Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΤΗΝ 25.05.2022

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΤΗΝ 25.05.2022

   ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ

Ομιλία στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της 25.05.2022

 

Αγαπητοί φίλοι,

Πέρασαν έξι (6) ολόκληρα χρόνια

Πέρασαν σχεδόν έξι ολόκληρα χρόνια από το 2016. Από τότε που οι διάφοροι ένθερμοι θιασώτες της ΤΕΡΝΑ πανηγύριζαν ότι οι μπουλντόζες πιάνουν δουλειά στα βουνά της Σητείας για να αρχίσει η κατασκευή των ανεμογεννητριών (Α/Γ) του Υβριδικού Έργου Αμαρίου.

Χωρίς βέβαια να ρωτήσει κανένας τους κατοίκους της Σητείας.

Θεωρώντας ότι το έργο θα γίνει οπωσδήποτε, μόνο και μόνο επειδή το ήθελε η εταιρεία.

Θεωρώντας ότι οι «ιθαγενείς» θα αρκεστούν σε μερικά «γυαλιστερά καθρεφτάκια» και ότι τίποτα δεν θα σταματήσει το περίφημο «εμβληματικό έργο» της ΤΕΡΝΑ.

Τα πράγματα πήραν άλλο δρόμο

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα περίμεναν. Πήραν άλλο δρόμο.

Οι «ιθαγενείς» δεν έφαγαν το παραμύθι. Έκαναν κάτι άλλο πολύ απλό. Διάβασαν την γεμάτη ανακρίβειες και ανυποληψία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και ανατρίχιασαν.

Πολύ εύκολα κατάλαβαν τι τους περίμενε και ξεσηκώθηκαν.

Έκαναν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις που ομόφωνα με τις αποφάσεις τους απέρριψαν το έργο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας της εποχής εκείνης αλλά και το σημερινό, πήραν ομόφωνη απορριπτική για το έργο θέση.

Η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ομόφωνα απέρριψε επίσης το έργο.

Το ΥΠΕΝ σε αντίθεση με την θέληση των κατοίκων

Η αδειοδοτούσα αρχή όμως είναι το ΥΠΕΝ.

Είναι το υπουργείο που, με την υπογραφή του πρώην υπουργού κου Κωστή Χατζηδάκη, αποφάσισε να εγκρίνει την απαράδεκτη μελέτη της εταιρείας, αγνοώντας τις απόλυτα τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των κατοίκων και τις αγωνιώδεις επιφυλάξεις και τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις κρίσιμων φορέων και υπηρεσιών (όπως η Δ/νση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης κλπ).

Και φτάσαμε στο ΣτΕ

Έτσι φτάσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Δήμος Σητείας  και 410 φορείς και πολίτες από τους Δήμους Σητείας, Ρεθύμνου και Αμαρίου προσέφυγαν στο δικαστήριο και ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού ΥΠΕΝ.

Στην προσφυγή μας αποκαλύψαμε όλες τις παραβιάσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας (περιβαλλοντικής και κανονιστικής) που συντελέστηκαν ή πρόκειται να συντελεστούν, αποκαλύψαμε όλα τα ψέματα και τις διαδικαστικές μανούβρες της εταιρείας και του υπουργείου, προκειμένου να παρακαμφτούν οι αντιρρήσεις και επιφυλάξεις των υπηρεσιών που δεν έδιναν πράσινο φως για το έργο.

Εξηγήσαμε με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα γιατί δεν πρέπει να γίνει αυτό το έργο στην Σητεία.

Οι κινήσεις της εταιρείας και τα διάφορα επώνυμα και ανώνυμα δημοσιεύματα

Ποια είναι η συμπεριφορά της εταιρείας και των υποστηρικτών της όλο αυτό το διάστημα;

  1. Από τις πρώτες ημέρες των αντιδράσεων των κατοίκων και φορέων της Σητείας κατά του έργου, οι κινήσεις της εταιρείας, οι ενέργειες διαφόρων τοπικών παραγόντων που υποστηρίζουν τις επιλογές της, οι δηλώσεις διαφόρων πανεπιστημιακών δασκάλων που συμφωνούν με τις απόψεις της και τα δημοσιεύματα διαφόρων άλλων επώνυμων αλλά κυρίως ανώνυμων είναι εντυπωσιακές, τόσο για το πλήθος τους όσο και για τις απόψεις που διατυπώνονται. Είναι εντυπωσιακές κυρίως για το τρόπο που αντιλαμβάνονται κάποιοι την δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό έργο, αλλά και για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την δημοκρατική πρακτική και την δημοκρατική λειτουργία των κρατικών θεσμών.

Έτσι, όσοι αντέδρασαν στους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ χαρακτηρίστηκαν με ευκολία «δυναμικές μειοψηφίες», «πράκτορες του λόμπι της βρώμικης ενέργειας», «πολιτικοί αμοραλιστές» και διάφορα άλλα παρόμοια.

  1. Η συμπεριφορά της ίδιας της εταιρείας φαίνεται να είναι «διαποτισμένη» από την απαράδεκτη αλαζονεία της και την προσβλητική απόλυτη βεβαιότητά της ότι έχει υπό τον έλεγχό της την πολιτική ηγεσία και ότι το ΣτΕ θα απορρίψει την προσφυγή των κατοίκων και φορέων Σητείας και Ρεθύμνου και θα της δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει στην επένδυση.

Αυτό φαίνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας αλλά και από ενέργειες που δείχνουν προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης αλλά και του ίδιου του ΣτΕ, προκειμένου να εκδώσει θετική για την εταιρεία απόφαση.

Επιπλέον η εταιρεία με πλήθος κατευθυνόμενων (κυρίως ανώνυμων) δημοσιευμάτων, θέλει να πιστέψουμε ότι έχει εξασφαλίσει την απόλυτη υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των πολιτικών που διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας.

  1. Παράλληλα οι επισκέψεις εκπροσώπων της εταιρείας στα χωριά της Σητείας για να συνομιλήσουν δήθεν με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων όπου χωροθετούνται τα Αιολικά Πάρκα για την ενοικίασή τους ή και την αγορά τους από την εταιρεία και άλλες παρόμοιες ενέργειες (όπως η διαβόητη «γενναία χρηματοδότηση» εκ μέρους της διαφόρων έργων στο Νοσοκομείο Σητείας), μόνο σκοπό έχουν να διασπάσουν την ενότητα των κατοίκων, να κάμψουν το ηθικό και τις αντιρρήσεις τους και να προκαταλάβουν την απόφαση του ΣτΕ.

Τι είναι το Υβριδικό Έργο Αμαρίου;

Τι είναι όμως το Υβριδικό Έργο Αμαρίου και πως εμπλέκεται η Σητεία σε αυτό;

Είναι ένα σύνθετο έργο που προβλέπει την αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών του Δήμου Αμαρίου (νομός Ρεθύμνου), που κατασκευάστηκε για την κάλυψη των αρδευτικών και υδροδοτικών αναγκών της περιοχής, για την δημιουργία Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας με την μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, σε συνδυασμό με Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) αποτελούμενο από δύο τεράστια Αιολικά Πάρκα (Α/Π) στον Δήμο Σητείας (νομός Λασιθίου).

Ο ΑΣΠΗΕ της Σητείας θα αποτελείται (μετά από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της άδειας παραγωγής), από 18 Α/Γ γιγαντιαίων διαστάσεων με διάμετρο φτερωτής 133m,  συνολικό ύψος 149,50m και συνολική ισχύ 86,40 MW και θα τροφοδοτεί το σύστημα αντλησιοταμίευσης του Αμαρίου με ηλεκτρική ενέργεια μέσω έμμεσης διασύνδεσης (δηλαδή μεταξύ του ΑΣΠΗΕ και του συστήματος αντλησιοταμίευσης θα παρεμβάλλεται το δημόσιο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού της Κρήτης).

Φανταστείτε ότι οι Α/Γ που λειτουργούν ήδη στην περιοχή της Σητείας έχουν στον Χανδρά π.χ. συνολικό ύψος 61,50m και οι δύο νέες μεγάλες Α/Γ που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, σε αντικατάσταση παλαιότερων στην περιοχή Τοπλού συνολικό ύψος  125,00m.

Το παράξενο όμως είναι γιατί η εταιρεία προτίμησε να συνδέσει το Σύστημα Αποθήκευσης της ενέργειας που βρίσκεται στο Αμάρι και το Ρέθυμνο με Α/Γ που θα κατασκευαστούν στην Σητεία (δηλαδή σε ευθεία απόσταση 143 Km) και δεν το σύνδεσε με τις Α/Γ που πρόκειται να κατασκευαστούν από την ίδια εταιρεία στην κεφαλή του Φράγματος Ποταμών του Δήμου Αμαρίου και μάλιστα σε απόσταση από 1,6 Km έως 5,5 Km από αυτό.

Συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να κατασκευάσει δίπλα από το Φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου 4 Α/Π με 47 γιγάντιες Α/Γ με συνολική ισχύ 141 MW και έχει ήδη εξασφαλίσει από το 2011 τις σχετικές άδειες παραγωγής από την ΡΑΕ.

Γιατί δεν σύνδεσε το έργο με αυτές τις Α/Γ, που υποτίθεται ότι θα κατασκευαστούν δίπλα στην λίμνη;

Ο δικηγόρος της εταιρείας το ομολόγησε ανοικτά μέσα στην συνεδρίαση του ΣτΕ παραδεχόμενος ωμά ενώπιον των δικαστών ότι «λόγω αντιδράσεων σε χωροθέτηση ανεμογεννητριών της εταιρείας πλησίον του αντλησιοταμιευτήρα στο Ρέθυμνο, μετέφεραν (η ΤΕΡΝΑ) τις ανεμογεννήτριες  από το Ρέθυμνο στη Σητεία».

Δηλαδή όλοι οι ισχυρισμοί περί καλού αιολικού δυναμικού και όλες οι δήθεν επιστημονικές δικαιολογίες για την επιλογή της Σητείας καταρρίπτονται με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο.

Τις Α/Γ απλά δεν τις θέλουν στο Αμάρι και το Ρέθυμνο και γι’ αυτό θα τις πάμε στην Σητεία. Τόσο απλά και ξεδιάντροπα.

Γιατί δεν θέλουμε αυτό και άλλα τέτοια έργα στην Σητεία

Γιατί όμως δεν θέλουμε αυτό και άλλα τέτοια έργα στην περιοχή μας;

Από το 2016 η Σητεία έχει τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο έργο αυτό και άλλα παρόμοια έργα.

Οι λόγοι έχουν αναλυτικά αναφερθεί και συνοπτικά είναι:

  • Οι μεγάλες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και ο κίνδυνος καταστροφής του Γεωπάρκου.
  • Οι κίνδυνοι για τα πολύ σημαντικά σπήλαια, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά και τις πηγές της περιοχής.
  • Οι δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την ζωή των ανθρώπων, που θα προέρχονται από την αλλαγή χρήσης μεγάλων εκτάσεων, τον θόρυβο των εργασιών, την σκόνη και την χρήση των εκρηκτικών, στην φάση κατασκευής του έργου.
  • Οι κίνδυνοι για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αφού οι Α/Γ δεν έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο αποστάσεις από τους αρχαιολογικούς χώρους και τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής. Να σημειωθεί ότι όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί γύρο από το έργο υφίστανται πριν από το 1830 μ.Χ. και σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο θεωρούνται στο σύνολό τους αρχαιολογικά μνημεία.
  • Οι κίνδυνοι για την ακεραιότητα των παλιών κτισμάτων των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής και η αναμενόμενη μείωση της αξίας τους.
  • Οι κίνδυνοι για τα άγρια πουλιά της περιοχής (όρνια, γυπαετοί, χρυσαετοί κλπ) που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην λειτουργία των Α/Γ αφού πετούν στο ύψος περιστροφής των πτερυγίων τους και δεν έχουν κανένα μηχανισμό φυσικής προστασίας από αυτά.
  • Σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι για τις νυχτερίδες της περιοχής που ζουν μέσα στα σπήλαια.
  • Το έργο, παρά την μεγάλη καταστροφή που θα προκαλέσει στην περιοχή, δεν προβλέπει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της 25-χρονης λειτουργίας του, εκτός ελάχιστων θέσεων για ένα ολιγομελές συνεργείο συντήρησης του έργου.
  • Το συγκεκριμένο έργο και άλλα παρόμοια έρχονται σε πλήρη αντίθεση και ακυρώνουν όλες τις προσπάθειες που γίνονται στην περιοχή για την ανάπτυξη ειδικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την προώθηση των τοπικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα (αγροτικά, κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά προϊόντα) και την δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς της τοπικής κοινωνίας.
  • Τα περίφημα «ανταποδοτικά οφέλη» του συγκεκριμένου έργου (που είναι κατά πολύ μικρότερα από αυτά που διαφήμιζε η ΜΠΕ), εξανεμίζονται από τις οικονομικές απώλειες των κατοίκων, άμεσες και μελλοντικές, εξαιτίας του έργου.
  • Σήμερα στην Σητεία λειτουργούν ήδη 149 Α/Γ και 117 Φωτοβολταϊκά Πάρκα που παράγουν το 50% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται σε ολόκληρη την Κρήτη.
  • Τα νέα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν στην Σητεία και έχουν άδεια παραγωγής (αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά και υβριδικά) θα διαθέτουν μαζί με τα ήδη λειτουργούντα 354 Α/Γ, χιλιάδες φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά κάτοπτρα, που θα καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και κτηνοτροφικής γης και θα έχουν συνολική ισχύ 800 MW, δηλαδή όση ισχύ χρειάζεται ολόκληρη η Κρήτη σε περίοδο αιχμής.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη του Θερμοηλεκτρικού Εργοστασίου στον Αθερινόλακο και την επιλεκτική «βιασύνη» που παρατηρείται στην προώθηση έργων ΑΠΕ μόνο στην περιοχή της Σητείας, είναι προφανές ότι γίνεται επίμονη προσπάθεια να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή της Σητείας στο μόνο ενεργειακό εργοστάσιο ολόκληρης της Κρήτης.

Αυτό όμως δεν το θέλουμε, γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που έχουμε φανταστεί για την ανάπτυξη του τόπου.

Γι’ αυτό δεν θέλουμε ούτε αυτό το έργο ούτε άλλα παρόμοια έργα στην περιοχή.

Η φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ είναι μύθος

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι πολύ διαδεδομένη η σχετική «πράσινη» προπαγάνδα ότι δήθεν η ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ είναι φθηνή και ότι αν παράγουμε ενέργεια από ΑΠΕ η τιμή της θα μειωθεί.

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ψέματα της προπαγάνδας τους.

Αν αυτό ήταν αλήθεια, δεν μας εξηγούν γιατί όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχώς αυξάνονται, παρά τον ξέφρενο ρυθμό αδειοδοτήσεων και κατασκευών διάφορων έργων ΑΠΕ.

Η αλήθεια είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ είναι δωρεάν για αυτούς που την παράγουν (δηλαδή τις μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες παραγωγής) και πανάκριβη για αυτούς που την καταναλώνουν, αφού πλέον αποτελεί ένα ακόμα χρηματιστηριακό προϊόν εξαιρετικά ευάλωτο στην κερδοσκοπία, αντί να αναγνωρίζεται και να προστατεύεται ως κοινωνικό αγαθό, μαζί με το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.

Υποκριτική εκμετάλλευση της χρονικής συγκυρίας

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προς μεγάλη χαρά των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών βιομηχανιών παραγωγής Α/Γ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεξάρτηση από τα εισαγόμενα από την Ρωσία ορυκτά καύσιμα.

Η κυβέρνηση της χώρας μας, αδιαφορώντας για το δυσβάσταχτο κόστος που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός από αυτή την αιτία, έσπευσε να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια και μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η κυβερνητική επιτροπή ενέταξε το Υβριδικό Έργο Αμαρίου στις στρατηγικές επενδύσεις.

Τέτοια προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν με το περίφημο πακέτο Γιούνκερ, αλλά απέτυχε παταγωδώς.

Γιατί όμως έγινε τώρα αυτό; Δεν γνώριζαν ότι εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ η οποία μπορεί και να ακυρώσει το έργο;

Μα αυτή η απόφαση πάρθηκε ακριβώς για να επηρεαστεί η απόφαση του ΣτΕ.

Με δεδομένη την συγκυρία, αξιοποιούν κατά γράμμα το δόγμα «σοκ και δέος» για να πετύχουν ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν μέχρι σήμερα λόγω της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας.

Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι παραβιάσεις της νομοθεσίας ούτε οι δικές μας αντιρρήσεις.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ που τις επιδοτούν με δικά μας δωρεάν χρήματα (ΕΤΜΕΑΡ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας κλπ) και τις αφήνουν να μας καταληστεύουν με τις διάφορες ρήτρες αναπροσαρμογής.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι η συγκεκριμένη απόφαση πιθανά να λήφθηκε μόνο και μόνο για την συγκυριακή βελτίωση της χρηματιστηριακής αξίας της ΤΕΡΝΑ.

Τι δεν μας λένε οι «σωτήρες» των ΑΠΕ και οι υποστηρικτές τους

Όλοι όσοι επί 6 σχεδόν χρόνια λοιδορούν τους Σητειακούς για τις αντιρρήσεις τους χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να τους κατανοήσουν, δεν εξηγούν γιατί η Σητεία υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Κρήτης που δεν έχουν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, υποστεί την μαζική «αναπτυξιακή» επέλαση των τεράστιων, βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ, όπως έχει γίνει στην Σητεία. Αντίθετα μας διαβεβαιώνουν ότι, αν δεχτούμε την εγκατάσταση ακόμα  περισσότερων Α/Γ και ακόμα περισσότερων τεράστιων Φωτοβολταϊκών και Ηλιοθερμικών Πάρκων, θα δούμε «άσπρη μέρα» και η ανάπτυξη, που επιτέλους θα έρθει, θα μας δώσει την δυνατότητα να τρώμε με «χρυσά κουτάλια».

Δεν δίνουν καμία απάντηση,

  • γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα ούτε καν οι μελέτες για τον ΒΟΑΚ μέχρι την Σητεία,
  • γιατί μπαίνουν περιορισμοί στην λειτουργία του αεροδρομίου Σητείας πριν καν αρχίσει να κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου,
  • γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στην περιοχή που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους,
  • γιατί, χρόνια τώρα, δεν έγινε τίποτα για την κήρυξη των παραδοσιακών οικισμών της Σητείας σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Κρήτης,
  • γιατί δεν έχουν οριοθετηθεί ή και κηρυχτεί πλήθος αρχαιολογικών χώρων στο ορεινό τμήμα του Δήμου Σητείας κλπ,
  • γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί στους επίσημους χάρτες τα σπήλαια, οι πηγές, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα υπόλοιπα πολιτιστικά μνημεία και πλήθος άλλων φυσικών και ανθρώπινων κατασκευών που δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

 

Δυστυχώς η απάντηση είναι πολύ απλή.

 

Διότι η Σητεία έχει προγραφτεί να γίνει το μόνο μεγάλο ενεργειακό εργοστάσιο της Κρήτης και, αν γίνονταν όλα αυτά, θα δυσκολευόταν η επιτυχία αυτού του στόχου.

 

Αυτό είναι το «αόρατο» χέρι που σταματάει κάθε ανάπτυξη της περιοχής.

 

Απλά δεν τολμούν να πουν καθαρά στους κατοίκους της περιοχής ότι όσο κρέμεται πάνω από την περιοχή ο εφιάλτης των νέων ΑΠΕ καμία σοβαρή επένδυση δεν πρόκειται να προσελκυστεί.

 

Οι διάφοροι επενδυτές σίγουρα δεν είναι αφελείς για να πετάξουν όσα χρήματα σχεδιάζουν να επενδύσουν σε μία περιοχή χωρίς άλλο μέλλον.

 

Εμείς ποιο μέλλον θέλουμε;

Ευτυχώς η εποχή με τις «χάντρες και τα καθρεφτάκια» έχει περάσει προ πολλού.

Οι κάτοικοι και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και είναι αποφασισμένοι να δώσουν αυτοί την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής.

Έχουν πάρει απόφαση να σώσουν τον τόπο τους και να τον αναπτύξουν με σεβασμό στα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που τους δίνει η ύπαρξη του Γεωπάρκου Σητείας.

Να στηριχτούν στον πρωτογενή τομέα και τα ιδιαίτερα και μοναδικά προϊόντα της περιοχής και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Εξάλλου το μερίδιό τους στην ανάπτυξη των ΑΠΕ το έχουν προσφέρει προ πολλού και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αδιαφορία προς το περιβάλλον και τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Καλό είναι αυτό να το αντιληφθούν γρήγορα και όλοι όσοι σχεδιάζουν το μέλλον της περιοχής χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της.

Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΣτΕ

Αγαπητοί φίλοι,

Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι το ΣτΕ, ως θεματοφύλακας της νομιμότητας, θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικαιώσει τον αγώνα μας.

Θα βάλει πάνω από το συμφέρον των ενεργειακών κολοσσών την νομιμότητα και το συμφέρον της κοινωνίας και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Για μας το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον και η ζωή των απλών ανθρώπων που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους.

Ακόμα και στην περίπτωση που το Δικαστήριο δεν δικαιώσει τις απόψεις μας, εμείς θα είμαστε και πάλι παρόντες να ανατρέψουμε στην πράξη τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των δυνάμεων (τοπικών υπουργών και βουλευτών, πολιτικών κομμάτων, δημοτικών αρχών και παρατάξεων, φορέων και  συλλογικοτήτων της περιοχής), θα βοηθήσει στην απόκτηση ξεκάθαρου οράματος ανάπτυξης της περιοχής και θα δώσει ένα βιώσιμο μέλλον στην νέα γενιά.

 

Είναι φανερό ότι η διατήρηση της ενότητας και αποφασιστικότητας της τοπικής κοινωνίας σε αυτό τον αγώνα, θα κρίνει και όλους όσους έχουν κάτι να πουν ή να πράξουν για το μέλλον της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση η νίκη δεν μπορεί παρά να είναι δική μας.

 

25.05.2022                                                  Η Επιτροπή Αγώνα Σητείας

κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα