Λύνεται ένα παράδοξο, ή τουλάχιστον αυτό επιχειρείται. Το παράδοξο είναι να υπάρχουν στην Σητεία δημιουργοί, καλλιτέχνες που ανήκουν στον εικαστικό χώρο, και εκφράζονται μέσα από την ζωγραφική, το γλυπτό, την φωτογραφία και όλο αυτό το υλικό, να μένει «κρυφό» και αναξιοποίητο, επειδή η πόλη δεν είχε εκθεσιακούς χώρους αρχικά, μια θεσμοθετημένη οργάνωση στην συνέχεια.
Φέτος, σε αναμονή της λειτουργίας της Πινακοθήκης στην πόλη και ως προάγγελος αυτής έχουμε το πρώτο Εικαστικό Καλοκαίρι, και με την συνεργασία του Δήμου με την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, έχουμε και δυο εκθεσιακούς χώρους.
Ο ένας προσφέρεται από την Στέγη, στο ισόγειο του κτιρίου της.
Ο άλλος, δημιουργήθηκε στον χώρο του Δημοτικού Κήπου από την αρχή.
Το ξεκίνημα, έχει γίνει «με έντονο τρόπο και στα πλαίσια της δημιουργίας της Πινακοθήκης», όπως είπε στον STYLE100 και στην Τελεία η Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Μαρία Γιαννακάκη, σε μια εκπομπή που φιλοξένησε εικαστικούς δημιουργούς που δουλειά τους παρουσιάζεται, όπως ο Πέτρος Δημητροπουλάκης, ο Μανώλης Τσαντάκης, ο Δημήτρης Τηνιακός και τον Μιχάλη Γιαννακάκη, που και σε αυτήν την εικαστική εκκίνηση της πόλης, ήταν αυτός που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα.
Δεν είναι μόνο αυτοί οι δημιουργοί που φέτος κάνουν την αρχή , αφού:
*Απόψε κλείνει η έκθεση του Μανώλη Καλαμπόκη στον χώρο του Δημοτικού Κήπου, φωτογράφου με ειδικό ενδιαφέρον, αφού έχει δουλέψει επαγγελματικά στα μεγάλα και mainstream περιοδικά της «χρυσής εποχής» του τύπου, απολύτως συνειδητά αποφάσισε να αφήσει μια καριέρα όταν βρισκόταν στην καλύτερη της στιγμή, να επιστρέψει στην Σητεία και να φωτογραφίζει πλέον ο τι πραγματικά τον αφορά-και μας αφορά επίσης .
*Στην συνέχεια μέχρι τις 15 Αυγούστου η έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής του Νίκου Μιχελιδάκη.
*Χτες, παρουσιάστηκε στον Δημοτικό Κήπο η προβολή σλάιντ με έργα του Derek Boyd και της Liz Hammond.
*Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά με τον Νίκο Χατζηδάκη, στις 5 και 6 Αυγούστου.
Μαρία Γιαννακάκη :Προτεραιότητα η προβολή των Σητειακών δημιουργών
« Ο Δήμος οργανώνει το εικαστικό καλοκαίρι, και μπαίνει στην προβολή των δημιουργών με έντονο τρόπο, και στα πλαίσια της δημιουργίας της πινακοθήκης.
Πρωταρχικός σκοπός είναι η ανάδειξη των εικαστικών τεχνών, ένα πολύ ευρύ πεδίο.
Ξεκινήσαμε φέτος με τους ζωγράφους, τους φωτογράφους και τα μαθήματα ζωγραφικής για τα παιδιά που είχαν μεγάλη επιτυχία , που είχε μεγάλη συμμετοχή.
Θέλουμε να γίνει ένας θεσμός και το επόμενο καλοκαίρι να έχουμε περισσότερες εκθέσεις που θα εμπλουτιστούν ενδεχομένως και με άλλες εκδηλώσεις.
Αλλά και τον χειμώνα μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, αφού το Πολύκεντρο είναι στο δρόμο να ολοκληρωθεί, θα συνεχίσουμε.
Η πινακοθήκη και οι δημιουργοί
Όπως λέει η Μαρία Γιαννακάκη, η Πινακοθήκη θα ξεκινήσει την λειτουργία της παρουσιάζοντας
« τους καλλιτέχνες την Σητείας που έχουν και τον πρώτο λόγο.
Στα πλαίσια της συνεργασίας που θα έχουμε με άλλες πινακοθήκες, όπως κάνουν όλες οι πινακοθήκες του κόσμου, θα έχουμε εκθέσεις που είναι μεταφερόμενες από πινακοθήκη σε πινακοθήκη.
Αν έχουμε την χαρά και την τιμή, η Εθνική Πινακοθήκη μπορεί να μας βοηθήσει και να μας τιμήσει με έργα».
Πάντως, υπάρχει ήδη συλλογή έργων που θα αποτελέσουν την βάση.
Για την πραγματοποίηση του Εικαστικού Καλοκαιριού, σημαντική είναι η συμβολή του ΟΑΣ που υπογράφει ως συνδιοργανωτής, του Λιμενικού Ταμείου, του ΔΟΚΑΣ, της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος.
Ακολουθούν αποσπάσματα από όσα είπαμε με τους καλλιτέχνες και τους αναφέρουμε με την ημερολογιακή σειρά των εκθέσεων τους σε αυτήν την καλοκαιρινή εικαστική σκυταλοδρομία.
Δημήτρης Τηνιακός: Αντανακλάσεις με συναίσθημα και προσωπική σφραγίδα (11 με 20 Αυγούστου, Δημοτικός κήπος)
«Προσπάθησα την αγάπη που έχω στον τόπο να τη δείξω με μια σειρά φωτογραφίες και προσπαθώ αυτό που αισθάνομαι εγώ να το δούνε και επισκέπτες της έκθεσης», μας λέει ο Δημήτρης Τηνιακός, που τα προηγούμενα δυο καλοκαίρια μας παρουσίασε σε συνεργασία με τον Μιχάλη Γιαννακάκη, εκθέσεις θεματικές με κινηματογραφική ματιά, με την προβολή σλάιντ. Αυτή την φορά είναι καθαρά έκθεση, και όσο για το θέμα, «είναι τόποι και πρόσωπα που εμένα με άγγιξαν σχεδόν όλη μου τη ζωή.
Μέσα από τριάντα πέντε φωτογραφίες προσπαθώ να δείξω το συναίσθημα που αισθάνομαι όταν περπατώ στην περιοχή μου, και το συναίσθημα που γεννούν οι άνθρωποι που συναντώ».
Θα δούμε υλικό για πρώτη φορά, μαζί με φωτογραφίες που έχουν παρουσιαστεί στις δυο προηγούμενες εκθέσεις , η μια για το Γεωπάρκο, η άλλη για τα ιστορικά μνημεία.
Όπως λέει ο Δ. Τηνιακός, αυτή η έκθεση είναι κάτι διαφορετικό. Όχι μόνο επειδή έχει να γίνει χρόνια στην Σητεία κάτι ανάλογο, αλλά και γιατί, «όλη η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική από την προβολή σλάιντ ή το να δεις κάποιες φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης».
Επειδή το συναίσθημα του Δημήτρη Τηνιακού είναι ακριβό, και οι αποτυπώσεις του έχουν μια γνήσια συγκίνηση, ή χαρά, ή αισιοδοξίας ή καταγράφουν μια στιγμή, ακριβή, που πέρασε και δεν θα ξανάρθει. Καταφέρνει να την διασώζει και να μας την δίνει, μοναδικά.
Πέτρος Δημητροπουλάκης: Πρόσωπα της πόλης, μια θεματική έκθεση ζωγραφικής (16 με 31 Αυγούστου, Στέγη Β. Κορνάρος)
Ένας άνθρωπος με σημασία ο Πέτρος Δημητροπουλάκης, δεν θα μπορούσε παρά να δώσει σημασία στην πόλη του κι αυτό το έχει κάνει με πολλούς τρόπους. Ένας από τους πιο σημαντικούς, η ζωγραφική του που δεν αποτυπώνει απλά πρόσωπα και τοπία ή δεν ξαναζωντανεύει την παράδοση απλά για να το κάνει. Έχει την δική του ανάγνωση σε όλα αυτά, μια σύγχρονη «ερμηνεία».
Στην έκθεση του στην Στέγη, από τις πολλές προσωπογραφίες που έχει κάνει, θα δούμε περίπου τριάντα τρία.
Όπως μας είπε ο ίδιος, «ήθελα να δείξω μερικά πρόσωπα της Σητείας που έχουν παίξει κάποιο ρόλο. Ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή αλλά και νέους , σε μια πρώτη φάση, γιατί φυσικά δεν χωράνε όλοι σε μια έκθεση.
Μια παρουσίαση που θα είναι ζωγραφική και θα συνοδεύεται από κείμενα που θα δίνουν το στίγμα τους.
Για να δώσω έτσι μια μια προοπτική, ένα ένα νόημα σε όλη την υπόθεση, οπότε θα υπάρχει το κείμενο δίπλα στην εικόνα.
Με την βοήθεια του δήμου θα εκδώσουμε και ένα βιβλιαράκι. Θα περιλαμβάνει και τους πίνακες αυτής της έκθεσης . Τις φωτογραφίες τις έβγαλε ο Δημήτρης Τηνιακός και θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό.
Τα κείμενα θα δίνουν ένα στίγμα που θα μπορεί, ας πούμε, ένα παιδί του δημοτικού του σχολείου, ένας επισκέπτης, ένας ντόπιος, να θυμηθεί ή να δει ή να μάθει για την περιοχή μας.
Γιατί δεν είναι μόνο το τοπίο ή τα μνημεία, αλλά είναι και οι άνθρωποι που περνάνε, περάσανε, και που αφήσανε ένα στίγμα στην περιοχή.
Μανώλης Τσαντάκης: «Τα πουλιά της μαγικής μου λίμνης», νέα έκδοση και έκθεση φωτογραφίας (22 με 31 Αυγούστου ,Δημοτικός Κήπος)
Ακόμα κι αν δεν είναι κάποιος ευαισθητοποιημένος απέναντι στη φύση, είναι δύσκολο να παραμείνει έτσι μετά από την συνάντηση του με τον Μανώλη Τσαντάκη και την τέχνη του. Αυτό εξάλλου κάνει τέχνη : Κινητοποιεί.
Το νέο φωτογραφικό λεύκωμα του, έχει την απόλυτη αρετή του σεβασμού του καλλιτέχνη απέναντι στο βασίλειο των πουλιών που ο φωτογράφος προσέγγισε με υπόκλιση απέναντι στην ζωή, την ομορφιά και την σπανιότητα των ειδών.
Το λεύκωμα, θα παρουσιαστεί στα παλαιά της έκθεσης, στις 24 Αυγούστου, και η συζήτηση με τον Μ. Τσαντάκη, δεν περιορίστηκε σε αυτό. Μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό ,στο τέλος της σελίδας, την δική του περιγραφή και καταγραφή περιστατικών απώλειας και προσπάθειας σωτηρίας πουλιών σε περίεργες εποχές ανομβρίας.
Στην καταγραφή αυτή, θα περιοριστούμε στα της έκθεσης με τον ίδιο τον Μανώλη Τσαντάκη να μας λέει πως «το βιβλίο προέκυψε στην ουσία στην περσινή χρονιά που ήτανε η μοναδική στα τόσα χρόνια που το παρακολουθώ που είχε αρκετά πουλιά, πολλά είδη πουλιών.
Δεν ξέρω γιατί ακριβώς συνέβη.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε στην φύση πολλά πράγματα γιατί μαθαίνουμε συνέχεια.
Κάθε μέρα ,όλη μέρα σχεδόν, ήμουν στη λίμνη, γιατί ήθελα να παρακολουθήσω τις συνήθειες τους, πώς μπορώ να τα φωτογραφίσω, γιατί είναι πολύ δύσκολο.
Πρέπει να σκεφτείς πολλά πράγματα. Πώς μπορεί να είσαι μέσα στο χώρο τους χωρίς να ενοχλείς».
Το υλικό, χρειάστηκε πολύ χρόνο για να συγκεντρωθεί και χρειάστηκε επίσης χρόνο για να συμμαζευτεί για να χωρέσει να παρουσιαστεί σε μια έκθεση και ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο που πάλι πρωταγωνιστεί η οικολογική ευαισθησία του δημιουργού του.
«Βλέπουμε την αγωνία των πουλιών , την ταλαιπωρία τους , βλέπουμε τι τραβάνε σε ένα ταξίδι μεταναστευτικό. Μιλάμε για ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων, ταξίδι που τα μισά που ξεκινάνε, χάνονται .
Κι αυτά που θα έρθουνε είναι απέναντι στα σκάγια των κυνηγών. Αλλά θα χαθούν από την κούραση τους και για πολλές άλλες αιτίες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους…».
- Και οι τρεις εκθέσεις θα λειτουργούν 7 με 10 το βράδυ.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ