Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟχι στο "εργασιακό έκτρωμα" από την Σητεία ...

Οχι στο “εργασιακό έκτρωμα” από την Σητεία (βιντεο-φωτο)

Την απόφαση τους να οδηγήσουν σε απόσυρση το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που οδηγεί σε βίαιη ανατροπή όλων των δεδομένων με στοχοποιημένα τα δικαιώματα των εργαζομένων , διατράνωσαν και από την Σητεία εργαζόμενοι και φορείς που συμμετείχαν στην πανελλαδική  απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, φορείς και συλλογικότητες εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Αλ. Αλεξάκης : Θεσμοθετούν εργασιακή ζούγκλα 

 

Το εργασιακό έκτρωμα, όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Αλέξανδρος Αλεξάκης, στην παρέμβαση του στον χώρο της κεντρικής πλατείας όπου έγινε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καταργεί μαζικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ανατρέποντας το ωράριο, οτι ισχύει για τις υπερωρίες,  φέρνει αποδυναμωμένο τον εργαζόμενο έναντι του εργοδότη του, με ατομικές αντί συλλογικών συμβάσεων, μετατρέπει την Επιθεώρηση Εργασίας σε μια αποδυναμωμένη ανεξάρτητη αρχή.

Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη για «πληρωμή» των υπερωριών με ρεπό, ρωτώντας πως μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του ανάγκες και υποχρεώσεις ο εργαζόμενος.

«Θεσμοθετούν μια εργασιακή ζούγκλα», είπε, αναφέροντας μαζί  με την κατάργηση του οκτάωρου, την  κατάργηση και της Κυριακάτικης αργίας σε τριάντα ένα κλάδους , του δικαιώματος στην απεργία με την αντικατάσταση του ζωντανού διαλόγου από διαδικτυακή διαδικασία, με επιδίωξη. την συρρίκνωση των σωματείων και των συλλόγων .

Προανήγγειλε τέλος την συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων , «για να πάρουν πίσω αυτό το έκτρωμα».

 

Γ. Ρεμουντάκη: «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε»

 

Χτυπάμε συναγερμό, οργανώνουμε την αντεπίθεση , τόνισε η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Σητείας Γεωργία Ρεμουντάκη, στην δική της ομιλία, στην οποία καταλόγισε ευθύνες διαχρονικές , σε όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

«Δούλοι στον 21 αιώνα δεν θα γίνουμε», είπε η κ. Ρεμουντάκη, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, «οδοστρωτήρα πάνω στον θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας».

Η Γ. Ρεμουντάκη μίλησε  για την αύξηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, που προωθούνται με το νομοσχέδιο ,την επέκταση της λεγόμενης ευέλικτης μορφής εργασίας και της μερικής απασχόλησης, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση και τα «όπλα» που χαρίζονται στην εργοδοσία για περισσότερες και πολύ εύκολες απολύσεις.

Σε αυτές τι «βάρβαρες ανατροπές», όπως τις χαρακτήρισε, η απάντηση έρχεται με ένα πανεργατικό μέτωπο, που οι προσπάθειες διάσπασης του  δεν ευδοκίμησαν και διεκδικεί « την απόσυρση του εργασιακού εκτρώματος».

 

Μ. Βδοκάκης :Απάντηση έρχεται μόνο από ισχυρό λαϊκό κίνημα

 

Διαχρονικές ευθύνες επέρριψε στις κυβερνήσεις από το 2011 μέχρι σήμερα το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λασιθίου και μέλος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ και τον νόμο Βρούτση, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάργησε, αλλά  τον συνέχισε ενσωματώνοντας σε αυτόν και ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο κ.Βδοκάκης έκανε πολλές αναφορές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας την, ανάμεσα στα άλλα, επειδή δεν επανάφερε τις κλαδικές και εργασιακές συμβάσεις.

Τόνισε πως ζητούμενο δεν είναι να πέσει μια κυβέρνηση για να έρθει μια που θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και ζήτησε να υπάρξει ισχυρό λαϊκό κίνημα για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας  στην Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι τα Πλατανάρια.

(ΣΣ: Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται  μετά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να εξαιρέσει από την απεργία τα μέλη της που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις. )

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα