Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝίκος Καραμανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος: Παλαίκαστρο-Αγκαθιάς-Να επανεξετάσει ο Δήμαρχος την ακύρωση  κάθε...

Νίκος Καραμανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος: Παλαίκαστρο-Αγκαθιάς-Να επανεξετάσει ο Δήμαρχος την ακύρωση  κάθε πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής

Παλαίκαστρο-Αγκαθιάς: Να επανεξετάσει ο Δήμαρχος την ακύρωση  κάθε πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής

Δεν συμφωνώ με το τρόπο που διαχειρίζεται ο Δήμαρχος αρκετά θέματα και αυτό είναι αντιληπτό για όσους παρακολουθούν τα Δημοτικά Συμβούλια.

Όταν όμως η αντιπαράθεσή  αφορά κάποιο θέμα ιδιαίτερα σοβαρό είναι καθήκον μου θεωρώ να δημοσιοποιώ τις απόψεις μου με προφανή στόχο, να προκαλέσω προβληματισμό και δημόσιο διάλογο, που ίσως οδηγήσει σε επανεξέταση του θέματος.

Όπως είναι λοιπόν γνωστό, ο Δήμαρχος προχώρησε πρόσφατα, με ιδιαίτερα συνοπτικές διαδικασίες, στην ακύρωση της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης του οικισμού Αγκαθιά, παρά τις αντιρρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η ακύρωση δεν έχει ακόμα ισχύ αφού πρέπει να επικυρωθεί από την Περιφέρεια.

Πράγματι, το σχέδιο επέκτασης του οικισμού Αγκαθιά  είχε βαλτώσει πολλά χρόνια και αυτό προφανώς δημιουργεί προβλήματα, κυρίως στους ιδιοκτήτες που έχουν δυνατότητα να οικοδομήσουν (ιδιοκτησία με πρόσοψη σε αγροτικό

δρόμο) όμως η ευρύτερη περιοχή Παλαικάστρου στερείται με την ακύρωση αυτή, ένα πολεοδομικό σχεδιασμό που θα έδινε μεγάλη ανάπτυξη στη περιοχή και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Ωφελούνται ναι μεν κάποιοι όπως είπαμε, ζημιώνονται όμως πολύ περισσότεροι, ιδιοκτήτες τυφλών οικοπέδων με τεράστια αξία εντός της υπό πολεοδόμηση περιοχής, των οποίων  όμως η περιουσία  απαξιώνεται.

Επαναλαμβάνω, το θέμα είναι περίπλοκο και όφειλε Ο δήμαρχος να το δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Ήταν απαραίτητη η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο,  της Πολεοδομίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας, του Συλλόγου Μηχανικών, του Νομικού Συμβούλου και βεβαίως να ζητηθεί η άποψη παλαιών προέδρων και δημάρχων του πρώην Δήμου Ιτάνου που όπως γνωρίζω είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τις εξελίξεις αυτές. Επαναλαμβάνω, η αντιπολίτευση, για τους παραπάνω λόγους, ζήτησε αναβολή και επανεξέταση του θέματος.

Ακύρωσε λοιπόν ο Δήμαρχος το πολεοδομικό σχέδιο επέκτασης του Αγκαθιά, πολύ βιαστικά, με τη δικαιολογία ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί οι μελετητές και επιπλέον απαιτούνται νέες μελέτες.

Βέβαια δεν είναι δύσκολο να λυθεί η σύμβαση με τους συγκεκριμένους μελετητές, που έχει βαλτώσει, να προχωρήσουν σε νέα σύμβαση με νέους μελετητές και να επικαιροποιηθούν οι μελέτες.

Διότι, δεν μηδενίζουμε ελαφρά τη καρδία, μια τεράστια προσπάθεια κάποιων προγενέστερων, προέδρων, δημάρχων κ.α.

Πραγματικά, ο τρόπος διαχείρισης τόσο σημαντικών θεμάτων με λυπεί. Με λυπεί όμως ακόμη περισσότερο η απουσία σχεδιασμού. Εξηγούμε.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έθεσα την εξής ερώτηση.

Μετά από την ακύρωση του σχέδιου επέκτασης του Αγκαθιά, ποιος είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή;  Έχετε σκοπό να προχωρήσετε άμεσα σε αναζήτηση περιοχής  προς πολεοδόμηση,  π.χ. στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού του Παλαικάστρου;

Η απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο παρουσία του Δημάρχου ήταν «Όχι, δεν απαιτείτε επέκταση παραπέρα από τα όρια του οικισμού του Παλαικάστρου αφού ο οικισμός έχει οικοδομηθεί κατά το ένα πέμπτο και άρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για οικοδομική δραστηριότητα εντός του οικισμού»!!!

Εννοείται ότι η απάντηση με προβλημάτισε γιατί αφενός ο ΣΧΟΟΑΠ (ο πολεοδομικός σχεδιασμός) του πρώην δήμου Ιτάνου προβλέπει  μεγάλη περιοχή προς πολεοδόμηση, ανατολικά του οικισμού και προς το Κουρεμένο -υπάρχει πολεοδομική μελέτη που επίσης για άγνωστο λόγο ακυρώθηκε στο

παρελθόν-  και αφετέρου τίθεται το εξής αμείλικτο ερώτημα.

Είχε ο τόπος ανάγκη πολεοδομικών επεκτάσεων πριν από είκοσι χρόνια και δεν έχει τώρα?

Ήρθα άμεσα σε επαφή με εκπροσώπους του ΤΕΕ Λασιθίου,  με την Πολεοδομία Σητείας, με τον κ.Περάκη Γιάννη, πρώην δήμαρχο δήμου Ιτάνου και πολιτικό μηχανικό, με τον κ.Καφεσάκη Γιώργο πρώην πρόεδρο κ.α.

Θεωρώ ότι είναι  υποχρέωση μου να δημοσιοποιήσω τα συμπεράσματά μου.

1) Η ακύρωση του σχεδίου πόλης του Αγκαθιά θα φρενάρει την ανάπτυξη της περιοχής. Η ανάθεση σε νέους μελετητές της ολοκλήρωσης της μελέτης ίσως δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο εγχείρημα πρέπει όμως να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο για τα εύκολα.

2) Ο οικισμός του Παλαικάστρου είναι κορεσμένος και πρέπει να ανατεθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση νέα μελέτη επέκτασης η προσπάθεια ενεργοποίησης της παλαιότερης. Η εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη περιοχή  Natura είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα σωρό εμπόδια και πρέπει μέχρι τότε ο σχεδιασμός που θα κάνουμε να θεωρηθεί αδιαπραγμάτευτος.

Άποψή μου εν κατακλείδι,  είναι ότι η ένταξη περιοχών σε νέα σχέδια πόλης για τη δημιουργία νέων σύγχρονων  οικιστικών πυρήνων είναι αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε περιοχή, ιδιαίτερα για την περιοχή του πρώην δήμου Ιτάνου, μια περιοχή με τεράστια αναπτυξιακή προοπτική και καλώ το Δήμαρχο όπως και τον πρόεδρο της ΔΕ Ιτάνου να επανεξετάσουν το θέμα.

Σητεία 20/6/2022

Νίκος Καραμανωλάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα