Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΟρθολογική τοπική αυτοδιοίκηση, βασισμένη σε δεδομένα. Του Νίκου Κουρουπάκη

Ορθολογική τοπική αυτοδιοίκηση, βασισμένη σε δεδομένα. Του Νίκου Κουρουπάκη

Ορθολογική τοπική αυτοδιοίκηση, βασισμένη σε δεδομένα.

Του Νίκου Κουρουπάκη

 

Η είσοδος της επιστήμης στο προσκήνιο με αφορμή τη πανδημία είναι κάτι από τα θετικά που θα αφήσει πίσω της η μεγάλη αυτή, υγειονομική κρίση.

Η αξία της αυταπόδεικτης αλήθειας ή της αυθεντίας, φθίνει και τη θέση τους στη ζωή μας παίρνουν έρευνες, αναλύσεις και μεταναλύσεις. Η έκφραση: « έτσι είναι γιατί το είπε ο…» συνοδεύεται απο την επαλήθευση της ειδικότητας του, αλλά έχουμε και στραμμένο το βλέμμα μας στο παγκόσμιο Google αναζητώντας μια δεύτερη ή και τρίτη γνώμη. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα σωστά, αλλά και μόνο η αμφισβήτηση που μας οδηγεί στην αναζήτηση και την έρευνα, είναι ένα μεγάλο κέρδος. Η κριτική σκέψη και το φιλτράρισμα καλλιεργούνται με τα χρόνια και θεωρώ ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα απόκτησης εμπειρίας, τα Hoaxes (διαδικτυακά ψέματα) θα αναγνωρίζονται εύκολα.

Σειρά λοιπόν της πολιτικής και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσαρμοστεί στην νέα εξέλιξη. Πριν μερικά χρόνια έπρεπε να είμαστε παρόντες στα δημοτικά συμβούλια για να γνωρίζουμε τι ψηφίζεται ή τι προτείνεται. Σήμερα οι ζωντανές μεταδόσεις έχουν ξεδιπλώσει όλη τη διαδικασία αλλά και τις φαιδρότητες που πλέον δεν μένουν κρυφές, δημιουργώντας στον πολίτη συνολική εικόνα για το τι και ιδιαίτερα, το ποιόν, ψηφίζει. Η αλήθεια όμως του YouTube μέσω των ζωντανών μεταδόσεων, είναι ένα μέρος, ένα μικρό κομμάτι απο ένα κατάλογο εξελικτικών διαδικασιών που πρέπει να υλοποιηθούν. Το παρασκήνιο συνεχίζει να βρίσκεται στο σκοτάδι της συλλογικής και της ατομικής κριτικής και μακριά από «ανεπιθύμητα» βλέμματα. Η «εμπιστευτική» ρουσφετολογία συνεχίζει να καλύπτει και κυρίως να διασπά, οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση θεωρώντας οι πολίτες εαυτούς συνένοχους, ευνουχίζοντας κάθε προσπάθεια ορθολογισμού. (μαζί τα φάγαμε).

Πέρα όμως απο το κομμάτι του λαϊκισμού και πίσω απο αυτό, υπάρχει η εικόνα της συνολικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ανάπτυξης και των έργων  που πρέπει να υλοποιούνται μέσω της συνεχούς διαστασιολόγησης και υπολογισμού των πάντων. Η στατιστική ορίστηκε τη δεκαετία του 1990 ώς η επιστήμη του μέλλοντος. Αλήθεια πόσοι από εμάς συμβουλευόμαστε την ΕΛΣΤΑΤ για διάφορα στοιχεία; Πόσοι από εμάς (πολίτες και αυτοδιοικητικοί) επισκεφθήκαμε μια σελίδα κάποιου πανεπιστημίου ή του Ιδρύματος τεχνολογίας έρευνας; Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την έρευνα σπάει τα στεγανά και δίνει την πρόσβαση σε όλον τον κόσμο όχι μόνο σε επίπεδο αποτελεσμάτων αλλά και μεθοδολογίας ώστε η έρευνα να εξελίσσεται μέσω της παρατήρησης και της επισήμανσης των λαθών.

Αγαπητοί φίλοι ένας επιστήμονας νιώθει οτι εξελίσσει την έρευνά του μέσω της επισήμανσης των λαθών του. Η μέρα που παύει να κάνει λάθη είναι η μέρα που σταματά η εξέλιξη, είναι το τέλος. Η επιστήμη τρέφεται απο την παρατήρηση και την επισήμανση των λαθών. Γιατί όχι και η πολιτική; Η επιστήμη απεχθάνεται την έπαρση, προκρίνει την κριτική και αποζητά την αμφισβήτηση. Η πολιτική αντίθετα επιζητά σχεδόν φασιστικά την αναγνώριση των αυτονόητων, επικαλούμενη συχνά, την αυθεντία, η κριτική δεν είναι ευπρόσδεκτη οδηγώντας σε λανθασμένα συμπεράσματα και σκοτεινούς ατροπούς.

Κάθε απόφαση θα πρέπει πλέον να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της λήψης της, παρουσιάζοντας ξεκάθαρα, τι θα κερδηθεί και τι θα χαθεί. Πόσες φορές έχει εκτιμηθεί το αποτέλεσμα πριν την απόφαση; Πόσες φορές έχει τεκμηριωθεί κάτι με σύγχρονο πλέον τρόπο; Η τοποθέτηση ΕΝΟΣ ειδικού είναι η τοποθέτηση ενός ατόμου «όσο» ειδικός και αν είναι. Αυτό που πραγματικά δίνει κύρος στην απόφαση είναι η τοποθέτηση πλέων του ενός ειδικών για κάποιο θέμα ώστε η επαλήθευση να μην αφήνει παρερμηνείες και γκρίζες ζώνες. Δεν υπάρχει «πολύ» ή «λίγο» μπροστά απο το ειδικός. Δεν είναι ποσοτικό στοιχείο. Η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμορφώνεται πλέον μέσω της τεκμηρίωσης αρχικά, της αναγκαιότητας έπειτα και τέλος της σωστής και έγκαιρης υλοποίησης, κυρίως ως προς τον τρόπο, μέσα απο έρευνα και παρουσίαση δεδομένων που οδηγούν εκεί. Όχι ως μια απλή «παρέμβαση» για το θεαθήναι, ή γιατί εξυπηρετεί ημετέρους. Το γενικό καλό είναι αντικειμενικό, είναι ποιοτικό και συχνά αληθές. Πρέπει όμως να αποδειχθεί!

Νίκος Κουρουπάκης

Δημ. Σύμβουλος

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα