Πολλές και σημαντικές εκθέσεις δημιουργών, κυρίως από τη Σητεία αλλά όχι μόνο, έχει συμπεριλάβει το φαεινό Εικαστικό Καλοκαίρι του δήμου, απλώνοντας στους χώρους του Δημοτικού Κήπου και της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος., φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής, κατασκευές.
Καθεμιά έχει την ιδιαιτερότητα της, διαφοροποιείται και μέσα από το προσωπικό στίγμα του δημιουργού, αποκτά τη δική της μοναδική αξία.
Μιλήσαμε με τον Νίκο Μαράκη για την έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στο Δημοτικό Κήπο και έχε στίγμα προσωπικό και προσανατολισμό.
Μιλήσαμε με τον Μιχάλη Γιαννακάκη για την ταινία του που θα προβληθεί την πρώτη μέρα της έκθεσης.
Ο καλλιτέχνης Νίκος Μαράκης και οι ανησυχίες του
Οι φωτογραφίες του Νίκου Μαράκη δεν μπορών να περιοριστούν σε ένα αυστηρά εικαστικό πλαίσιο, διότι αποτυπώνει αυτό που χάνεται, που κινδυνεύει, που σβήνει. Είναι κάτι παραπάνω από μια φωτογραφία.
Είναι γνωστή η εθελοντική του δράση για την διάσωση-προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, της περιοχής, μαζί με μια στενή ομάδα.
Μας λέει: «Το 1984 πήρα φωτογραφική μηχανή. Αυτό με παρέσυρε στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Εκεί παρασύρθηκα στην τέχνη της φωτογραφίας, στην οποία δεν την άφησα ποτέ».
Πρώτο ερέθισμα, όπως μας λέει, το σκηνικό στη Ρόδο, όπου βλέπει γλάρους και αποτυπώνονται στη φωτογραφική μηχανή: «Αυτός ο τύπος κάνει αυτό που μπορώ να κάνω και εγώ. Αυτό ήτανε , και άρχισα να ασχολούμαι με τα πουλιά. Γράφτηκα στην Ορνιθολογική Εταιρία. Διάβασα και έμαθα από δασκάλους πολλά πράγματα. Και δεν το σταμάτησα ποτέ.
Επιστρέφοντας στη Σητεία, χρειάστηκε να νοσηλευτεί ένα τραυματιζόμενο ζώο ενός φίλου, Τι κάνεις; Πανικός Δεν είχαμε τις επαφές τότε . Είχαμε ένα κέντρο περίθαλψης στην Αίγινα. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, οπότε κάτι έπρεπε να κάνω . Από το 95 μέχρι τώρα κάνουμε τη διάσωση των ζώων, αυτά γίνονται σπίτι μας. Περιθάλπουμε ότι πέσει στα χέρια μας. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό . Μπορούμε, έχουμε εκπαιδευτεί ,έχουμε την εμπειρία από το 95 μέχρι τώρα.
Είναι πάρα πολλά χρόνια, που οι άνθρωποι έχουν ευαισθητοποιηθεί τόσο πολύ που έχουνε και την εύκολη πρόσβαση σε μας. Παράδειγμα χθες το βράδυ από το αστυνομικό τμήμα Σητείας με παίρνουν τηλέφωνο δύο άνθρωποι που έκαναν την περιπολία τους και μου λένε, βρέθηκε γκιώνης μέσα στο δρόμο.
Παλαιότερα αυτό δεν θα ίσχυε . Οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι έχουν αλλάξει και το περιβάλλον το βλέπουμε πλέον αλλιώς όλοι».
Η ομάδα είναι μικρή, αλλά είναι μια ομάδα που χρειάζεται. Ο Νίκος Μαράκης αναφέρεται και στην ομάδα για τη διάσωση της θαλάσσιας χελώνας, γιατί, όπως λέει, « όλοι μαζί συμβάλλουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο και στην περίθαλψη».
«Παράθυρο στη φύση»
Από τη Δευτέρα και έως τις 14 Αυγούστου, τα φωτογραφικά έργα του Νίκου Μαράκη παρουσιάζονται στον Δημοτικό Κήπο.
Να διευκρινίσουμε πως η ταινία του Μιχάλη Γιαννακάκη θα προβληθεί μόνο τη Δευτέρα, μέρα εγκαινίων της έκθεσης στις 9μ.μ.
«Πήρε ζωή αυτός ο χώρος με τα εικαστικά, μας λέει ο Ν. Μαράκης, κάνοντας αναφορά στη Μαρία Γιαννακάκη, τον Μιχάλη Γιαννακάκη και τον Δημήτρη Τηνιακό , μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ο Νίκος Μαράκης, σημειώνει πως, «για να γίνει σωστά, η έκθεση, υπάρχει μαζί την πρώτη μέρα και η ταινία του Μιχάλη. Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Συναντηθήκαμε το 1997 στο θέατρο και στη συνέχεια στην Οικολογική Ομάδα»
Η ταινία του Μιχάλη Γιαννακάκη που θα «ταξιδέψει»
Την ειδική και πολλή σημαντική «πρωτοβουλία», ας την πούμε έτσι, περιλαμβάνει η έκθεση, που επιλέγει να μας βάλει στον κόσμο του δημιουργού, στην πρώτη της βραδιά μέσα από την ταινία μικρού μήκους του Μιχάλη Γιαννακάκη (ώρα προβολής:9μ.μ.)
Είναι αυτό που σας είπαμε παραπάνω: Υπάρχει αγώνας και αγωνία από τον Νίκο Μαράκη για το οικοσύστημα, το περιβάλλον, όλους τους ζώντες οργανισμούς του ζωικού και του φυτικού περιβάλλοντος. Αυτά αποτυπώνει με την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά ο Μιχάλης Γιαννακάκης κι αυτήν την ταινία θα δούμε πρώτοι εδώ, αφού στην συνέχεια «θα ταξιδεύσει».
Έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ιεράπετρας, ενός καταξιωμένου θεσμού, που ξεκινά σήμερα και θα κρατήσει ως τις13 Αυγούστου. Το ταξίδι της ταινίας συνεχίζεται με την συμμετοχή της τον Οκτώβριο, στο φεστιβάλ Χανίων στο τμήμα online edition.
Μας λέει ο Μιχάλης: « Με ενδιαφέρει και το κομμάτι, πώς γίνεται η οικογένεια(σ.σ. Μαράκη)και βοηθά και είναι η ζωή της αυτό το πράγμα. Φυσικά η διαδικασία της ομάδας είναι πολύ σημαντική. Πόσο σημαντική είναι μια θαλάσσια χελώνα γιατί καταγράψαμε όλη τη διαδικασία. Πώς γίνεται η περίφραξη για προστασία;
Ευτυχήσαμε να έχουμε πρωτότυπη μουσική από τη Μαρία Παπαδάκη.
Θέλω ,να ευχαριστήσω θερμά τον Γιάννη Χατζάκη, ο οποίος βοήθησε σημαντικά και έκανε το μοντάζ. Τον Σπύρο Ρουμελιώτη που επιμελήθηκε τον ήχο τον Δημήτρη Παθιάκη , στο χρώμα, και την Κατερίνα Λογκάκη, που μας έκανε τη μετάφραση».
Ακούσετε όλη τη συζήτηση εδώ:
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ