Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠολιτική Κατάθεση «Πασόκου»   Καταθέτης: Γιώργος Αλεβίζος

Πολιτική Κατάθεση «Πασόκου»   Καταθέτης: Γιώργος Αλεβίζος

Πολιτική Κατάθεση «Πασόκου»

 

Καταθέτης: Γιώργος Αλεβίζος

 

Πολυδιαβαζόμενος δημοσιογράφος σε πανελλήνιας κυκλοφορίας αθηναϊκή εφημερίδα, πριν από την 5η Δεκεμβρίου είχε γράψει: Ότι δεν πρόσφερε στην Παράταξη εν ζωή η Φώφη, το πρόσφερε… μετά θάνατο. Έπαινος ή βλασφημία νεκρού; Ο καθένας ας κρίνει.

Όσοι ανταμώθηκαν με τον καρκίνο, μπορούν να εκτιμήσουν την οδυνηρή μαχητικότητα της Φώφης.

Ήμουν κι εγώ της άποψης, ότι δεν ήταν η «μπαλκονάτη» αρχηγός, όπως μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενοι αρχηγοί του Κινήματος.

Κι όμως η Φώφη καθημερινά έδινε διπλή μάχη. Με ασπίδα και δόρυ κατά του καρκίνου. Μα χάδι στο χέρι, για το καντήλι του Κινήματος. Να διατηρεί ανέσπερο το φως της Παράταξης, κόντρα στις ατελέσφορες προσπάθειες κάποιων να το σβήσουν τελείως.

Κι εμείς οι πολιτικά, προσωρινά, άστεγοι (οι οποίοι δεν είμαστε λίγοι) με πόνο ψυχής παρακοπλουθούσαμε την τύχη της κάποτε κραταιάς φλόγας του Κινήματος. Με την επιθυμία να ξαναφωτίσει τη σκοτεινή στέγη μας.

Πριν λίγους μήνες για τη διαδικασία και προς τους μνηστήρες διαδοχής στην Προεδρία του Κινήματος, η Φώφη όρθια, αρχηγικά διακήρυττε: «Ας έρθουν. Εγώ θα είμαι εδώ».

Κάποιοι το ερμήνευσαν ως κομπασμό. Όμως η αείμνηστη έστελνε μήνυμα με αποδέκτη τον καρκίνο. Μόνο όσοι καρκινοπάθησαν ή καρνινοπαθούν ερμήνευσαν τον διακαή πόθο της Φώφης για ζωής. «…Ανάλγητε καρκίνε και τότε θα είμαι παρούσα. Και τότε θα είμαι ζωντανή…»

Πολλές φορές η πολιτική φέρεται ανάλγητα. Μετά θάνατο γινόμαστε συμπονετικοί. Φιλάλληλοι προς τους θανόντες.

Στη μετά-Φώφη επανεκκίνηση του κινήματος, παρά το φυλλορρόημα δεξιά και αριστερά, διαπιστώνεται ότι η Παράταξη διαθέτει πολλούς στρατηγούς. Στρατιώτες όμως;

Εάν η «νέα φλόγα» του Κινήματος δυναμώσει αειφόρα θα φανεί σύντομα. Επαναλαμβάνοντας το περιλάλητο από εποχής Ελευθερίου Βενιζέλου: «Μια αποτελεσματική για τον λαό κυβέρνηση απαιτεί μια ισχυρή αντιπολίτευση», την οποία σήμερα δεν έχει.

Τέλος στο γυναικείο πάνθεον των γυναικών του Κινήματος, μετά την Μελίνα, προστέθηκε η Φώφη. Με τα μικρά τους ονόματα.

 

Γιώργος Αλεβίζος

7-12-2021

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα