Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΠεριοδεία υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης Αλέκου Μαρινάκη και υποψήφιου Δημάρχου Σητείας Σίμου Συμεωνίδη...

Περιοδεία υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης Αλέκου Μαρινάκη και υποψήφιου Δημάρχου Σητείας Σίμου Συμεωνίδη στο Νοσοκομείο Σητείας

Περιοδεία υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης Αλέκου Μαρινάκη και υποψήφιου Δημάρχου Σητείας Σίμου Συμεωνίδη στο Νοσοκομείο Σητείας

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφθηκε χθες, 12/09, το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας, με επικεφαλής τον υποψηφίο περιφερειάρχη Κρήτης Αλέκο Μαρινάκη και τον υποψήφιο δήμαρχο Σητείας Σίμο Συμεωνίδη. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Λασιθίου Καράμπελα Σταυρούλα και Μπαμπανάρας Κώστας, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σητείας Βδοκάκης Εμμανουήλ και η υποψήφια τοπική σύμβουλος Παλαικάστρου Συμεωνίδη Λεμονιά. Στην επίσκεψη έγινε προγραμματισμένη συνάντηση με την πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας, Έφη Φανουράκη, Παπαδημητρίου Λένα και Χαλκιώτου Έφη αντίστοιχα.

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και έχουν φτάσει να απειλούν εώς και την ύπαρξη βασικών κλινικών του. Αναδείχθηκε η προδιαγεγραμμένη πορεία αποψίλωσης της δημόσιας υγείας, που το τελευταίο τρίμηνο έχει λάβει ταχύτατους ρυθμούς στην Σητεία, φτάνοντας πλέον στην τραγική κατάσταση υπολειτουργίας της παιδιατρικής και της παθολογικής κλινικής. Παράλληλα οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις λόγω συμπλήρωσης 5ετίας που αναμένονται σε αναισθησιολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, γυναικολόγους προδιαγράφουν ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση του σητειακού λαού σε ολοκληρωμένη και δωρεάν περίθαλψη. Εχει αποδειχθεί περίτρανα, ότι κάθε γιατρός που φεύγει πολύ δύσκολα αναπληρώνεται, δημιουργώντας ένα χρόνιο πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων που συνεχώς κλιμακώνεται. Αυτό συμβαίνει εν γνώσει και των τοπικών αρχών, που  παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, δείχνουν ανοχή, συμβιβασμό, ακόμα και συγκαλυμμένη υποστήριξη στους κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς για διάλυση του ΕΣΥ, της δημόσιας υγείας γενικότερα.

Τονίστηκε ότι οι γιατροί που παραμένουν καλούνται πολλές φορές να ασκήσουν το λειτούργημα τους κάτω από συνθήκες εξουθένωσης, υπερεφημέρευσης -μερικές φορές και απλήρωτων εφημεριών, χρωστούμενων ρεπό/αδειών, ακόμα και αναγκαστικών εντολών για παραμονή στη θέση τους, κόντρα σε προσωπικό σχεδιασμό ετών. Παρόμοια είναι η κατάσταση για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπου κυριαρχούν οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να αφήνουν τους εργαζόμενους μονίμως, με το “ένα πόδι στην έξοδο”, καθώς επικρατεί μια μόνιμη ανασφάλεια για την ανανέωση τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για οικογενειακό και επαγγελματικό σχεδιασμό του καθένα. Ιδιαίτερα για το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, οι πρόσφατες τροποποιήσεις στην ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αφήνει για πολλοστή φορά ολόκληρες ομάδες εργαζομένων εκτός, μην αναγνωρίζοντας την επικινδυνη φύση της εργασίας σε βασικούς,αναντικατάστατους υποστηρικτές του κλινικού έργου.

Η χρόνια υποστελέχωση έχει αγγίξει και τους εργαζόμενους των ΕΚΑΒ. Οι διπλοβάρδιες είναι συχνό φαινόμενο, οι επικινδυνες μεταθέσεις της περιοχής ευθύνης μεταξύ Ιεράπετρας – Σητείας λόγω ελλειμματικής κάλυψης αποτελούν καθημερινότητα , η αριθμητική ανεπάρκεια των οχημάτων αλλά και η ακαταλληλότητα λόγω συντήρησης- καθυστερημένων επισκευών προσθέτει επιπλέον εμπόδια στην ήδη δύσκολη δουλειά του διασώστη. Υπενθυμίστηκε ότι αυτή η έλλειψη ΕΚΑΒιτών στοίχισε ζωές ακόμα και νέων ανθρώπων το πρόσφατο καλοκαίρι, ενώ ο απαράδεκτος νόμος για αντικατάσταση εκπαιδευμένων πληρωμάτων απο στρατιωτικούς ή πυροσβέστες αποτελεί απαράδεκτη διακινδύνευση κάθε πιθανού ασθενή, ένα “μπάλωμα” στις καθομολογούμενες ελλείψεις του ΕΚΑΒ, άξιο καταδίκης από κάθε πολίτη ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι γιατροί αναμένουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό διακομιδών προς Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο λόγω μειωμένων ημερών εφημερίας/πιθανού κλεισίματος βασικών κλινικών του Νοσοκομείου.

Η συνάντηση δεν περιορίστηκε σε απλή καταγραφή προβλημάτων, αντιθέτως οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, μετέφεραν την απόλυτη στήριξη τους στο Σωματείο και σε όλα τα σωματεία της Κρήτης που συνυπέγραψαν κοινα αιτήματα που δημοσιεύτηκαν την 1η Σεπτέμβρη. Δεσμεύτηκαν να αφιερώσουν όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχία της σύσκεψης φορέων της Σητείας που θα διοργανωθεί τις επόμενες μέρες με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζόμενων του Νοσοκομείου Σητείας.  Όπως διαβεβαίωσαν, οι κινητοποιήσεις που αναμένονται σε παγκρήτιο επίπεδο για τα θέματα της υγείας, θα στηριχθούν τόσο με την φυσική  παρουσία όσο και με την προώθηση των αιτημάτων, το κάλεσμα σε δράση, σε όποιο μαζικό φορέα συμμετέχει ο κάθε υποψήφιος. Η συνάντηση έκλεισε με αισιόδοξο κλίμα και αγωνιστικη διάθεση από όλα τα μέρη.

Με το πέρας της συνάντησης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης δήλωσε:

« Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σητείας δεν μας είναι ξένη, όχι μόνο λόγω της ίδιας της παρουσίας μαχόμενων υγειονομικών στα ψηφοδέλτια μας, αλλά γιατί τα ίδια ή και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία όλης της Κρήτης. Αυτά τα προβλήματα -για τα οποία η Λαϊκή Συσπείρωση μιλάει χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο- είναι άμεσο αποτέλεσμα κεντρικών πολιτικών αποφάσεων, από το υψηλότερο ως το χαμηλότερο επίπεδο: Από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτου χρώματος και σύνθεσης μέχρι και τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών όλοι αντιλαμβάνονται την υγεία σαν εμπόρευμα, σαν πεδίο κερδοφορίας, σαν μια αγορά όπου όλες οι ιατρικές πράξεις θα πρέπει να αγοράζονται και να πουλιούνται. Όσο περισσότερο ξηλωνουν τις κατακτήσεις της δημόσιας υγείας, τόσο περισσότερο δημιουργούνται προϋποθέσεις για την μεγάλη ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, για εμπορευματοποίηση του πιο βασικού και πρώτιστου κοινωνικού αγαθού. Αυτό συμβαίνει όχι σαν “ατύχημα”, παραπροϊόν ή αστοχία κάποιων υπουργών, διοικητών ή άλλων πολιτικών προσώπων και θεσμών, αλλά σαν συνειδητός στόχος ενός ολόκληρου συστήματος και όσων το υπηρετούν.

 Σε αυτό, οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, είμαστε αμετάκλητα αντίθετοι και την αντίθεση μας αυτή την εκφράζουμε με λόγια και με πράξεις σε όλη μας την πορεία. Με την παρουσία μας στα τοπικά συμβούλια και φορείς -όπως και έξω από αυτά, στο δρόμο και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με την στήριξη στους υγειονομικούς εργαζόμενους και τα δίκαια αιτήματα τους, στις απεργίες και τις μάχες τους για δημόσια, επαρκή, δωρεάν υγεία. Δίπλα τους και μαζί τους, όλα αυτά τα χρόνια πριν και μετά την πανδημία. Για εμάς η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες χωρίς “να τους κοιτάει κανείς στην τσέπη”.

Γι’ αυτό λοιπόν η θέση μας είναι δίπλα στο Σωματείο των Εργαζομένων Σητείας. Καλούμε και εμείς από μέρους μας, το Σητειακό λαό να συμμετέχει στις προσεχείς δράσεις του, να φωνάξει ότι θέλει “Νοσοκομείο ανοιχτό και λειτουργικό”, όχι μια παρατημένη δομή που με το ζόρι θα θυμίζει Κέντρο Υγείας. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι -στο χώρο της υγείας και αλλού- κατάφεραν να πετύχουν νίκες, να ανατρέψουν νόμους, να σώσουν κεκτημένα δεκαετιών. Το ίδιο πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει και με τα νοσοκομεία ολης της Κρήτης που αυτή τη στιγμή “αιμορραγούν”. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα είμαστε εκεί, με πείσμα, αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις του απλού κόσμου να επιβάλλει το δίκιο του, να καλυτερεύσει τη ζωή του. »

Αντίστοιχα με δήλωση του μετά την περιοδεία, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σητείας, Σίμος Συμεωνίδης, μεταξύ άλλων τόνισε:

« Πραγματικά αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το σύνθημα “Ή με τα κέρδη τους ή με τις ζωές μας!”. Καλούμε το λαό της Σητείας να αντιδράσει σθεναρά, μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, διεκδικώντας ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όλων των βαθμίδων, στην διάγνωση, την νοσηλεία και την θεραπεία για όλους. Έχουμε πληρώσει και με το παραπάνω, με τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία μας, με τη συμμετοχή μας στο κόστος εξετάσεων και φαρμάκων, με άμεσους και έμμεσους φόρους -που ειδικά το τελευταίο διάστημα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και προσφέρουν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κέρδη που συσσωρεύουν από τον κόπο των εργαζομένων δεν επιστρέφουν σε αυτόν, γιατί η υγεία, η παιδεία η προστασία ενάντια στις φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα. Δεν νοείται να μην υπάρχει λειτουργικό και πλήρως στελεχωμένο με τους κατάλληλους ανθρώπους Νοσοκομείο στην Σητεία, ο λαός μας το έχει απαιτήσει πολλές φορές και το ίδιο θα επαναλάβει και τώρα.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκη Συσπείρωση θα είμαστε πάντα με τις ανάγκες των πολλών. Όσο πιο πολλοί εκλεγούν περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή  που όχι μόνο αναδεικνύει τις διεκδικήσεις των υγειονομικών, αλλά θα παλεύουν ενεργά μαζί τους για την υλοποίηση τους. Αυτό πράττουμε απο θέσεις αρχών εδώ και χρόνια, απέναντι σε κεντρικές και τοπικές διοικήσεις και τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας υγείας. Ο λαός της πόλης το ξέρει και το αναγνωρίζει. Ακόμα πιο δυναμικά λοιπόν, για να σταλεί το μήνυμα και την μέρα των εκλογών: Όσο πιο δυνατή η Λαϊκή Συσπείρωση τόσο πιο δυνατός ο Σητειακός λαός. »

Το Γραφείο Τύπου

13 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα