Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠωλίνα Πουλορίνη, Κυριακή Χριστοφορίδη και Γιάννης Μανιαδάκης στον STYLE100 για την...

Πωλίνα Πουλορίνη, Κυριακή Χριστοφορίδη και Γιάννης Μανιαδάκης στον STYLE100 για την αποψινή εκδήλωση του Προοδευτικού Συλλόγου Βιτσέντζος Κορνάρος(ηχητικό)

Με την παρουσίαση δύο  βιβλίων συνεχίζει την πολιτιστική του παρέμβαση στην πόλη, ο Προοδευτικός Σύλλογος Βιτσέντζος Κορνάρος.

Σε μια ιστορία που κρατά δεκαετίες και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πολυσχιδής και ενδιαφέρουσα η δραστηριότητα του συλλόγου και απόψε σε λίγες ώρες, στις 8.30 μμ, στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, αυτό το ενδιαφέρον εστιάζεται σε  δύο βιβλία.

Είναι η «Αντί-Μαμά»,  εγχειρίδιο της χαρούμενης μάνας, όπως  τον χαρακτηρίζει  η ίδια η συγγραφέας, η Πωλίνα Πουλορίνη.

Και είναι επίσης η ποιητική συλλογή της Κυριακής Χριστοφορίδη «Τριήμερο  πάρτιστο KemicalBunker».

Τα δύο βιβλία, δεν επιλέχτηκαν τυχαία για κοινή παρουσίαση, αφού υπάρχει μια «κοινή γραμμή» όσον αφορά τον προβληματισμό για τα «δεδομένα» τα «εκ των ου άνευ», και από τις δύο, που τις συνδέει φιλική σχέση, που ξεκίνησε, τυχαία, σε ένα ταξί…

Φιλοξενήσαμε στο Style 100, τον Πρόεδρο του Δ. Σ του Προοδευτικού Συλλόγου Γιάννη Μανιαδάκη,και τη συγγραφέα Πωλίνα Πουλορίνη, ενώ είχαμε και μια σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με την ποιήτρια Κυριακή Χριοστοφορίδη.

Ολόκληρη η συζήτηση, στο ηχητικό αρχείο στο τέλος του κειμένου, εδώ, κάποια αποσπάσματα σε αναμονή της παρουσίασης, στην οποία συμμετέχουν ο συγγραφέας Παναγιώτης Καλυβίτης και ο μουσικός Γιάννης Στάγιας

 

Γιάννης Μανιαδάκης

Oνομάσαμε τις βραδιές αυτές «λόγου και διαλόγου» γιατί οι εκδηλώσεις αφορούν το  λόγο είτε ως θεατρικό έργο, είτε ως κείμενο κοινωνιολογικό, είτε κατάθεση ψυχής ,είτε η παρουσίαση μιας επιτελικής μελέτης.

Είναι πράγματα που αφορούν την πόλη μας με  πολλούς τρόπους και ο Σύλλογος οφείλει να τα στηρίζει όλα αυτά ,γιατί αυτό κάνει χρόνια τώρα», μας λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Μανιαδάκης.

Πωλίνα Πουλαρίνη

 «Η σκέψη για το βιβλίο, δεν ήρθε σε μένα πριν να γίνω μαμά.

Όμως. παρατηρούσα  πράγματα σε όλη τη ζωή μου, στον δρόμο, στο σινεμά, στο θέατρο, στη λογοτεχνία, το σούπερ μάρκετ και στα καθημερινά μας πράγματα, στα τραγούδια που ακούγαμε, που με πλήγωναν. Υπήρχαν πράγματα που δεν μου άρεσαν από μικρή ηλικία. Όταν όμως έγινα μητέρα, την  πρώτη φορά ένιωσα ότι , όλο αυτό τώρα το βουνό θα έρθει και πάνω μου.

 Δηλαδή έβλεπα έτσι κάποια ,σκοτεινά πράγματα γύρω από τη μητρότητα, . δεν με αφορούσε τόσο προσωπικά, αλλά όταν έγινα μάνα, σκέφτηκα πως κάπως πρέπει ν` ορίσω πως θέλω να το βιώσω αυτό το πράγμα.

Από παλιά μου είχε κάνει εντύπωση η έννοια του Αντιήρωα. Ο ήρωας λοιπόν μπορεί να είναι ένας κεντρικός ρόλος μέσα σε ένα έργο, ο οποίος όμως είναι καθόλα αναμενόμενος και κάνει αυτό που όλοι γύρω του προσδοκούν. Ο αντιήρωας πάλι φτάνει, μπορεί να φτάσει σε πολύ ωραία αποτελέσματα, κάνοντας όμως κάπως του κεφαλιού του, δηλαδή κάνοντας αυτό που είναι, κάνοντας αυτό που θέλει εκείνος».

Κυριακή Χριστοφορίδη

 Θα σας μιλήσω για το συγκεκριμένο βιβλίο, γιατί υπάρχουν κάποιες ακόμη έτοιμες συλλογές., αλλά πού είναι η, αρκετά διαφορετικές.

Το «Τριήμερο πάρτι στο Kemical Bunker» είναι μια συλλογή σε δύο μέρη. Συγκεντρώνει ποιήματα αστικού ν κυρίως στίχου, γραμμένα  κατά την τελευταία δεκαετία.

Τα ποιήματα αυτά είναι μια εικαστική  και εξεταστική ματιά πάνω στο σύγχρονο αστικό πολιτισμό, καθώς και στην επίδραση πού αστικό περιβάλλον ασκεί στον άνθρωπο.

Θέλω  να πω, πως ο βιβλίο έχει ένα δεύτερο μέρος που εξισορροπεί αυτή τη στοχαστική και δημόσια κριτική του πρώτου μέρους, όπου είναι συγκεντρωμένα ποιήματα εμπνευσμένα και αφιερωμένα στη θάλασσα. Πόσο ως εναλλακτικός χώρο ύπαρξης και περισυλλογής ,ένα χώρο αυτοαξιολόγησης αλλά και συμφιλίωσης με την ανθρώπινη υπόσταση.

Ακούστε όλη τη συζήτηση ,εδώ:

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα