Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟι σημαντικοί ανώνυμοι που πάλεψαν για «Ελευθερία και Ενωση»,πρωταγωνιστές  απόψε στην παράσταση...

Οι σημαντικοί ανώνυμοι που πάλεψαν για «Ελευθερία και Ενωση»,πρωταγωνιστές  απόψε στην παράσταση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής  

 

Το πρόσωπο μας αφορά.

Οι άνθρωποι στις πόλεις και τα χωριά μιας πατρίδας που δεν ήταν πατρίδα, στις μικρές κοινότητες της Κρήτης και της  Σητείας , στις στιγμές τους που δεν έχουν καταγραφτεί  ως ηρωικές , αλλά ήταν ιστορικές και ήταν αυτές  που οδήγησαν στην Ελευθερία αρχικά, μετά από χρόνια και αγωνιώδεις προσπάθειες και στην Ενωση με την Ελλάδα .

«Ελευθερία και Ενωσης» η θεατρική παράσταση που παρουσιάζει σήμερα  αύριο και μεθαύριο στο Άλσος Χλουβεράκη στις 9.30 μμ, την Παρασκευή 13/08 στο Παρασπόρι και την Δευτέρα 16/08 στον Γούδουρα,  ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας  που συμπράττει με την Εναλλακτική Φιλαρμονική για μια αντισυμβατική προσέγγιση της ιστορικής περιόδου.

Πανελλήνια πρεμιέρα

Αντισυμβατικός χαρακτήρας, σημαντική λογοτέχνης με ακριβό ζυγισμένο  λόγο, λέξεις μαχαίρι και αντιηρωικούς πρωταγωνιστές στα διηγήματα της και στο μυθιστόρημα της , η Ειρήνη Δερμιτζάκη, πήρε  την ευθύνη της συγγραφής του κειμένου και της σκηνοθεσίας, σε μια δουλειά όμως που έχει συλλογικό χαρακτήρα και στην δόμηση της, όπως είπε η ίδια και  συντελεστές της παράστασης στον STYLE 100 σε μια συζήτηση για την νέα αυτή παραγωγή.

Το γεγονός  εως η Ειρήνη, παρουσιάζει στην Σητεία για πρώτη φορά, πρωτότυπο θεατρικό της έργο και σκηνοθετική δουλειά, κάνει την δουλειά ιδιαίτερη και σημαντική, μαζί με τον επετειακό χαρακτήρα -αν και ο όρος είναι λιγάκι επικίνδυνος και παρεξηγημένος και δεν είμαστε σίγουροι αν συμφωνούν με αυτόν, τόσο η Ειρήνη, όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικής  Βέρα Περάκη που έχει κάνει την ιστορική έρευνα,  ο μαέστρος Γιώργος Φουρναράκης, που μαζί με την ενορχήστρωση και την διεύθυνση της ορχήστρας, έχει γράψει και πρωτότυπες συνθέσεις για την παράσταση.´

 

Το αίσθημα της ιστορίας

 

Πατριδογνωσία και διδακτισμό, δεν έχουμε, έχουμε όμως το αίσθημα.

Την ιστορία σε αυτήν την παραγωγή, θα την αισθανθούμε, οι συντελεστές δεν έχουν καμία πρόθεση και διάθεση να μας μάθουν ιστορία, επιδιώκουν να αποτυπώσουν σε ένα συμπαγές έργο, μέσα από τον λόγο και την μουσική που συνυπάρχουν στην σκηνή, τις ζωές των ανθρώπων , την αγωνία, την προσπάθεια, την μάχη, τον αφανισμό, την υποδούλωση, την ελευθερία.

Οι εποχές έχον αλλάξει, η ιστορία διαβάζεται και αλλιώς πια, και αυτό που κάποτε (όχι πολύ παλιά ) θα χαρακτηρίζονταν ως τολμηρό, τώρα είναι το αυτονόητο. Αυτονόητα λοιπόν, σε αυτήν την θεατρική ιστορία, έχουν λόγο και μιλούν και πρόσωπα της «άλλης πλευράς», για να καταλάβουμε καλύτερα τι έχει διαδραματιστεί και ποιες πληγές αντέχουν ακόμα.

Είπαμε, πως τα πρόσωπα μιλούν και στην ουσία υπαγορεύουν το κείμενο της παράστασης και τις νότες  της μουσικής. Από αυτό το πλήθος ξεπήδησαν και οι μορφές που έγιναν ηρωικές γιατί είχε ανάγκη από  ήρωες ο κόσμος για αν συνεχίσει να παλεύει. Υπάρχον, είτε ως αναφορά, είτε ως περάσματα και συνυπάρχουν με τους υπόλοιπους, όπως συνέβαινε και στην αληθινή ζωή.

Με λίγα, λόγια, μια αληθινή παράσταση.

Στο βίντεο, μπορείτε να ακούσετε να αναφέρονται όλοι οι  συντελεστές και τα μέλη του θιάσου που μας τίμησαν με την παρουσία τους στον STYLE 100.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα