Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΠελαγία Πετράκη: «Ο προοδευτικός χώρος εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ»(ηχητικό)

Πελαγία Πετράκη: «Ο προοδευτικός χώρος εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ»(ηχητικό)

 

«Το πιο σημαντικό χάρισμα ενός πολιτικού είναι η τιμιότητα. Να είναι τίμιος. Να μην βρίσκεται  στην πολιτική προκειμένου να χρηματιστεί. Το σημαντικότερο είναι να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό είναι  η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν. Το κατάφερε αυτό και θεωρώ ότι έτσι θα είναι και η επόμενη διακυβέρνησή του. Η διαφθορά στην Ελλάδα, πρέπει να σταματήσει».

Η Πελαγία Πετράκη, υποψήφια βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου, οριοθετεί από νωρίς στη διάρκεια της συζήτησης μας στον STYLE100 και την εκπομπή «Τελεία», τα χαρακτηριστικά  που επιθυμεί να έχει ως πολιτικός, τα βασικά ζητήματα που θέτει ως προτεραιότητες, και μιλάει για το ΠΑΣΟΚ. Απαντά δηλαδή στην ερώτηση που της θέσαμε, ή πιο σωστά, της μεταφέραμε, γιατί διατυπώνεται από κάποιος συμπολίτες μας, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, γατί πέρασε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Εγώ είμαι η πρώτη που θα υποστηρίξω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Το ΠΑΣΟΚ του 81 του Ανδρέα Παπανδρέου από το 48,06%., το 2015 έφθασε στο 4,68%.», μας λέει .

«Ένα κόμμα που έφερε την εθνική ανεξαρτησία, κοινωνικά δικαιώματα, κοινωνική απελευθέρωση, φιλολαϊκά μέτρα, ένα κόμμα που ήταν ουσιαστικά σοσιαλιστικό και ότι είπε το έπραξε.

Όμως οι καιροί άλλαξαν, ζούμε σε ένα καινούριο περιβάλλον. Σε αυτό το καινούριο περιβάλλον λοιπόν, έχουμε κλιματική αλλαγή, έχουμε μνημόνια, έχουμε πόλεμο.

Σε αυτό το καινούριο περιβάλλον έκρινα ότι το κόμμα που θα μπορέσει να υπηρετήσει πολύ καλύτερα σήμερα τον τόπο μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Δεν ήταν πολύ εύκολη η απόφαση αυτή.

Τα τελευταία χρόνια απείχα, ουσιαστικά, από την πολιτική σκηνή, δηλαδή έφυγα από την Αντιπεριφέρεια και για τέσσερα χρόνια δεν  συμμετείχα πουθενά, σε καμία πολιτική δραστηριότητα, προκειμένου να έχω μια μετάβαση στον καινούριο πολιτικό χώρο που θέλω να υπηρετήσω».

Η κ. Πετράκη τονίζει πως « δεν πιστεύω στον κομματικό πατριωτισμό. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε την ευθύνη να υπηρετούμε εκεί που πιστεύουμε» και συμπληρώνει:

«Νομίζω πως  στη σημερινή εποχή ο προοδευτικός χώρος, αυτόν που και το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε,  μπορεί καλύτερα να εκφραστεί μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ.

 Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λασιθίου. Πάνω από όλα την πατρίδα μου θέλω να υπηρετήσω. Δεν θέλω να υπηρετήσω κόμματα και ηγεσίες».

Ο μεγάλος θυμός

Αναπόφευκτα, μιλάμε για την τραγωδία των Τεμπών, από εκεί ξεκίνησε η συζήτηση. Για τις ευθύνες, τους συμψηφισμούς, το χαμένο αίσθημα ασφάλειας.

«Θα πρέπει να δούμε το ζήτημα της ευθύνης. Θα πρέπει να αναλυθεί και να υπάρχουν τιμωρίες.

Γίνεται  μια προσπάθεια συμψηφισμού, μια  επιχείρηση συμψηφισμού και αυτί που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι ή να επιμερίσει τις ευθύνες, έτσι ώστε να μην είναι όλο το βάρος πάνω της. Να πούμε δηλαδή, πως «όλοι φταίμε». Η πραγματικότητα είναι πως δεν φταίμε όλοι. Υπάρχουν ευθύνες.

Όταν έχουν προηγηθεί στο σιδηροδρομικό μας σύστημα 11 τροχαία πριν το τραγικό τροχαίο, το πρόσφατο, δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ευθύνες θα μεταφερθούν σε προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι στην επί τέσσερα χρόνια κυβέρνηση της ΝΔ.».

Το αίσθημα της ασφάλειας που πλέον απουσιάζει, είναι για την Πελαγία Πετράκη, μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, και οφείλεται «επιλογή» της κυβέρνησης να μην δώσει προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

Μας λέει: «Είναι υπεύθυνο  να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες . Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν πως αυτός που κυβερνά θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του, για τη ζωή του, για τα παιδιά του. Για αυτό υπάρχει τόσο πολύ μεγάλος θυμός αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Γιατί διαπιστώνουμε ξαφνικά ότι η ασφάλεια δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης μας και δεν είναι προτεραιότητα για τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που είναι πιο αδύναμες οικονομικά, που χρησιμοποιούν το τρένο και τις δημόσιες συγκοινωνίες γενικά. Εκείνες δηλαδή τις κοινωνικές ομάδες που έχουμε καταρχήν υποχρέωση να προστατεύσουμε, τις αφήνουμε απροστάτευτες. Αυτό  είναι που δημιουργεί το μεγάλο θυμό».

ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο, λιμάνι

Με την Πελαγία Πετράκη μιλήσαμε για τις εκλογές και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ισχυρό ποσοστό  την πρώτη Κυριακή που να επιτρέπει προοδευτική διακυβέρνηση μέσα από συνεργασίες στη βάση προγραμματικών θέσεων , την λογική των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων αγαθών, με αφορμή την συζήτηση για το νερό, την στάση των κυβέρνησης απέναντι στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του και βέβαια, για τα  ανοιχτά ζητήματα της  περιοχής μας .

Προτεραιότητα, όπως μας λέει, ο Βόρειος Οδικός Άξονας,, που για το μη σχεδιασμό του μέχρι τη Σητεία  αναγνωρίζει ευθύνες διαχρονικά , μιλά για υλοποίηση κάποιων τμημάτων που ξεμπλοκάραν επί ΣΥΡΙΖΑ και μένει το τμήμα  38 χιλιομέτρων  Σητεία-Άγιος Νικόλαος, που έχει σχεδιαστεί ως μιας κατεύθυνσής, έχει επομένως λιγότερο κόστος.

« Είναι δίκαιο το αίτημα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη να κατασκευαστεί ο δρόμος», μας λέει

« Είναι ένα τμήμα που έχει χαμηλές απαλλοτριώσεις καθώς περνάει από περιοχές που δεν έχουν υψηλή αξία γη  και στις περιοχές που ήδη έχει έχουν μελετηθεί δεν θίγονται τόσο πολύ τα συμφέροντα. Σημειακά θα μπορούσαν να υπάρξουν τροποποιήσεις  προς όφελος. των πολιτών που θα έχουν θέματα στις περιουσίες τους».

Όμως, όπως λέει, «βλέπουμε με πάρα πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια σε πρόσφατη υπουργική απόφαση του πως το τμήμα Άγιος Νικόλαος Σητεία θα παραμένει ως έχει.

Δηλαδή δεν προγραμματίζουν ούτε τις μελέτες να ολοκληρώσουν, αλλά ούτε και να μπουν στη διαδικασία κατασκευής αυτών των τμημάτων.

Αυτό είναι πάρα πολύ άδικο για τον τόπο μας, διότι δεν ακολουθεί τις εξελίξεις της υπόλοιπης Κρήτης. Όσο η υπόλοιπη Κρήτη εξελίσσεται και αναπτύσσεται το Λασίθι  μένει πίσω».

Η κ. Πετράκη σημειώνει πως με ΒΟΑΚ μέχρι την Σητεία, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο το αεροδρόμιο.

Και εδώ, ανοίγει νέο θέμα:

«Υπάρχουν ζητήματα συνολικά ως προς τις υποδομές των αεροδρομίων που τώρα σιγά σιγά φανερώνονται μετά τα Τέμπη. Διαπιστώνουμε ότι τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας έχουν και αυτά προβλήματα. Πρέπει δώσουμε προσοχή στο σύστημα ασφαλείας των αεροδρομίων, την ασφάλεια στα συστήματα ελέγχου».

Μιλάμε για το λιμάνι και τον σχεδιασμό που έχει γίνει για την καλύτερη αξιοποίηση του:

«Θα συνεχίσουμε τον προγραμματισμό που είναι προς όφελος του τόπου» μας λέει, ενώ αναφέρεται σε έργα  που χρηματοδοτήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και εκτελούνται από την σημερινή  κυβέρνηση, γιατί, « κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συνεχίσει την προηγούμενη. Δεν είναι μόνο τι πιστεύουμε εμείς κομματικά, αλλά έχουμε ευθύνη στην συνέχεια του κράτους»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα