Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΠαράταξη: Σητεία, «Επιστροφή στο μέλλον»Ο οικονομικός στραγγαλισμός των νοικοκυριών και ο ρόλος...

Παράταξη: Σητεία, «Επιστροφή στο μέλλον»Ο οικονομικός στραγγαλισμός των νοικοκυριών και ο ρόλος των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

 

 

 

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των νοικοκυριών και ο ρόλος των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Παράταξη: Σητεία, «Επιστροφή στο μέλλον»

 

Η εικόνα της κατεστραμμένης πόλης μας πριν μερικούς μήνες, έχει παρέλθει και η πόλη γυρίζει (;) στους κανονικούς ρυθμούς. Αλλάξαμε έτος, μπήκαμε στο πολυεκλογικό 2023, ξεκίνησαν οι υποσχέσεις, τα πάντα δείχνουν «κανονικά». Είναι όμως;

Η ζωή μας έχει αλλάξει. Μπορούμε να μιλάμε για τέλος εποχής, καλής- κακής, η ιστορία θα αποφανθεί. Όμως η εποχή που έρχεται τι χαρακτηριστικά θα έχει;  Οι αυξήσεις ήρθαν, άραγε, για να μείνουν; Ας ελπίσουμε ότι θα μειωθούν τα χαράτσια που μας επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνώντων! Πρέπει να δούμε πως ισοσταθμίζουμε την απώλεια αυτή των εισοδημάτων μας. Ο μόνος τρόπος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες εκείνοι που καθορίζουν τις έμμεσες δαπάνες μας (η καθημερινότητα μας) και κυρίως να αυξηθούν τα εισοδήματά μας. Για παράδειγμα το να χρειάζεται να πηγαίνεις ώρες μακριά για μια δουλειά στην εφορία ή για πρόβλημα υγείας σε ένα νοσοκομείο, είναι μια έμμεση δαπάνη η οποία επιβαρύνει τον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Η κατάργηση- συγχώνευση των περιφερειακών νοσοκομείων που δρομολογείται απο την υφιστάμενη κυβέρνηση αποτελεί επιπλέον πλήγμα στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Εύλογα όμως προκύπτει η απορία, έχουν ρόλο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις για την υφιστάμενη κατάσταση;

Έχουν! Ο λόγος σαφής, αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούνται απο άτομα που έχουν στηριχθεί απο τον υπάρχοντα κυβερνητικό σχηματισμό και ανταποδίδουν με την συγκαταβατικότητα και την ηρεμία τους την «χάρη» της στήριξης, άμεσης ή έμμεσης. Έτσι λοιπόν οι αντιδράσεις είναι χλιαρές, τα γεγονότα υποβαθμίζονται σε αξία (συνήθης τακτική) και η κεντρική κυβέρνηση υλοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια, με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο αντιλαϊκό έργο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Σχεδόν όλες οι κοινωνικές δομές αρχίζουν να καταρρέουν. Δεν αναφερόμαστε στην κοινωνική συνοχή που ευτυχώς υπάρχει ακόμα, αλλά στο ότι η καθημερινότητα του πολίτη έγινε αφόρητη! Ενεργειακή κρίση, Κλιματική κρίση, ακρίβεια, ορυκτά καύσιμα, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός. Οι πολίτες βιώνουν έναν πρωτόγνωρες δυσκολίες. Δεν πέφτουμε απο τα σύννεφα όμως αφού τους γνωρίζαμε… Πριν 6 χρόνια ο τωρινός υπουργός ανάπτυξης δήλωνε ευθαρσώς, ότι θα καμάρωνε για τις απολύσεις 5.000 υγειονομικών για να μην του πάρει τα εύσημα η τρόικα.

Φτάνοντας στο σήμερα που η δεξιά λαίλαπα χτυπάει με δύναμη τις ευάλωτες ομάδες, με την ακρίβεια, τους ευπαθείς με την κατάρρευση του συστήματος υγείας, τους νέους με την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, οι δήμαρχοι δεν πρέπει να προφυλάσσουν τους μέντορες και καθοδηγητές τους απο τη λαϊκή κατακραυγή, ρίχνοντας τα προβλήματα στην παγκόσμια κρίση, υπερθεματίζοντας στην κλιματική αλλαγή κλπ. Χρέος του δημοτικού άρχοντα, δεν είναι να βάζει πλάτη στις κυβερνητικές δυσκολίες. Είναι το συμφέρον του τόπου του, η ανάπτυξη και στη χειρότερη περίπτωση η μη συρρίκνωση. Φίλες και φίλοι, χρειαζόμαστε δημοτικές αρχές ισχυρές που δεν θα υλοποιούν τυφλά το πρόγραμμα των Αθηνών με αντάλλαγμα 30 αργύρια. Οι ρόλοι των αιρετών είναι διακριτοί. Ενίοτε συνεργάζονται, ενίοτε συγκρούονται με βάση τις κυβερνητικές θέσεις σε σχέση με  τα συμφέροντα του τόπου που πρέπει να διεκδικεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δημοτικές αρχές οφείλουν να λογοδοτούν στους δημότες και όχι στους κυβερνόντες. Οφείλουν να εκθέτουν τα πεπραγμένα τους για να κριθούν… Τα υπόλοιπα ονομάζονται «τερτίπια».

 

Η Παράταξη: Σητεία, «επιστροφή στο Μέλλον»

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα