Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΛΑΣΙΘΙΠαρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, για τα προβλήματα των χωριών του δήμου...

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, για τα προβλήματα των χωριών του δήμου Σητείας και των κατοίκων τους

 

 

Συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 4 Νοέμβρη η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης,  για την ανυπαρξία στήριξης των κατοίκων και έλλειψης έργων και υποδομών στην βορειοδυτική ενότητα χωριών του δήμου Σητείας, όπως και συνολικά στην Κρήτη.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανώλης Συντυχάκης,  αναφέρθηκε στην εγκατ9άλειψη των χωριών Λάστρο, Σφάκα, Τουρλωτή, Μυρσίνη, Μέσα – Έξω Μουλιανά, Χαμέζι, Σκοπή. Τόνισε ότι τα ίδια τα προβλήματα -κοινά και ειδικά του κάθε χωριού- και η οξύτητά τους αποκαλύπτουν τη διαχρονική εγκατάλειψη των χωριών από την πλευρά κυβέρνησης – περιφέρειας και δήμου. Επεσήμανε, επίσης,  τις αιτίες που αυτά δεν επιλύονται, αφού τόσο τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και τα δις ευρώ που εκταμιεύονται από την ΕΕ, αντί να ενισχύουν το λαϊκό εισόδημα, κατευθύνονται με ποικίλους και σκανδαλώδεις τρόπους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τόνισε τις ευθύνες τόσο της περιφέρειας, όσο και των δημοτικών αρχών, ως ατόφιο κομμάτι της κεντρικής διοίκησης, που νοιάζονται μόνο για να υλοποιήσουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ τα έργα που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες βρίσκονται σταθερά στα «αζήτητα»  του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, των τεχνικών προγραμμάτων δήμων και περιφέρειας. Θεωρούν τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος που δεν αποφέρει κέρδη και δεν τις χρηματοδοτούν.

Ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την αδιαφορία κεντρικής και περιφερειακής- τοπικής διοίκησης είναι οι ανύπαρκτοι βιολογικοί καθαρισμοί σε μια περιοχή με ραγδαία τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, όπως αυτή του Μόχλου. Το ίδιο ισχύει και στη Σφάκα και στην  Τουρλωτή. Επιπρόσθετα, το παλιό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, το ασυντήρητο αγροτικό οδικό δίκτυο, τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης, η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού νερού, τα  προβλήματα σχολικής στέγης, η  έλλειψη σε υποδομές πολιτισμού και αξιοποίησης ελεύθερων χώρων, τα άλυτα ζητήματα πυρασφάλειας κτλ είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης.

Ο Μανώλης Συντυχάκης πρόβαλε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για ένα σύνολο έργων, αποκλειστικής ευθύνης (χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία) του κράτους που να διασφαλίζουν και να αναβαθμίζουν την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και να προστατεύουν το περιβάλλον και για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων – μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, των αγροτοκτηνοτρόφων.

Απέναντι σε αυτά τα ζητήματα ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου περιορίστηκε στην  παραδοχή της κατάστασης και σε αναφορές σε κάποιες παρεμβάσεις οδοποιίας –συντηρήσεις- κλαδοκοπές, που απλώς επιβεβαιώνουν τα ψίχουλα για τους κατοίκους της περιοχής. Τα  λόγια της διοίκησης της περιφέρειας για «μεγάλα» έργα, οι υποσχέσεις και η συμπάθεια για τα προβλήματα χωριών του δήμου Σητείας σε καμία περίπτωση δε ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και δε δημιουργούν τις προϋποθέσεις  για να παραμείνουν στον τόπο τους οι κάτοικοι της περιοχής.

Απάντηση στις ανέξοδες υποσχέσεις χρειάζεται να δοθεί από τη λαϊκή πρωτοβουλία, με αγωνιστική διεκδίκηση, απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές,  για μέτρα και έργα που θα απαντούν στο σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα