Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΠροτροπή για  άσκησή βίας από τον Νίκο Χατζηδάκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού...

Προτροπή για  άσκησή βίας από τον Νίκο Χατζηδάκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

Για πρώτη φορά, μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ακούστηκαν φράσεις, χαρακτηρισμοί και τοποθετήσεις που αντιμετωπίζονται ποινικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία και μάλιστα προβλέπονται αυστηρές, μετά την τελευταία τροποποίηση ποινές.

Οι ποινές  που  αναφέρονται στην προτροπή για άσκηση βίας και στην στοχοποίηση  ανθρώπων γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, όταν το αδίκημα διαπράττει κάποιος με δημόσιο αξίωμα και θεσμικό ρόλο.

Ας παραθέσουμε τώρα ένα απόσπασμα από την παρέμβαση του προέδρου του Παλαικάστρου, Ν. Χατζηδάκη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στην συζήτηση για τις προστατευμένες περιοχές ,μετά από αίτημα της Περιφέρειας .

Απόσπασμα της τοποθέτησης Χατζηδάκη:

«Θέλω να διαμηνύσω προς κάθε κατεύθυνση,  όχι κύριοι, δεν θα αφήσουμε τον κάθε υπηρεσιακό παράγοντα να επαναφέρει την περιοχή μας στην εποχή των χίπις. Ούτε θα δεχθούμε να επιβληθούν άλλοι περιορισμοί στο όνομα της προστασίας της φύσης, όπως ατυχώς προσπαθήσατε, κύριε ,να περάσει και μιλώ συγκεκριμένα με ονόματα. Κάνετε πέρσι στην πρόταση που υποβάλλατε στη διαβούλευση της μελέτης για τις περιοχές  NATURA  τις όποιες προτάσεις σας όταν τις μάθει ο κόσμος να είστε σίγουρος θα τις μάθει από μένα, θα σας πάρει με τις πέτρες.  Με τη συμπεριφορά σας αυτή καθίσταται τον εαυτό σας, όπως μου λένε όλοι οι συγχωριανοί μου ανεπιθύμητο».

Ο πρόεδρος Παλαικάστρου απευθυνόταν στον Συντονιστή του Γεωπάρκου Βαγγέλη Περάκη, που εκ μέρους του γραφείου Περιβάλλοντος του Δήμου, επεξήγησε σημεία και απάντησε σε ερωτήσεις. Ο δήμαρχος,  Γιώργος Ζερβάκης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιαννακάκη ζήτησαν από τον Ν .Χατζηδάκη να ανακαλέσει άμεσα και να ζητήσει συγνώμη από όλους. Κάτι που δεν έγινε , ούτε εκείνη τη στιγμή, ούτε αργότερα, αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες  μας, εγκαλεί το συμβούλιο γιατί δεν τον…προστάτεψε

Είναι προς τιμή του Δημάρχου που αναφέρθηκε στα όλα όσα έχει κάνει ο κ .Περάκης για το Γεωπάρκο ,που είναι σημείο αναφοράς και έβαλε την Σητεία ψηλά στον ευρωπαϊκό αρχικά, παγκόσμιο στη συνέχεια χάρτη.

Αλλά θα πρέπει και η κοινωνία και ο δήμος να αποφασίσουν, αν θέλουμε το Γεωπάρκο,  αν ναι, να προστατεύσουμε τις περιοχές  από όλες τις απειλές ,όπως οι ΒΑΠΕ, ή επιλέγουμε να μπούμε σε άλλη τροχιά.

Ο πρόεδρος, Παλαικάστρου προτρέποντας σε άσκηση βίας κατά του Βαγγέλη Περάκη, στρέφεται κατά του δήμου και της, δημοτικής αρχής, αφού μιλάμε για υπάλληλο της . Και εδώ, υπάρχει θέμα.

Ο δήμαρχος, η αρνητική εισήγηση, η παραίτηση

 Εκών, άκων, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, άνοιξε την πόρτα για να γίνει η ανοίκεια  επίθεση. Δεν λέμε πως αυτό επιδίωξε, κάθε άλλο, και η τοποθέτηση του για το ύφος Χατζηδάκη ήταν αυστηρή.

Όμως, έφερε προς συζήτηση, ως εισηγητής, ένα ζήτημα , που δεν το υποστήριξε. Εξέφρασε αμέσως προβληματισμούς και ενστάσεις , εκφράζοντας την άποψη πως όσοι περιορισμοί υπάρχουν, αρκούν. Αυτό ήταν και το σκεπτικό  της απόφασης που λήφθηκε με πλειοψηφία, να μην απαντήσει στην πρόταση που έχει καταθέσει η περιφέρεια Κρήτης .

Θα μπορούσε να μην φέρει το θέμα στο συμβούλιο, και να μην αφήσει τον υπάλληλο του δήμου να γίνει βορά σε ανοίκειες επιθέσεις και να επανερχόταν αργότερα, αφού είχε επεξεργαστεί τα σημεία που  δημιουργούν προβληματισμό.

Έχει γίνει γνωστό πως ο Βαγγέλης Περάκης ,μετά από όλα αυτά, έδωσε την παραίτησή του από την θέση του Συντονιστή Γεωπάρκου στον δήμαρχο. Η παραίτησή, δεν έγινε δεκτή.

Ποια είναι η αλήθεια  για τους περιορισμούς

 Στους προβληματισμούς που ακούστηκαν από τον δήμαρχο, αλλά και τους Νίκο Κουρουπάκη, Νίκο Καραμανωλάκη, Μανώλη Τσιφετάκη, απαντά με σαφήνεια  και χωρίς κανένα περιθώριο  παρερμηνείας ,ο νέος νόμος,που ψηφίστηκε στις  21 Μαρτίου. Αναφέρει ρητά:

« Εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα έργα ή δραστηριότητες εντός των προστατευόμενων περιοχών εάν διαθέτουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων»

«Υλοποιούνται και λειτουργούν νομίμως  έργα ή δραστηριότητες εντός των προστατευόμενων περιοχών»

 

Που απαγορεύεται και μόνο το κυνήγι και το ψάρεμα

«Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διενεργούνται οι χαρακτηρισμοί των καταφυγίων άγριας ζωής και των προστατευόμενων τοπίων και φυσικών σχηματισμών όταν αυτές δεν εμπίπτουν σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας, και στα Εθνικά πάρκα.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπονται όροι και περιορισμοί στις δραστηριότητες που ασκούνται εντός των ανωτέρω καταφυγίων άγριας ζωής και προστατευόμενων τοπίων και φυσικών σχηματισμών στο καταφύγιο άγριας ζωής απαγορεύεται ή θήρα και η επαγγελματική αλιεία».

Μειοψήφησαν τέσσερις 

Στην συνεδρίαση, οι μόνοι που ψήφισαν πρόταση για επαναφορά του θέματος ήταν

  • Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γιαννακάκη, αφού είχε τονίσει πως οι περιοχές που προτείνονται μέσα από την εισήγηση του Γραφείου Περιβάλλοντος, προστατεύονται ήδη, όπως είπε ο Β. Περάκης στην εισήγηση του. « Νομίζω πως έχουμε μπερδευτεί χωρίς λόγο», είπε
  • Ο Λεωνίδας Τερζής, σημείωσε πως συμφωνεί με πολλά από την εισήγηση που ακούστηκε στην αίθουσα και ψήφισέ να επανέλθει η συζήτηση στο συμβούλιο.
  • Ο Νίκος Καραμανωλάκης  ζήτησε να έρθει στο συμβούλιο προς συζήτηση βελτιωμένη εισήγηση, χωρίς ασάφειες και θολά σημεία, μετά από επανεξέταση  για τις  περιοχές και τα όρια τους.
  • Ο Σίμος  Συμεωνίδης, σταθερός στις απόψεις του , εξέφρασε ανοιχτά τον προβληματισμό του για την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας και τάχθηκε υπέρ της προστασίας εκτός εισαγωγικών, όπως είπε.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα