Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠρεμιέρα για τα θεματικά τραπέζια διαλόγου

Πρεμιέρα για τα θεματικά τραπέζια διαλόγου

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πρεμιέρα για τα θεματικά τραπέζια διαλόγου

Με χρώματα, χειροκροτήματα και αισιοδοξία ξεκίνησαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρωταγωνιστής της χθεσινής πρώτης ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας  που πραγματοποίησε μια ομιλία με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της χώρας.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου δεν περιορίστηκε στον συνήθη πανηγυρικό χαρακτήρα της έναρξης, αλλά συνοδεύτηκε με ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις kai σημαντικές και εξαιρετικής σημασίας ξένες παρουσίες.

Σήμερα, αύριο και μεθαύριο το πρόγραμμα των εργασιών είναι πλούσιο και εκτός από τις ομιλίες των συνέδρων περιλαμβάνει και τα θεματικά τραπέζια που θα κινηθούν στους εξής άξονες: Πανδημία, Οικονομία, Εργασία, Διεθνή-Πόλεμος, Κλιματική Κρίση-Ενέργεια, Θεσμοί-Δημοκρατία.

  • Το πρώτο τραπέζι της σημερινής ημέρας αφορά την πανδημία και θα συμμετάσχουν ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός, ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VI Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο καθηγητής Ιατρικής και ογκολόγος στο Χάρβαρντ Όθωνας Ηλιόπουλος και η καθηγήτρια ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis Αθηνά Λινού. Συντονίζει ο Παναγιώτης Καλαράς, από το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  • Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το τραπέζι για τα διεθνή θέματα και τον πόλεμο στην Ουκρανία με συμμετοχή του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργου Κατρούγκαλου, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, της αναπληρώτριας καθηγήτριας Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Μαριλένας Κοππά και του καθηγητή διεθνών σχέσεων και διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Κώστα Φίλη. Συντονίζει ο Νεκτάριος Μπουγδάνης, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
  • Τελευταίο τραπέζι για σήμερα είναι αυτό για την κλιματική κρίση και την ενέργεια, που συντονίζουν οι συντονιστές των σχετικών τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωτήρης Μπούζας και Γιώργος Χονδρός. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νίκος Φαραντούρης και η Νατάσα Ρωμανού, συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου και των θεματικών τραπεζιών

 

Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» στις συνθέσεις των θεματικών τραπεζιών κατά κύριο λόγο αποτελούνται από μέλη του 30μελούς think tank του Αλέξη Τσίπρα και λιγότερο από κομματικά στελέχη που έχουν σχέση με κάποια από τις τάσεις του κόμματος, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Παρατηρείται επίσης η συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν στενή σχέση με το κόμμα. Π.χ. στο τραπέζι για τα ζητήματα Διεθνή-Πόλεμος συναντάμε τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και τον πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου για διεθνή θέματα, Κωνσταντίνο Φίλη.

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα