Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟ Δήμαρχος Σητείας στη συνάντηση για τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» στο Υπουργείο...

Ο Δήμαρχος Σητείας στη συνάντηση για τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» στο Υπουργείο Εξωτερικών

 

Μετά από πρόσκληση της πρόεδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κας  Αικατερίνης Τζιτζικώστα, ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Νεολαίας και Παιδίας κ Κωστή Λυμπερίου και τον Συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας κ Βαγγέλη Περάκη,  παρευρέθηκε σήμερα σε συνάντηση με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε  στο Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης, του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην συνάντηση έγινε αναφορά στη συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα Γεωπάρκων UNESCO , στο σήμα ποιότητας για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στη σημασία δικτύωσης των Γεωπάρκων στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο και στις  δράσεις Περιφερειών και Δήμων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των περιοχών τους μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σητείας αναφέρθηκε στους παράγοντες οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της δημοτικής αρχής να διευρύνει το Γεωπάρκο, μια απόφαση που ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το πώς θέλουμε εμείς την ανάπτυξη του τόπου μας.

«Δύο ήταν οι παράγοντες οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μας να επεκτείνουμε το Γεωπάρκο Σητείας. Ο πρώτος ήταν ο τρόπος που εμείς επιθυμούμε να έρθει η πρόοδος και η ευημερία στον τόπο μας,  μέσα από τη συνέργεια του Γεωπάρκου με την τοπική κοινότητα, την επιχειρηματικότητα , τον τουρισμό, την εξωστρέφεια. Ο δεύτερος και καθοριστικότερος παράγοντας ήταν ο ίδιος ο άνθρωπος. Γιατί οι άνθρωποι ήταν αυτοί που μας κατεύθυναν στο να προχωρήσουμε στην επέκταση του Γεωπάρκου Σητείας σχεδόν σε ολόκληρη την έκταση του».

Ο κ Ζερβάκης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής αυτοτέλειας των Γεωπάρκων. Μια υποχρέωση των αρμοδίων προκειμένου τα Γεωπάρκα να έχουν τη δυνατότητα να στελεχώνονται από ειδικευμένους επιστήμονες, από ανθρώπους που μπορούν να τα στηρίξουν και να τα βοηθήσουν.

Μετά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σητείας προσέφερε στην πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα  Τζιτζικώστα, το έμβλημα της πόλης, ένα ομοίωμα του Ενετικού Φρουρίου της Καζάρμα.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Εκπροσώπων Περιφερειών και Δήμων, των Εκπροσώπων των Ελληνικών Γεωπάρκων, αλλά και εκπροσώπων Φορέων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα