Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑΠραγματοποιήθηκε σύσκεψη και παρουσίαση ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σητείας Λασιθίου

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και παρουσίαση ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σητείας Λασιθίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 21 Αυγούστου, σύσκεψη του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σητείας Λασιθίου, με κεντρικό ομιλητή τον Συμεωνίδη Σίμο, υποψήφιο Δήμαρχο. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν 16 νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, επιπλέον των 30 που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ο Σίμος Συμεωνίδης ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας ότι το πραγματικό δίλημμα που κρίνεται στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτώβρη είναι: “με τις ανάγκες των πολλών ή με τα κέρδη των λίγων;”

Στην συνέχεια μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, που δεσμεύεται στα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου για να διασφαλιστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία, πόσο μάλλον σε αυτή τη διεθνή συγκυρία.

Αυτό το δίλημμα ισχύει στους δήμους αλλά και στην περιφέρειες. Έτσι εξηγείται άλλωστε και ότι οι μετακινήσεις, αλληλοϋποστηρίξεις κτλ εκφράζονται και στην περιφέρεια Κρήτης και στους δήμους του Λασιθίου και βεβαίως και στην Σητεία.

Στην περιφέρεια τον Αρναουτάκη στηρίζει η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Δανέλλη ενώ το ‘19 στήριζε Αρναουτάκη. Στα ψηφοδέλτια τους υπάρχουν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.

Είναι φανερό ότι η προγραμματική σύγκλιση στην κεντρική πολιτική σκηνή, γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση στους δήμους και τις Περιφέρειες, γιατί η εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από δημοτικές και περιφερειακές αρχές απορρέει από τις συνεχόμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Διοίκηση και συνοψίζονται:

-στη χρηματοδότηση των δήμων με ιδία έσοδα, δηλαδή με επιπλέον φορολεηλασία του δημότη με ταυτόχρονη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης(ΚΑΠ)

-στην ανταποδοτικότητα, δηλαδή παρεχόμενες υπηρεσίες επί πληρωμή

-στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό και ταυόχρονα με ιδιωτκοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων που είναι στην ευθύνη των δήμων, αφήνοντας πεδίο επιχειηματικής δράσης σε ιδιωτικές εταιρείες.

-στη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, όπως αυτά διαμορφώνοντα σε κάθε περιοχή μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Στον Δήμο Σητείας διαχρονικά αυτό που βιώναμε στα “δημοτικά πράγματα” ήταν αντανάκλαση αυτής ακριβώς της στρατηγικής και πολιτικής ταύτισης. Ο δήμαρχος των 2 4ετιών 2011 έως 2019 ήταν ΠΑΣΟΚ που στηριζόταν από τη ΝΔ. Η “αντιπολίτευση” του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα στην κάθε 4ετία ήταν στήριξη στα κεντρικά και τα μεγάλα ζητήματα και ψευτοκαβγάς αποπροσανατολισμού για τα μικρά. Η ΝΔ αποφάσισε αυτοτελή κάθοδο το 2019 με στήριξη και ευρύτερων δυνάμεων, ενώ οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας “διασπάστηκαν” το 2019 για λόγους τακτικής ώστε να αξιοποιήσουν τον τότε εκλογικό νόμο. Προέκυψαν 3 συνδυασμοί οι οποίοι σε όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν τη Δημοτική αρχή Ζερβάκη γιατί συμφωνούν πολιτικά μαζί της. Αυτό εκφράστηκε και με τις μετακινήσεις εντός της θητείας αλλά και τώρα. Είναι φανερό ότι αυτή η σύγκλιση που φτάνει έως την πολιτική ταύτιση τους οδηγεί σε αντιφάσεις, δυσκολίες κτλ ενώ αποτελεί αντανάκλαση των διεργασιών αναμόρφωσης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.

 

Είναι εφικτό ευρύτερες δυνάμεις να “απελευθερωθούν” από αυταπάτες κι εκβιασμούς. Μπορούμε να εκλέξουμε περισσότερους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους με τη Λαϊκή Συσπείρωση που θα αποτελούν τη δύναμη της 100% μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης και συνεπούς υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων σε τοπικό επίπεδο. Σύμβουλοι οι οποίοι θα αποτελούν τα στηρίγματα των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων με συγκριμένες προτάσεις:

-Που προτεραιότητα είναι η πολιτική προστασία με μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρική και αντιπυρικής προστασίας

-Για να μπει φρένο στη φορολεηλασία, να πάρουν ανάσες οι εργαζόμενοι και μικροεπαγγελματίες, με μεγάλη μείωση των τελών σε κατοικία και επαγγελματική στέγη, δίνοντας τέλος στην ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων κλπ.

-Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απέναντι στην υποστελέχωση, που οδηγεί σε κλείσιμο ή/και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών των δήμων. Για τη στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, όπως για την προστασία των παιδιών, της κακοποιημένης γυναίκας, για τη στήριξη των συμβασιούχων των δήμων που διεκδικούν μόνιμη δουλειά.

-Για να είναι προτεραιότητα η σχολική στέγη, η προσχολική και η Ειδική αγωγή.

-Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές διεκδικήσεις για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού.

-Για την προστασία του περιβάλλοντος κόντρα στην επέλαση των ΑΠΕ

-Για την υπεράσπιση της δημόσια δωρεάν υγείας και της στελέχωσης των μονάδων υγείας του νομού και όλη της Κρήτης

-Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό κλπ.

 

Τα παραπάνω έρχονται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη λογική όπου η Τοπική Διοίκηση έχει μετατραπεί στο μακρύ χέρι του εχθρικού για το Λαό, κεντρικού κράτους, φιλικό όμως για τα κέρδη των λίγων.

Αυτό το κράτος πετσοκόβει τις χρηματοδοτήσεις των δημόσιων δομών υγείας, της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, των σχολείων, των δομών κοινωνικής πολιτικής κ.α.. Αυτό το κράτος όπου του υποδείξει το κεφάλαιο αναλαμβάνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης σημαντικών στρατηγικών υποδομών και κοινωνικών αγαθών, όπως στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στα λιμάνια, στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία και την παιδεία.

Αυτοί που υπηρετούν αυτό το κράτος έχουν το θράσος να υποστηρίζουν ότι τα κάνουν όλα αυτά στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης, ενώ για όσα δεν κάνουν, γιατί όχι μόνο δεν είναι στις προτεραιότητες τους αλλά αντιμετωπίζονται ως κόστος εις βάρος της περιβόητης ανάπτυξης, απαντούν ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή στην περίπτωση της τοπικής διοίκησης, των δήμων ότι δεν δίνει το υπουργείο.

 

          Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μάχες εντός και εκτός συμβουλίου με γνώμονα  τις ανάγκες των πολλών:

– για την ανάγκη για παρεμβάσεις υποταγμένες στη λογική της πρόληψης, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης και μάλιστα πριν συμβούν καταστροφικά φαινόμενα,

-ότι ουδέποτε έστω σαν σχεδιασμός δεν πέρασε το ζήτημα της σχολικής στέγης το 2,3% του προϋπολογισμού των έργων, ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για δημιουργία νέων σύγχρονων, ασφαλών και δωρεάν αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών,

– για να υπάρξει συνολικό σχέδιο για τις δομές κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα της βελτίωσης της κοινωνικής υπηρεσίας σε κτιριακά, προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού,

-ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου στην περιοχή

-για την ανάγκη για διεκδίκηση κάλυψης των κενών του δήμου με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά και πολλά άλλα.

 

          Απέναντι σε αυτό εμείς προβάλλουμε ακριβώς αυτό, την ανάγκη της διεκδίκησης μέσα από την σύγκρουση με την κυρίαρχη αντίληψη που υπηρετούν όλοι οι άλλοι. Εμείς ξεκινάμε από το τι έχουμε ανάγκη και το  διεκδικούμε πρώτο χωρίς να υποκύπτουμε στον αρνητικό για το λαό συσχετισμό. Ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζουμε τα παρακάτω ως στόχους διεκδίκησης:

  • Να μπει σε προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης σε όλα τα σχολεία του Δήμου και τους παιδικούς σταθμούς. Ανέγερση νέου ΕΕΕΚ, ειδικού νηπιαγωγείου και δημοτικού, ΕΠΑΛ. Αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση όλων των σχολείων. Επισκευή και μόνωση όπου υπάρχει ανάγκη όπως στο 1ο Νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο κ.α. Ανάπλαση όλων των προαύλιων χώρων των σχολείων και εξασφάλιση της προσβασιμότητας τις απογευματινές ώρες. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων-Να πάψει η ομηρία τους.
  • Διεκδικούμε τον προσανατολισμό του ΠΔΕ σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών , αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, της διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων, την συντήρηση του οδικού δικτύου, των δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, βιολογικού καθαρισμού ,χωρίς ανταπόδοση, ΣΔΙΤ και εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων. Αντίστοιχα χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση του Δήμου για όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όσον αφορά την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων και την ώθηση της ανακύκλωσης με όρους προστασίας της υγείας των εργαζόμενων και σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Να υπάρξει σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας στην παραπάνω κατεύθυνση όπως και στην κάλυψη άλλων αναγκών , ιδιαίτερα, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στην Κοινωνική Υπηρεσία, στο ΚΔΑΠ, στο ΚΑΠΗ σε ξενώνες αστέγων και άλλων άπορων, στην στήριξη κακοποιημένων γυναικών. Αντίστοιχα να εξασφαλιστεί επαρκής στελέχωση της λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών και δομών του Δήμου, με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Να υπάρξει αγωνιστική διεκδίκηση από το κράτος και την κυβέρνηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε μια σειρά κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου Σητείας. Πρέπει να στελεχωθούν κατά προτεραιότητα η Κοινωνική Υπηρεσία, η καθαριότητα και η τεχνική υπηρεσία. Για να αποτρέψουμε την πορεία ιδιωτικοποίησης σε σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας είτε άμεσα είτε έμμεσα όπως με τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» που τους απορρίπτουμε ως δούρειο ίππο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Να μην επιτρέψουμε την παραπέρα φοροληστεία και χαράτσωμα των δημοτών που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας. Να πληρώσει παραπάνω φόρους το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, η εκκλησιαστική περιουσία.
  • Να καταργηθούν οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ, οι ΕΠΜ που στο όνομα της προστασίας παραδίδουν γη και ύδωρ στους πράσινους επενδυτές των ΑΠΕ που καταστρέφουν τον τόπο μας και υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Για να μην ερημώσει ο τόπος μας πρέπει να υπάρξει, ιδιαίτερα στα χωριά, διεκδίκηση για επανασχεδιασμό και βελτίωση όλου του εθνικού οδικού δικτύου, στήριξη των ελεύθερων χώρων αθλητισμού και δημιουργικής απασχόλησης, των δημοτικών βιβλιοθηκών, της σχολικής στέγης, στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, των περιφερειακών ιατρείων.
  • Να προτάξουμε και να διεκδικήσουμε συνολικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών (από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κατολισθήσεις, ισχυρούς ανέμους). Να αναβαθμιστεί άμεσα σε πυροσβεστική υπηρεσία το κλιμάκιο της Σητείας, να γίνουν νέες προσλήψεις και εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων. Παράλληλα να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία με το βάρος να είναι στην πρόληψη.
  • Να διεκδικήσουμε άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου ώστε να μην ξαναζήσουμε οι μικροί επαγγελματίες, κάτοικοι, ιδιοκτήτες ΙΧ τέτοια καταστροφή. Είναι ανάγκη η επισκευή σημαντικών ζημιών στο επαρχιακό δίκτυο και την αγροτική οδοποιία όπου πρέπει άμεσα και ολοκληρωμένα να καταγραφούν οι ανάγκες, ιδιαίτερα με βάση της ανάγκες της αγροτικής παραγωγής και την μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών, κόντρα στην λογική κόστους οφέλους και της λογικής της αποζημίωσης υπό προϋποθέσεις εις βάρος της πρόσληψης.
  • Οργάνωση από τώρα για την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης του νερού. Εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής ώστε να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί άμεσα το έργο της ύδρευσης της Σητείας. Να διεκδικηθούν νέα έργα αποταμίευσης, γεωτρήσεων, μείωσης των απωλειών από το δίκτυο κτλ με ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το Δήμο Σητείας.
  • Να αναλάβει την ευθύνη ο Δήμος Σητείας για τα αδέσποτα ζώα, με την δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, εξασφαλίζοντας την καθολική στείρωση με ευθύνη του Δήμου, με σεβασμό στην ασφάλεια και την ευζωία τους, με ιατρικές πράξεις σε κατάλληλα ασφαλή χειρουργεία στο δημοτικό κτηνιατρείο. Να διασφαλίσει δημιουργία καταφυγίου με στελέχωση σε μόνιμο προσωπικό, την ασφαλής προώθηση των υιοθεσιών και την συμβολή στην προαγωγή του σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον.

 

Σας καλούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε ευρύτερες δυνάμεις να σπάσουν τον φόβο και τους διάφορους εκβιασμούς. Με ακόμα περισσότερους δημοτικούς, περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κρήτης και στο δήμο Σητείας, για να δυναμώσει η διεκδίκηση μέσα κι έξω από το Περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο!»

 

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση 16 νέων υποψήφιων Δημοτικών συμβούλων με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιο Δήμαρχο τον Συμεωνίδη Σίμο :

1 Αναγνωστάκης Ιωάννης Συνταξιούχος Εργάτης
2 Βαβαδακης Χάρης Συνταξιούχος Εργάτης
3 Βδοκάκη Αικατερίνη Εκπαιδευτικός Α’θμιας
4 Βδοκάκης  Γιώργος  
5 Γαλανάκη Αριστέα  
6 Παπαδάκης Κωστής Εργάτης
7 Παπαδημητρίου Ειρήνη Δασκάλα
8 Ρεμουντάκη Στεφανία  
9 Ρουσσιά  Σταυρούλα  
10 Σαμαράς Ιωάννης Εργάτης
11 Συμεωνίδης Κώστας Συνταξιούχος Αυτοαπασχολούμενος
12 Τζιρβελάκης Κωστής Αγρότης
13 Τσικαλάκης Μανόλης Συνταξιούχος Αυτοαπασχολούμενος
14 Φαμπρικαράκης  Εμμανουήλ Εργάτης
15 Φουντουλάκης Νίκος παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής στο «King’s College London»
16 Χατζηδάκης Νίκος Συνταξιούχος

 

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη εκδήλωση είχαν παρουσιαστεί οι παρακάτω 30 υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Σητείας:

1 Αβδή Ελένη Ιδιωτική  Υπάλληλος
2 Αγγελάκη Μαρία Ιδιωτική Υπάλληλος στον Επισιτισμό
3 Αμυγδαλιού Κατερίνα Ιδιωτική Υπάλληλος
4 Βδοκάκης Εμμανουήλ Εκπαιδευτικό ΕΠΑΛ Σητείας-Μέλος ΕΛΜΕ Λασιθίου
5 Βουτυράκη Μαρία Ιδιωτική Υπάλληλος
6 Γιαννικάκης Γιώργος Ιδιωτικός Υπάλληλος
7 Δελαπόρτα Κατερίνα Ιδιωτική Υπάλληλος
8 Δουμάνη Σταματίνα Ιδιωτική Υπάλληλος
9 Ζαχόπουλος Κώστας Συνταξιούχος, μέλος του ΔΣ Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Λασιθίου
10 Καπράλος Ιάσονας Διδάκτωρ Ερευνητής Φαρμακοποιός
11 Καραμηνά Ευτυχία Κομμώτρια Αυτοαπασχολούμενη
12 Κοξαράκης Γιάννης Μαθηματικός-Μουσικός
13 Κριτσωτάκη Μαρίνα Ιδιωτική Υπάλληλος-Άνεργη
14 Λιανουδάκη Μαρία Συμβασιουχος εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Σητείας
15 Μαστροπαύλος Εμμανουήλ Ιδιωτικός Υπάλληλος
16 Μεγαλούδη Άννα Συνταξιούχος
17 Μουτάκης Λεωνίδας Εκπαιδευτής Σκύλων Αυτοαπασχολούμενος
18 Μπαχτσεβανίδου Άννα Άνεργη
19 Ξενιδάκης Δημήτρης Συνταξιούχος
20 Παπαδάκη Μαρία Ξενοδοχοϋπάλληλος
21 Παπαδάκης Μανόλης Συνταξιούχος-πρώην Λογιστής Δήμου Σητείας
22 Ρεμουντάκη Γεωργία Ιδιωτική Υπάλληλος, Πρόεδρος της ομάδας γυναικών Σητείας, μέλος της ΟΓΕ
23 Ρουσσιάς Γιώργος Εκπαιδευτικός Μαθηματικός Αυτοαπασχολούμενος
24 Συμεωνίδη Λεμονιά Συνταξιούχος Τραπεζοϋπάλληλος
25 Συντυχάκης Μανόλης Συνταξιούχος Ψαράς
26 Φυτρολάκης Κώστας Συνταξιούχος Αστυνομικός
27 Χαμηλάκης Μανόλης Συνταξιούχος Εργάτης
28 Χατζηκώστα Δέσπω Συνταξιούχος
29 Χριστοδουλάκη Άννα Αυτοαπασχολούμενη Καφενείο
30 Χρυσουλάκη Γιάννα Δασκάλα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Α’θμιας Σητείας “Μύσων”

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα