόντων ΠΟΠ, που η εμφιάλωσή τους από 40 και πλέον πιστοποιημένους και μη τυποποιητές,  μπορεί να γίνεται και εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ.

Το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας,  αυτό το υγρό χρυσάφι με το ισχυρό brand name, με τις τόσες διακρίσεις και βραβεύσεις δυστυχώς παραμένει απροστάτευτο, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών με το κράτος απλώς να παρακολουθεί.

Την αδυναμία αυτή έχουν ομολογήσει αρκετές φορές εκπρόσωποι των διαφόρων κυβερνήσεων.

Οι νοθείες, που για τους γνωρίζοντες πολλαπλασιάζουν αλλά και υποβαθμίζουν το προϊόν, ρίχνουν τις τιμές αγοράς και η προστιθέμενη αξία μειώνεται.

Συμβαίνει δε καμμιά φορά, το πολυβραβευμένο λάδι μας να μένει στα αζήτητα (θυμηθείτε τι έγινε το 2018!!).

Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά για την οικονομία του τόπου.

Αποτελεί μεγάλη αδικία για όλους τους ελαιοπαραγωγούς.

Θεωρώ ότι είναι εντελώς απαραίτητο να τροποποιηθεί ο φάκελος ΠΟΠ ώστε η τυποποίηση του ελαιόλαδου  να γίνεται αποκλειστικά εντός της γεωγραφικής ζώνης, δηλαδή εντός του Δήμου μας.

Είναι προφανές  ότι η υπεραξία του προϊόντος θα εκτιναχθεί, θα οδηγήσει δε σε νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας.

Είναι επίσης προφανές ότι θα υπάρξουν ενστάσεις από τυποποιητές εκτός Δήμου διότι τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Οι ενστάσεις αυτές πρέπει να ενδυναμώσουν την πεποίθησή μας ότι το συμφέρον μας είναι η τυποποίηση εντός ζώνης ΠΟΠ.

Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Δεν έχουν δίκιο αυτοί που πιστεύουν ότι θα υπάρξει ένα δύσκολο μεταβατικό στάδιο.

Διαθέτουμε αρκετά πιστοποιημένα εμφιαλωτήρια που μπορούν να καλύψουν άμεσα τις όποιες ανάγκες.

Σίγουρα χρειάζεται μεγάλη κουβέντα με όλους τους εμπλεκόμενους.

Αυτό που με λυπεί είναι ότι ο Δήμαρχος, όταν προ εξαμήνου έθεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έδειξε ενδιαφέρον. Δήλωσε δε  αναρμόδιος.

Απουσία όμως ενός ισχυρού συνεταιριστικού φορέα, ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα; Άποψή μου είναι ότι ο ΟΑΣ, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας του οποίου πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της ανάθεσης αλλά και της χρηματοδότησης της σχετικής μελέτης.

Πρέπει να σταματήσουμε την εκμετάλλευση των αγροτών μας που βάζει φρένο στην πρόοδο του τόπου μας.

Το αίτημα τροποποίησης του φακέλου ΠΟΠ και της αποκλειστικής εμφιάλωσης εντός Δήμου Σητείας πρέπει να κατατεθεί σήμερα. Όχι αύριο.

Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που ονειρεύτηκαν, που οραματίστηκαν και άνοιξαν το δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση.

Νίκος Καραμανωλάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα