Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟ Νίκος Μακρυνάκης νέος πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ

Ο Νίκος Μακρυνάκης νέος πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ

  • Ενστάσεις Πατεράκη για την διαδικασία
  • Διαφωνίες “κορυφής” για φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

 

 

Ο Νίκος Μακρυνάκης είναι ο νέος πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ, μετά από την απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, όπως την ανακοίνωσε σήμερα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες και εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει το Σάββατο η σελίδα του STYLE 100.

Με θερμά λόγια μίλησε για την τέως πρόεδρο της Μονοπρόσωπης Αναπτυξιακής. Δημοτικής Επιχείρησης Σητείας, Μαρία Σπανουδάκη, που έχει παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους, ο Γ. Ζερβάκης , ευχαριστώντας την για την προσφορά της και το έργο της. Ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο, είπε, εκφράζοντας την σιγουριά πως θα είναι δίπλα στην ΜΑΔΕΣ, θα έχει γνώμη και θα συμβουλεύει, αν χρειαστεί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε η Μαρία Σπανουδάκη στον δήμαρχο και σε όλους όσους συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια της. Πάλεψα αρκετά, είπε, αλλά θα ήθελα να σεβαστείτε τους προσωπικούς λόγους για τους οποίους παραιτήθηκα.

Θέμα διαδικασίας στην επιλογή του προέδρου έβαλαν ο Θ. Πατεράκης και ο Λ.  Τερζής , με παραπομπή στην εγκύκλιο 99 του 2020, που , όπως είπαν, προβλέπει με σαφήνεια διαφορετικό τρόπο. Το θέμα θα εξεταστεί από τη νομική υπηρεσία  του δήμου, με τον Γ. Ζερβάκη να δηλώνει πως ,αν όντως διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα, θα γίνει ανάκληση της απόφασης.

Όπως και να ναι, η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν κι έτσι ακόμα και στην περίπτωση που γίνουν δεκτές οι ενστάσεις Πατεράκη και ακολουθηθεί άλλη  διαδικασία, πάλι πρόεδρος της ΜΑΔΕΣ θα είναι ο Νίκος Μαρυνάκης.

 

 

Διαφωνία «κορυφής»

 

Με ονομαστική ψηφοφορία έκλεισε η συζήτηση για την έγκριση  Περιβαλλοντικών όρων του έργου  «Hλεκτροπαραγωγικοi Σταθμοi κατανεμόμενης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΚAΜΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύoς 93mw με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης – 60mw φωτοβολταϊκά στις θέσεις “ΚΕΦΑΛΙ” και “ΒΙΤΣΙΛΙΑ” & υποσταθμός ανύψωσης μέσης/υψηλής τάσης στη θέση “ΔΑΣΟΝΑΡΙ”, Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης».

Η «ισχυρή» ψήφος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Νίκου Μεραμβελιωτάκη που ψήφισε αρνητικά, έδωσε και το τελικό, αρνητικό αποτέλεσμα, αφού σημειώθηκε ισοψηφία (9 υπέρ, 9 κατά).

Σημειώνεται έτσι διαφωνία ανάμεσα στον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που δίνοντας την ψήφο του, είπε πως «δεν μπορώ να αγνοήσω την φωνή της συνείδησης μου», διατυπώνοντας την άποψη πως  δεν  μπορεί η περιοχή να συνεχίσει  να καλείται να πληρώνει . το τίμημα της ενέργειας .

Έντονη ήταν η αντίδραση από την Μαρία Γιαννακάκη, η πρώτη σύμβουλος που  εξέφρασε την διαφωνία της  τονίζοντας πως  δώσαμε  ο τι μπορούσαμε να δώσουμε ,πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε τα όρια μας.

Όπως είπε, είναι απολύτως σεβαστή η θέση  των κατοίκων των δυο τοπικών κοινοτήτων (Απίδια, Αγία Τριάδα) που τάσσονται υπέρ, προσδοκώντας κέρδη από την πώληση χερσαίας γης , αλλά «το μέλλον πρέπει να το δούμε ,και  να το δούμε μακριά». Έβαλε και την παράμετρο, να έχουν χαρακτηριστεί δασικές κάποιες περιοχές  υπό πώληση, επομένως δεν υπάρχει κανένα κέρδος.

Ο  Γιάννης Παπαδάκης, επίσης εξέφρασε την διαφωνία του, εκτιμώντας πως θα υπάρξει τεράστια οικολογική καταστροφή, τονίζοντας πως πρέπει να βάλουμε τις κόκκινες γραμμές μας.

Αρνητικός και ο Νίκος Μακρυνάκης, που μίλησε για μια εγκατάσταση που αλλοιώνει την γεωμορφολογία, δεν  προσφέρει παρά ελάχιστες θέσεις εργασίες (τέσσερις), δεν προσφέρει στον δήμο τίποτα και επιπλέον , σε πιθανό ατύχημα είναι  κίνδυνος και για τον υδροφορέα.

Η θέση Ζερβάκη (που πρέπει να πούμε πως εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος για το θέμα ) ήταν πως δεν μπορεί να αγνοηθεί η θέληση και επιλογή των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων, ενώ, έθεσε θέμα ανταποδοτικών όρων και με τα τέλη για τον δήμο, αλλά και με παροχή  εργασίας σε κατοίκους των περιοχών . Μια θέση, που προβάλλει με την σειρά του και ο Θοδωρής Πατεράκης.

Ο Γ. Ζερβάκης μίλησε για ένα «δύσκολο θέμα», και έβαλε  και ο ίδιος θέματα όπως η   απουσία πρόβλεψης προστασίας του χώρου , σε περίπτωση που πάθουν κάποια βλάβη  οι μπαταρίες ενέργειας και η έλλειψη πρόβλεψης για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης .

Η ονομαστική ψηφοφορία

Οι ψήφοι στην ονομαστική ψηφοφορία  με την σειρά που ακούστηκαν στην συνεδρίαση:

 

Αιλαμάκης , ναι

Ατζαράκης, ναι

Βιολιδάκη , όχι

Γιαννακάκη, όχι

Δρακάκης, ναι

Καναβάκης, όχι

Καραμανωλάκης ,όχι

Καρνιαδάκης,  όχι

Μακρυνάκης ,όχι

Παπαδάκης,  όχι

Πατεράκης,  ναι

Πλατανάκη,  ναι( με όρους)

Σκαρβελάκης, ναι

Σπανουδάκη ,ναι

Συλλιγαρδακης ,ναι

Συμεωνίδης,  όχι

Τερζής, ναι

Όχι στην υποβάθμιση του ΕΦΚΑ Σητείας

Ψήφισμα με το οποίο συντάσσεται με τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ Σητείας και στην αγωνία για την περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου, θα συνταχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί το αρμόδιο υπουργείο.

Διατυπώθηκε αρχικά η πρόταση από τον δήμαρχο για κοινή κίνηση από τους  δήμους  Σητείας και Ιεράπετρας, αρκετοί υποστήριξαν πως η Σητεία πρέπει να κινηθεί μόνη, ενώ υπήρξε και η άποψη πως μπορεί να γίνουν και τα δυο.

Δεν υπήρξε κατάληξη στην σημερινή συνεδρίαση.

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα