Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟ Δήμος Σητείας για την υποβολή του αιτήματος της εμφιάλωσης στη ζώνη...

Ο Δήμος Σητείας για την υποβολή του αιτήματος της εμφιάλωσης στη ζώνη ΠΟΠ

 

 

Η ανάδειξη και αναγνώριση του Σητειακού ελαιόλαδου ΠΟΠ είναι μια κατάκτηση των παραγωγών της περιοχής και όλων των εμπλεκόμενων που διαχρονικά μόχθησαν, με προεξέχουσα την  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας.

Σε ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σητείας το 2017 συναπο- φασίστηκε η προτεραιοποίηση του αιτήματος για ένταξη των Λιθινών και του  Ορεινού στη ζώνη ΠΟΠ και στη συνέχεια να υποβληθεί νέο αίτημα για την εμφιάλωση στη ζώνη ΠΟΠ, για το λόγο ότι οι διαδικασίες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά χρονοβόρες.

Όπως γνωρίζετε η τελική έγκριση για το παραπάνω αίτημα έγινε το φθινόπωρο του 2021 και η πιστοποίηση των παραπάνω περιοχών από τον Οργανισμό ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αρχές του 2022.

Με δεδομένο ότι τον Ιούνιο του 2022 θα τεθεί σε εφαρμογή νέος κανονισμός για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, έχει προγραμματιστεί μετά το Πάσχα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνεταιρισμών και τυποποιητών, για την υποβολή του αιτήματος της εμφιάλωσης στη ζώνη ΠΟΠ καθώς και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών.

Το ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου δεν είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που εμφιαλώνεται εκτός ζώνης ΠΟΠ, καθότι το ίδιο ισχύει σχεδόν για όλα τα ΠΟΠ ελληνικά ελαιόλαδα.

Σχετικά με την προστασία του ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης και προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 23 του ν.4384/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του ν.4673/2020, με το οποίο ορίζονται οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση των ομάδων προστασίας και διαχείρισης προϊόντων ΠΟΠ ΠΓΕ, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες με σχετική αναφορά του προέδρου της Ένωσης Σητείας κ. Μανώλη Μαυροματάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η συνεργασία του Δήμου Σητείας με την Ένωση Σητείας και όλους τους φορείς και εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα είναι άριστη, αποτέλεσμα δε αυτής της συνεργασίας ήταν η διοργάνωση και επιτυχής ολοκλήρωση του 7ου διεθνούς διαγωνισμού Ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition», ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για την περιοχή.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα