Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠαρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας για το ψήφισμα της ΕΔΕΥΑ σχετικά με...

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας για το ψήφισμα της ΕΔΕΥΑ σχετικά με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας για το ψήφισμα της ΕΔΕΥΑ σχετικά με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ που κατέθεσε αυτούσιο η δημοτική αρχή προς ψήφιση στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας,  την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.

Στην χθεσινή(13/11) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας ανάμεσα στα θέματα που ξεχώρισαν ήταν το 4ο θέμα της τακτικής συνεδρίασης που αφορούσε την «Λήψη απόφασης περί έκδοσης ψηφίσματος διαμαρτυρίας επί της επικείμενης μεταρρύθμισης των ΔΕΥΑ της χώρας, μέσω αναγκαστικών συνενώσεων». Το θέμα αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης είχαν κοινοποιήσει πριν την δυνεδρίαση, ψήφισμα προς το σώμα που αποκάλυπτε καθαρά και ξάστερα ποια πολιτική έχουν απέναντι τους οι δημότες, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, συνολικά ο λαός, τον σχεδιασμό της πλήρους παράδοσης του νερού στους επιχειρηματικούς ομίλους, την μεθόδευση που προηγήθηκε για να εμφανίζεται ως λύση η πολιτική που διαμόρφωσε την τωρινή τραγική κατάσταση. Το ψήφισμα που κατέθεσε η δημοτική αρχή ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό της Ένωσης ΔΕΥΑ και επί της ουσίας, όπως είπε, χαρακτηριστικά,  ο Σίμος Συμεωνίδης: « Αυτό το ψήφισμα είναι χάρτινα σπαθιά για να ξιφομαχήσεις με έναν αντίπαλο που έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική παράδοσης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του νερού».

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας, Σίμος Συμεωνίδης παίρνοντας τον λόγο είπε: «Εδώ και καιρό, σωματεία των ΔΕΥΑ των εργαζομένων κάνουν μεγάλες κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα από την μετατροπή της ΡΑΕ(Ρυθμιση Αρχή Ενέργειας) σε ΡΑΑΕΥ(Ρυθμιστή Αρχή αποβλήτων, ενέργειας και υδάτων). Έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες με σωστά αιτήματα. Έχουμε αρκετές ενστάσεις, για το ψήφισμα που προτείνεται από τη δημοτική αρχή και έχουμε καταθέσει άλλο ψήφισμα. Θεωρούμε ότι το ψήφισμα της δημοτικής αρχής, επί της ουσίας δε δυσκολεύει την κυβέρνηση, δεν αντιπαλεύει την πολιτική της. Πράγματι, υπάρχει αντιπαράθεση, αρκετών δημοτικών αρχών με την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι ειλικρινής, δεν αμφισβητείται η στρατηγική των κυβερνήσεων, ειδικά αυτής της κυβέρνησης που έχει την φέρει αυτά τα μέτρα, της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού. Για παράδειγμα, λέει μέσα στο ψήφισμα ότι «τάσσεται κατά οποιασδήποτε αναγκαστικής συνένωσης ή συγχώνευσης απορρόφησης των ΔΕΥΑ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια εθελοντική συνένωση, θα μπορούσε, γιατί όχι, να γίνει. Λες και τότε θα άλλαζε ο προσανατολισμός των συγχωνευμένων ΔΕΥΑ ή οι σκοποί της αλλαγής. Ή λέει: «η αναγκαστική επέκταση ανώνυμων εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ σε Περιοχές είναι κατάφορα αντισυνταγματικές κτλ.» Πέρα από τις αυταπάτες που σκόπιμα καλλιεργούνται από την ένωση ΔΕΥΑ σε πανελλαδικό επίπεδο για την αντισυνταγματικότητα, δεν έχει κανένα νόημα να επικαλείστε το νόμο ο οποίος ο ίδιος θα ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω το νερό, με όλο το βάρος που πληρώνουν κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αγρότες κτλ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για εναντίωση που δεν αντιβαίνει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού και στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ . Λέει επίσης μέσα στο ψήφισμα ότι οι «ΔΕΥΑ τάσσονται υπέρ ενός αυτοδιοικητικού σχήματος βιώσιμου και λειτουργικού που θα λειτουργεί το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό κτλ.» και ζητά να ξεκινήσει διάλογος των συναρμόδιων. Το κείμενο γενικά περιέχει ότι τάχα δεν κατάλαβε η κυβέρνηση, είναι παραπλανημένη, ότι δεν το έπιασε πολύ καλά ή ότι κάποιοι υπουργοί μπορεί να μην καταλαβαίνουν κ.α. Επί της ουσίας αναφέρεται σε μία μορφή ανάπτυξης, νομικής εξυγίανσης των επιχειρήσεων αυτών και να παραμείνει το ισχύον καθεστώς. Με λίγα λόγια, να παραμείνει ένα καθεστώς -μια πολιτική που μας έχει φέρει ως εδώ και να ζούμε την τελευταία πράξη του δράματος, της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης. Τα πράγματα είναι καθαρα: αυτά τα μέτρα με τις ΔΕΥΑ παίρνονται για να έχουν οι όμιλοι μια μεγάλη αγορά στην οποία θα μπορούν να κάνουν το θεάρεστο έργο τους, δηλαδή τις επενδύσεις με σκοπό το κέρδος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Για αυτό το λόγο οι ΔΕΥΑ έχουν οδηγηθεί, με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, στην ουσία, στην απαξίωση, όλα αυτά τα χρόνια. Με το προσωπικό, με το ενεργειακό κόστος κτλ.»

Με αφορμή την παρέμβαση του δημάρχου ότι το τα δύο ψηφίσματα λένε το ίδιο πράγμα και προσπάθησε κάπως να ωραιοποιήσει την κατάσταση όσο αφορά τη ΔΕΥΑ Σητείας ο Σίμος Συμεωνίδης σχολίασε στην δευτερολογία του λέγοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ψήφισμα που έχει συνταχθεί όπως έχει συνταχθεί δεν αμφισβητεί το δρόμο που ακολουθείται. Αυτό είναι η ουσία του κειμένου. Δεν έχουμε το χρόνο να το αναλύσουμε περισσότερο. Είναι σοβαρό θέμα, δεν είναι να το ξεπερνάς έτσι απλά. Εδώ χρειάζεται να δοθεί χρηματοδότηση, να παρθεί προσωπικό, να μη μεταφέρεται το κόστος στο λαό κτλ. Όλα αυτά, θα πάνε περίπατο με τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Κρήτης, στα πρότυπα της Θεσσαλίας με την εμπλοκή της Ολλανδικής εταιρείας-τα γνωστά-, αργά ή γρήγορα. Ήδη η ΡΑΑΕΥ προβλέπεται ότι θα σε υποχρεώνει να κάνεις 5ετ’ξ τιμολόγηση του νερού με κάλυψη όλου του κόστους λειτουργίας, άρα θα κάνετε αυξήσεις, εκεί θα οδηγηθούν οι δήμοι. Δηλαδή πάλι θα πληρώσει ο λαός. Και στο όνομα της ενιαίας διαχείρισης για να μείνεις «πράσινος», για να μην αξιολογηθείς αρνητικά θα σε έχουν στην μπούκα, σε ένα συνεχή έλεγχο, πέρα από την παράδοση σε εργολάβους. Είναι μία στρατηγική και ένα πλέγμα νομοθετικού πλαισίου που φτιάχνεται διαχρονικά και όχι μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, το οποίο βρίσκουμε μπροστά μας. Τα ξέρουμε αυτά, και τα ξέρει και ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή. »

Παρατίθεται το ψήφισμα που κατέθεσαν και ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας:

«Το επερχόμενο νομοσχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ συνδέεται άμεσα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για καθορισμό των κανόνων τιμολόγησης νερού από τη ΡΑΑΕΥ, που θα φέρει ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερο χαράτσωμα, χειρότερες υπηρεσίες στο λαό και διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και Υπηρεσιών Ύδρευσης Δήμων σε επίπεδο νομού, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο, στο οποίο οι διάφοροι εργολάβοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνονται οι ΔΕΥΑ, ώστε να εμφάνιζεται σήμερα ως «λύση» η ίδια πολιτική που μας έφερε ως εδώ.

Στην ΔΕΥΑ Σητείας η υποστελέχωση σπάει κόκαλα αφού το προσωπικό είναι κάτω από το μισό από όσο προβλέπει ο Οργανισμός ενώ απασχολούνται λιγότεροι από όταν η ΔΕΥΑ Σητείας είχε ευθύνη μονάχα στο Δήμο Σητείας(σημερινή Δημοτική Ενότητα Σητείας) και έκτοτε έχει διπλασιάσει την έκταση του με την συνένωση του με τους πρώην Δήμους Λεύκης και Ιτάνου και των τεσσάρων κοινοτήτων(σημερινή Δημοτική Ενότητα Ανάληψης).

Το πολύπειρο προσωπικό διαρκώς μειώνεται χωρίς να αναπληρώνεται με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα ο εξοπλισμός και οι υποδομές χρειάζονται ανανέωση όμως η υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος είναι κανόνας, από όλες τις κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους η κυβέρνηση αρνείται να δώσει χρηματοδότηση για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αρνείται να εντάξει τις ΔΕΥΑ στο κατώτερο τιμολόγιο. Σε συνδυασμό με το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο όπου  οι ΔΕΥΑ υποχρεώνονται να τιμολογούν στα λαϊκά νοικοκυριά όλο το κόστος λειτουργίας τους στο όνομα της ορθής επιχειρηματικής λειτουργίας, προσπερνώντας ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

Αυτές τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι ζεστό χρήμα για τους διάφορους «παρόχους», η κυβέρνηση καλεί να τις πληρώσει ο λαός και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί σε ΔΕΥΑ εξαιτίας της πολιτικής της, τα επικαλείται για να απαξιώνει τη δουλειά τους και να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της. Για να δημιουργηθεί ένα πεδίο ελεύθερο από χρέη στους επίδοξους εργολάβους – ιδιώτες που λυμαίνονται τις ΔΕΥΑ, η κυβέρνηση λέει ότι θα πληρώσει τα χρέη των ΔΕΥΑ στους «παρόχους» ηλεκτρικού ρεύματος με δάνειο που θα δώσει στους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε 25 χρόνια, ενώ οι ΔΕΥΑ που δεν χρωστούν, όπως η ΔΕΥΑ Σητείας, δεν θα επιδοτηθούν για τα τεράστια έξοδα που έχουν κάνει για ηλεκτρική ενέργεια.

Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, αρκετές λειτουργίες και εργασίες έχουν περάσει σε εργολάβους, ενώ ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ότι αν δε στελεχώνεται μια υποδομή ή υπηρεσία με προσωπικό, μπορεί να ανατίθεται σε «εξωτερικούς συνεργάτες. Έτσι, μετά από τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, θέλουν μια σειρά από πολύ κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να ιδιωτικοποιηθούν. Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα στους σιδηρόδρομους, με τα τραγικά αποτελέσματα. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ, καθώς θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις

Η κυβέρνηση, για να πετύχει τους σχεδιασμούς των συγχωνεύσεων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού, προσπαθεί να τρομοκρατήσει, επιστρατεύοντας το φόβητρο της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοι της, μαζί με την ΕΕ, έχουν τεράστιες ευθύνες για προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάστηκαν συνολικά σε περιοχές της χώρας. Διαχρονικά υλοποίησαν και  υλοποιούν σχεδιασμούς παράδοσης του νερού στους ιδιώτες, όχι κατασκευής σύγχρονων υποδομών, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια και ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες.

Οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και την εκχώρησή του στους ιδιώτες. Τώρα, η ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037/2023, με βάση τον οποίο εκδόθηκε και σχετική ΚΥΑ, όπου η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως κάνει και με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ελέγχει και θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια και θα τους επιβάλλει πρόστιμα αν δε συμμορφώνονται.

Επίσης, στους λογαριασμούς θα πρέπει να προστίθεται το περιβαλλοντικό τέλος και το τέλος ανάκτησης πόρου (τα έχει νομοθετήσει από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), το ύψος των οποίων θα ορίζεται από τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για να γίνονται, στο όνομα της ανταποδοτικότητας, οι λεγόμενες ”πράσινες μπίζνες” από τους ομίλους. Από φέτος, η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ θα πρέπει να είναι 5ετής και θα πρέπει να «καλύπτεται το χρηματοοικονομικό κόστος.

Τα παραπάνω υλοποιούνται με βάση την οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ”για τη θέσπιση πλαισίου κανονιστικής δράσης στον τομέα της πολιτικής υδάτων”. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ, στα οποία η ΡΑΑΕΥ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η λαϊκή οικογένεια πληρώνει το ρεύμα ”χρυσό” και όλοι καταλαβαίνουμε τι επιδιώκουν για το νερό.

Όλα τα παραπάνω, τα επιβεβαιώνουν, άλλωστε, αυτοί που γνωρίζουν από πρώτο χέρι, τα σωματεία των ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, που δίνουν, εδώ και καιρό, αγώνα «για να μην γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό».  Αναδεικνύουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού και τις μεθοδεύσεις να μετατραπεί το νερό από κοινωνικό αγαθό σε πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους. Έχουν καταγγείλει το κυβερνητικό νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Τομέα Ύδατος που προβλέπει ότι η κατάργηση των ΔΕΥΑ αποσκοπεί στην εκχώρηση των δραστηριοτήτων τους στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα των ΔΕΥΑ (ενεργειακό κόστος, απαγόρευση προσλήψεων κ.α.). Ταυτόχρονα προειδοποιούν πως τα κυβερνητικά σχέδια θα φέρουν αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, το οποίο θα ρυθμίζεται με βάση το κέρδος και την ανταποδοτικότητα με καθαρά οικονομικά κριτήρια.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες συνολικά, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν.

Λέμε όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού.

Διεκδικούμε:

  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, άμεση μείωση των τιμολογίων και κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
  • Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.
  • Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσει ο λαός τις αυξήσεις αυτές.
  • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Να αποτρέψουμε την εφαρμογή των δύο συγκεκριμένων τελών που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του νερού.
  • Την αποκλειστικά κρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η οποία θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση της επάρκειας, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος.»

 

Το Γραφείο Τύπου

14 Νοεμβρίου 2024

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα