Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΠατεράκης θεόδωρος Πρώην Δήμαρχος Σητείας: ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΚΎΚΛΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ....

Πατεράκης θεόδωρος Πρώην Δήμαρχος Σητείας: ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΚΎΚΛΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ….

ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΚΎΚΛΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ….
(Από την τοποθέτησή μου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο…)

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε να καταχραστώ την υπομονή σας, ξεφεύγοντας από το κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχω.
Για μένα σήμερα κλείνει ένας αυτοδιοικητικός κύκλος…
Τα τελευταία 13 χρόνια, διετέλεσσα 8.5 χρόνια Δήμαρχος και 4,5 χρόνια αντιπολίτευση.
Όλα αυτά τα χρόνια ο μοναδικός στόχος μου ήταν η ανάπτυξη του Δήμου Σητείας και η αντιμετώπιση τον προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών .
Δεν ήταν εύκολο σε μνημονιακούς χρόνους, θεωρώ όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα αφήνει, (ιδιαίτερα για τα 8,5 χρόνια που ήμουν Δήμαρχος), ένα θετικό αποτύπωμα.
Λύσσαμε πολλά προβλήματα και βάλαμε τις βάσεις για την συνέχεια. Είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρεται θετικά για τη δημοτική μας περίοδο.
Δεν θα κάνω λεπτομερή αναφορά για το έργο μας. Είναι καταγεγραμμένο και ο ψύχραιμος , ρεαλιστής και αντικειμενικός πολίτης μπορεί να το διαπιστώσει.
Όμως θεωρώ ότι είναι χρέος μου να αναφερθώ και να ευχαριστήσω, όλους αυτούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, κατά την περίοδο που είχαμε την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων, σε διάφορα σημαντικά θέματα.
Καταρχήν ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την οικογένειά μου,που όλα αυτά τα χρόνια άντεξαν την ψυχολογική και όχι μόνο, πίεση που δέχονταν δείχνοντας ανοχή και αντοχή μεγάλη,στηρίζοντάς με σε μία δύσκολη χρονική περίοδο για όλους μας.
Ευχαριστώ τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν να διαχειριστώ την πορεία του τόπου.
Ευχαριστώ όλους αυτούς που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας, είτε εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι, είτε όχι..
Ευχαριστώ τους δημοτικούς συμβούλους, όλων των παρατάξεων για τη συνεργασία που είχαμε.
Ευχαριστώ τους υπαλλήλους συνεργάτες μου, αυτών των χρόνων και ζητώ συγνώμη για όσους πίκρανα με κάποιες αποφάσεις μου οι οποίες μπορεί να μην ήταν αρεστές σε αυτούς…
Ευχαριστώ συμβούλους και προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για την άριστη συνεργασία που είχαμε.
Ευχαριστώ τον πρώην αντιδήμαρχο κύριο Λαντζανάκη Νίκο, για το δύσκολο πράγματι ρόλο που έπαιξε,στην επανένωση των τεσσάρων τοπικών κοινοτήτων του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού με το Δήμο Σητείας. Χωρίς τον αγώνα του ο Δήμος Σητείας θα ήταν μικρότερος…
Ευχαριστώ τον κύριο Πλακιωτάκη και τον κύριο Σταϊκούρα ,ο οποίος όντας τότε υπουργός οικονομικών, με την πράγματι φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση που έκανε, μας επιχορήγησε με 2,4 εκατομμύρια ευρώ, καλύβοντας έτσι την κατάσχεση που έγινε στο ταμείο του Δήμου λόγω της γνωστής υπόθεσης τους σχεδίου πόλης στα Κόκκινα, για την οποία εμείς δεν είχαμε καμία ευθύνη.
Χωρίς τα χρήματα αυτά ο Δήμος Σητείας θα είχε κηρύξει πτώχευση και θα ήταν υπό επιτήρηση.
Ευχαριστώ τον κύριο Καρχιμάκη και τον κύριο Πλακιωτάκη , οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα, για να βγει από τα συρτάρια του υπουργείου στην κυριολεξία, ο φάκελος που αφορά το τμήμα Καβούσι Σητεία του ΒΟΑΚ και να καταφέρουμε να πάρουμε περιβαλλοντικούς όρους για το συγκεκριμένο τμήμα.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο φάκελος ξαναμπήκε στο συρτάρι του υπουργείου…
Ευχαριστώ τον υπουργό κύριο Άδωνη Γεωργιάδη για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε 1) στην ίδρυση του δημοτικού λιμενικού ταμείου Σητείας ( όταν ήταν υπουργός ναυτιλίας). Μία απόφαση καθοριστική για την ανάπτυξη του λιμανιού της Σητείας και 2) στην διατήρηση και ενίσχυση του νοσοκομείου Σητείας (όντας υπουργός υγείας) σε μία δύσκολη περίοδο για την τύχη πολλών νοσοκομείων.
Ευχαριστώ τον τότε υπουργό οικονομικών κύριο Χατζηδάκη για τη συνεργασία που είχαμε στη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του νέου κτιρίου του δημοτικού αερολιμένα Σητείας
Ευχαριστώ τον κύριο Νίκο Ζούρο και τον κύριο Μπάμπη Φασουλά για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην ίδρυση του Γεωπάρκου Σητείας, ενός σημαντικού εργαλείου για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ευχαριστώ τον κύριο Πολάκη και τον κύριο Θραψανιώτη για την καθοριστική βοήθεια στην ψήφιση τροπολογίας, που απήλαξε από την έκδοση τοπικού ρυμοτομικού την ανέγερση του αστεροσχολείου. Χωρίς αυτήν το έργο κινδύνευε να χαθεί.
Ευχαριστώ τον κύριο Ρουσιά Μαρίνο, (σύμβουλο του τότε υπουργού εσωτερικών κυρίου Σκουρλέτη) για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε, 1)στην χρηματοδότηση με 4,7 εκατ.ευρώ για την ανέγερση του νέου δημαρχείου Σητείας και 2)της δυνατότητας , με νομοθετική ρύθμιση, που απέκτησε ο ΟΑΣ να ασκεί επιχειρηματικό έργο.
Ευχαριστώ τον κύριο Αποστόλου ο οποίος όντας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδέχτηκε το αίτημά μας για δωρεάν παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του ΚΕΓΕ. Στο χώρο αυτό δημιουργήθηκαν πολλές δραστηριότητες που βοηθούν την ανάπτυξη του Δήμου Σητείας.
(ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ,Οικομουσείο κλπ).
Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη κύριο Σταύρο Αρναουτάκη για την άριστη συνεργασία που είχαμε και για τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις, μικρές και μεγάλες που μας εξασφάλισε. Ήθελα όμως να ξεχωρίσω τις παρακάτω.
1. Βοήθησε παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση χρήματοδότησης 25 εκατ ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων. Λύθηκε έτσι το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων του Δήμου μας.
2.Με χρηματοδότησή από το ΠΕΠ Κρήτης λύθηκε το πρόβλημα της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού στη δημοτική ενότητα Ανάληψης και στην επέκταση του αποχετευτικού δικτύου και την αναβάθμιση του βιολογικού του Παλαικάστρου.
3. Δημιούργησε την ΟΧΕ Γεωπάρκων Κρήτης μέσα από την οποία χρηματοδοτείται η ανάδειξη και διαφήμιση του Γεωπάρκου Σητείας καθώς και η ανάπλαση που γίνεται τώρα στην πόλη της Σητείας.
Ευχαριστώ επίσης όλους τους συναδέλφους Δημάρχους με τους οποίους συνεργάστηκα την εποχή που ήμουν Δήμαρχος. Πετύχαμε πάρα πολλά για το Λασίθι.
Τελειώνοντας ήθελα να δηλώσω ότι από τη στιγμή που είμαι ένα δημόσιο πρόσωπο θεωρώ ότι είναι ηθική μου υποχρέωση απέναντι στη πολίτες να συμμετέχω στο αυτοδιοικητικά δρώμενα συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο με αυστηρή κριτική αλλά και στήριξη στο ξεπέρασμα το δυσκολιών που θα συναντήσει ο Δήμος.

Πατεράκης θεόδωρος
Πρώην Δήμαρχος Σητείας

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα